ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Διέσχισαν τη Μάγχη με παγκόσμια πρωτιά

διέσχισαν-τη-μάγχη-με-παγκόσμια-πρωτι-788588

Τον διάπλου της Μάγχης με θαλάσσια σκυταλοδρομία επιχείρησε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 29 Αυγούστου ο Βολιώτης αθλητής Σωτήρης Πάστρας, με άλλους επτά αθλητές, ξεκινώντας από το Ντόβερ της Μεγάλης Βρετανίας για να διασχίσουν ένα από τα δυσκολότερα περάσματα του πλανήτη. Η τρομερή τους προσπάθεια ολοκληρώθηκε περίπου στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας, σε χρόνο 12 ώρες και 12 λεπτά.

Ο Σωτήρης μαζί με τους άλλους αθλητές, όλοι μέλη της ομάδας κολύμβησης Pastra Cretonaxiosa, διέσχισαν 45 χιλιόμετρα κατά τον διάπλου της Μάγχης. Ηταν η πρώτη ελληνική ομάδα που επιχείρησε κάτι τέτοιο και όλοι οι αθλητές έβαλαν τα δυνατά τους για να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα και να κολυμπήσουν στα κρύα νερά της Μάγχης. για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι τα μέλη της ομάδας να προσφέρουν ένα σχολικό λεωφορείο στα παιδιά της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ).

Ο διάπλους επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή, ωστόσο ο σχεδιασμός ανατράπηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Ετσι, το Channel Swimming Association ανέβαλε όλους τους αγώνες της Κυριακής για τη Δευτέρα, οπότε οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες.

Η σειρά των κολυμβητών με την οποία εξελίχθηκε η σκυταλοδρομία είναι η ακόλουθη:

Ευγενία Τζαννίνη, Σωτήριος Πάστρας, Ελλη Φλέγγα, Αποστόλης Τσαγκαράκης , Βαγγέλης Ζουρμπάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Θοδωρής Ζουμπουλάκης και Βασίλειος Μαρούλης.

Στη σελίδα της ομάδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: «Το αποτέλεσμα μας σύμφωνα με τον CSA observer είναι 45.1 χιλιόμετρα σε 12 ώρες και 12’. Στην κατηγορία English Channel ομάδας σκυταλοδρομίας 8 ατόμων (E.C Relay 8s) είμαστε διαχρονικά πρώτοι παγκοσμίως με την δεύτερη ομάδα να έχει επιτύχει χρόνο 14 ώρες και 6. Κερδήθηκε μια μεγάλη μάχη αλλά το εγχείρημα θα κινδύνευε αν σε αυτή την καταπληκτική παρέα η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη δεν ήταν από τα βασικά συστατικά της».

Από την πλευρά της ΕΛΕΠΑΠ, σημειώθηκε: «Η ΕΛΕΠΑΠ και τα παιδιά της σας χειροκροτούμε και σας θαυμάζουμε! Είστε οι νικητές της μεγάλης μάχης για το πρώτο πέρασμα της Μάγχης από ελληνική ομάδα. Δαμάσατε την αγριάδα της θάλασσας με το πείσμα και την ισχυρή σας θέληση».

Ο Σωτήρης από την άλλη έστειλε το δικό του μήνυμα: «Μια εμπειρία ζωής ήρθε στο τέλος με επιτυχία! Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και τις επιθυμίες σας! Τα καταφέραμε»!

Πώς ξεκίνησε η Pastra Cretonaxiosa

Η Pastra Cretonaxiosa ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα όταν τον Σεπτέμβριο του 2013 οι τρεις αχώριστοι φίλοι οι Βαγγέλης Ζουρμπάκης, Βασίλης Μαρούλης και Ευγενία Τζαννίνη αποφάσισαν να κολυμπήσουν στον πρώτο τους αγώνα του Spetses Marathon. Στην παρέα προστέθηκε λίγο αργότερα ο Βολιώτης – πρωταθλητής και μέλος της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, τόσο το 2004, όσο και το 2008 – Σωτήρης Πάστρας ως προπονητής τους και έτσι η παρέα που όμως σιγά – σιγά ενηλικιωνόταν σε ομάδα, βαφτίστηκε «Pastra Cretonaxiosa» για να έχει «διαβατήριο» όταν οι φίλοι αποφάσισαν την εξόρμηση τους στον διάπλου του Βοσπόρου τον Ιούλιο του 2015. Ο Σωτήρης Πάστρας κατέχει πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών στα 100μ. πεταλούδα από το 2003 έως και σήμερα, ενώ αυτή την περίοδο σπουδάζει ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέτα η ομάδα αργότερα προσκάλεσε στο ταξίδι της τον Κωνσταντίνο Μίχο, την Ελλη Φλέγγα, τον Θοδωρή Ζουμπουλάκη και τον Αποστόλη Τσαγκαράκη.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου