ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Κολύμπησαν με την ψυχή τους χαρίζοντας χαμόγελα στην ΕΛΕΠΑΠ

κολύμπησαν-με-την-ψυχή-τους-χαρίζοντα-784198

Από απόλυτη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία στέφθηκε ο 1ος κλασσικός Μαραθώνιος κολύμβησης «Ιάσων Ζηργάνος», απόστασης 29 και 13 χιλιομέτρων, που ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης την Κυριακή το απόγευμα στο σημείο τερματισμού, στην κεντρική προβλήτα της Αγριάς Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Συνδιοργανωτές στο αξιέπαινο εγχείρημα ήταν η Διεύθυνση αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, για να τιμήσουν το μεγάλο Βολιώτη κολυμβητή Ιάσονα Ζηργάνο, αλλά και να στηρίξουν το έργο της ΕΛΕΠΑΠ. Η τολμηρή ιδέα του καθηγητή Φυσικής αγωγής Βασίλη Κατσικόπουλου πήρε για πρώτη φορά «σάρκα και οστά», ενώ η πρωτόγνωρη για την πόλη μας κολυμβητική προσπάθεια φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και ευρύτερα γνωστή, στο κοινό του Βόλου. Πανελληνιονίκης στην κολύμβηση, παίκτης υδατοσφαίρισης, τριαθλητής, αθλητής μεγάλων αποστάσεων, ψυχή της διοργάνωσης ήταν και ο Λευτέρης Παρασκευάς που συντόνιζε τη διοργάνωση.

Σημαντική βοήθεια προσέφεραν σε ολόκληρο τον αγώνα οι εθελοντές, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας και ο Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων – Ναυτικών Αθλημάτων Βόλου. Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ήταν και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το Γιάννη Καφενταράκη, η Λέσχη Βατραχανθρώπων και ο Γιάννης Μπίσδρας, ο Ροταριανός Ομιλος «Αργώ» που κάλυψε ιατρικά τον αγώνα, ο Δημήτρης Μεντεκίδης, ο Νίκος Μαγγίτσης που διέθεσε τα κανό συνοδείας των αθλητών, ο Τάσος Μαρινάγης, η ΕΨΑ, το ξενοδοχείο «Volos Palace» που έκανε πάρτι προς τιμή των αθλητών το βράδυ του Σαββάτου, ο γιατρός των αγώνων κ. Ζαρκάδας, ο Γιώργος Αϋφαντής και η Γενική Κλινική «Ανασσα».

Σε εξαιρετικές καιρικές και κλιματικές συνθήκες ξεκίνησε ο αγώνας των συμμετεχόντων, με το επιπλέον άγχος της κακοκαιρίας να φεύγει από την πλάτη των διοργανωτών, που με ικανοποίηση είδαν αρκετό κόσμο να χειροκροτήσει και να ζητωκραυγάζει καθέναν από τους αθλητές, που ως ήρωες ολοκλήρωσαν έναν δύσκολο αγώνα.

Οι δέκα εν τέλει συμμετέχοντες κάλυψαν δύο αποστάσεις, μία ξεκινώντας από το Χόρτο και μία ξεκινώντας από την Κάτω Γατζέα, διασχίζοντας τον Παγασητικό κόλπο και καταλήγοντας στην κεντρική προβλήτα της Αγριάς. Στη μεγάλη διαδρομή, των 29 χιλιομέτρων, οι Σπύρος Χρυσικόπουλος και Φώτης Χατζάρας ήταν εκείνοι που διένυσαν τη διαδρομή, από το Χόρτο έως και τον τερματισμό στην Αγριά.

Στη μικρή διαδρομή των 13 χιλιομέτρων συμμετείχαν οι Δημήτρης Αργυρόπουλος, Μιχάλης Κανλής, Ιωάννα Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Καμπαδάκης, Συμμεών Μουρατίδης, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Ιωσήφ Σεριστατίδης και Ανδρέας Νάτσιος, όλοι τους έμπειροι κολυμβητές, καθώς προϋπόθεση ήταν όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν πραγματοποιήσει αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Παράλληλα τους δόθηκε τροφοδοσία και από τα πλεούμενα που θα είναι μαζί τους, για λόγους προσανατολισμού και ασφάλειας. Το πρώτο σημείο τροφοδοσίας ήταν στην Αφησσο, στο 10ο χλμ, το δεύτερο στην Κάτω Γατζέα, στο 18ο χλμ και το τρίτο σημείο ήταν στα Πλατανίδια, στο 22ο χλμ. Εκεί οι αθλητές μπόρεσαν να τροφοδοτηθούν και να ξαποστάσουν για 2-3 λεπτά και να ξαναμπούν στο νερό, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Είναι ο μοναδικός αγώνας μεγάλης απόστασης στην Ελλάδα που οι αθλητές μπόρεσαν να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Στις τροφοδοσίες, στους αθλητές δόθηκε νερό, χυμοί, ξηροί καρποί, και κάποια σνακ και φαγητά, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του.

Νικητής αναδείχθηκε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος με χρόνο, 7 ώρες και 49 λεπτά, στη μεγάλη διαδρομή, που ξεκίνησε στις 7:30 το πρωί της Κυριακής. Ο συγκεκριμένος αθλητής μάλιστα είχε φθάσει στο 2ο σταθμό τροφοδοσίας στην Κάτω Γατζέα, στο 18ο χιλιόμετρο της μεγάλης διαδρομής των 29 χιλιομέτρων, σε μόλις 4,5 ώρες. Η προσπάθειά του κρίνεται καταπληκτική, εντυπωσιάζοντας όσους έβλεπαν τον κολυμβητικό άθλο. Ο έτερος αθλητής της διαδρομής των 29 χιλιομέτρων, Φώτης Χατζάρας, τερμάτισε σε χρόνο 9 ώρες και 33 λεπτά.

Σε ότι αφορά τη μικρή διαδρομή νικητής ήταν ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος με εντυπωσιακό χρόνο 2:51, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη μικρή απόσταση ήταν το μοναδικό άτομο με ειδικές ανάγκες, που ολοκλήρωσε την προσπάθεια, έχοντας πάντως κολυμπήσει πολλές φορές σε ανάλογους Μαραθωνίους. Επιπλέον, αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή της Ιωάννας Παπαϊωάνου, της μοναδικής γυναίκας που διένυσε τη μικρή απόσταση.

Ολοι οι συμμετέχοντες είναι νικητές, όλοι τους είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την τιμή στον κορυφαίο Ιάσονα Ζηργάνο, τον δεύτερο στην ιστορία και πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος -από τους αρμόδιους φορείς- Έλληνας που διήλθε το στενό της Μάγχης κολυμπώντας, ο δε μοναδικός έως σήμερα που το έχει πετύχει τέσσερις φορές (στο διάστημα 1949-1954).

Επιπλέον, συγκινητικές στιγμές θα χαρίσει η προσπάθεια των σπουδαίων κολυμβητών μεγάλων αποστάσεων και στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεων Αναπήρων), μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθεί για τις ανάγκες αυτών των παιδιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου