ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Προϊόντα από το Μουζάκι στο Βιετνάμ

προϊόντα-από-το-μουζάκι-στο-βιετνάμ-581457

Με επιτυχία και ελπιδοφόρα μηνύματα συνεργασίας ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρέσβη του Βιετνάμ κ. VU BINH στο Μουζάκι. Ο κ. Πρέσβης, ως επίσημος καλεσμένος του Δημάρχου Μουζακίου κ. Κωτσού Γεώργιου, συνοδευόμενος από στελέχη της πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στο Μουζάκι όπου και είχε πλήθος συναντήσεων με φορείς της περιοχής μας.

Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στην περιοχή μας ο πρέσβης του Βιετνάμ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Γεωπονίας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του τμήματος, όπου και διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας όσον αφορά μεταφορά τεχνογνωσίας και επιστημονική κατάρτιση πάνω στην καλλιέργεια βάμβακος αλλά και ανταλλαγές φοιτητών. Εν συνεχεία, ο πρέσβης επισκέφθηκε το ΤΕΙ Θεσσαλίας – Τμήμα Ξύλου και Επίπλου όπου είχε στενή συνεργασία με αντιπροσωπία καθηγητών και ξεναγήθηκε στους χώρους και στα εργαστήρια του ιδρύματος προκειμένου να γνωρίσει το υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και την ποιότητα του εξειδικευμένου εργαστηριακού δυναμικού που διαθέτει η Καρδίτσα. Κατά την συνάντηση στο Τμήμα Ξύλου και Επίπλου διερευνήθηκε το πεδίο συνεργασίας πάνω σε θέματα επιστημονικής συνεργασίας για τον σχεδιασμό επίπλων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά – Εθνικά στάνταρ που ισχύουν αλλά και σε ενεργειακά θέματα που αφορούν κυρίως την βιομάζα – πέλλετ που πλέον γνωρίζει άνθιση και στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον εμπορικής συνεργασίας του Βιετνάμ στον τομέα του Ξύλου – Επίπλου αναλύθηκε διεξοδικά κατά την συνάντηση που είχε εν συνεχεία ο κ. Πρέσβης στο Δημαρχείο Μουζακίου, αφού πρώτα επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην βιοτεχνία ξύλινων κουφωμάτων των αδερφών Τσίγκα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλία κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ηλία Γκαραβέλα καθώς και άλλων βιοτεχνών του ξύλου – επίπλου καθώς και ο Δρ. Γεώργιος Νταλός καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας – τμ. Ξύλου και Επίπλου. Κατά την συνάντηση εκφράστηκε το ενδιαφέρον εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών κυρίως όσον αφορά την εισαγωγή από το Βιετνάμ στην περιοχής μας α΄ υλών και ημι-έτοιμων προϊόντων ξύλου αλλά και την εξαγωγή στο Βιετνάμ έτοιμων προϊόντων ξύλου και επίπλου όπως υψηλής ποιότητας ξύλινων κουφωμάτων. Τη στήριξη της εμπορικής συνεργασίας και εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεών με κάθε δυνατό μέσω εξέφρασε τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός όσο και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός αφού χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως σημαντική πρώτη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Έχοντας εκπεφρασμένο το ενδιαφέρον του Βιετνάμ, από την πρώτη συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Πρεσβεία, για το Ελληνικό βαμβάκι ο κ. πρέσβης επισκέφθηκε το Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος όπου του παρουσιάσθηκε η λειτουργία των εργαστηρίων του Κέντρου, καθώς έγινε πλήρη επίδειξη της διαδικασίας ταξινόμησης του βαμβακιού από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου και εν συνεχεία ακολούθησε ενδελεχή συζήτηση πάνω στα χαρακτηριστικά και τα μεγέθη της ελληνικής παραγωγής Βάμβακος με τον δ/ντή Μωχάμετ Νταράουσε. Στη συνέχεια ο κ. πρέσβης επισκέφθηκε το εκκοκκιστήριο Καφαντάρης – Παπακώστας όπου αφού ξεναγήθηκε από τους ιδιοκτήτες στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις γνώρισε από κοντά τη διαδικασία της εκκόκκισης του βαμβακιού και συζήτησε λεπτομέρειες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Θεσσαλικού βαμβακιού. Εν συνεχεία ο κ. Πρέσβης συνοδευόμενος από τον κ. Γεώργιο Κουλοσούσα, πρόεδρο Τ.Κ. Φαναρίου επισκέφθηκε τον Κόμπελο όπου και του παρουσιάσθηκε όλος ο πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη καλλιέργεια και συγκομιδή του βαμβακιού, προκειμένου να σχηματίσει μια συνολική εικόνα για την πλήρη εκμηχάνιση της καλλιέργειας, συγκομιδής και εκκόκκισης του θεσσαλικού βαμβακιού γεγονός που του δίνει άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλή καθαρότητα ίνας.

Ο κύκλος των συναντήσεων του κ. πρέσβη έκλεισε στο Δημαρχείο Μουζακίου όπου και συναντήθηκε, παρουσία του Δημάρχου Μουζακίου και των Αντιδημάρχων, με τον Πρόεδρο κ. Απόστολο Δοντά και τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλειο Μάρκου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος. Στη συνάντηση εκφράστηκε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον του Βιετνάμ για την απ’ ευθείας αγορά βαμβακιού από τα Ελληνικά εκκοκκιστήρια δίχως την ύπαρξη μεσαζόντων στο οποίο και ανταποκρίθηκαν οι εκπρόσωποι της ένωσης εκκοκκιστών. Συμφωνήθηκε καταρχήν η κοινοποίηση των στοιχείων επικοινωνίας όλων των Ελληνικών εκκοκκιστηρίων στην Πρεσβεία του Βιετνάμ η οποία και θα τα προωθήσει στα κλωστήρια της χώρας που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την αγορά του Ελληνικού Βαμβακιού, καθώς και η κοινοποίηση των στοιχείων όλων των κλωστηρίων του Βιετνάμ στα Ελληνικά εκκοκκιστήρια. Καταλυτικό ρόλο στην επικοινωνία και ανταλλαγή των πληροφοριών θα έχει τόσο η Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα καθώς και η επιχειρησιακή δομή του Δήμου Μουζακίου που θα φροντίσουν από κοινού για την διατήρηση ανοικτού διαύλου επικοινωνίας. Τέλος κατόπιν πρόσκλησης του κ. Πρέσβη αποφασίσθηκε η οργάνωση επίσημης αποστολής στο Βιετνάμ με στόχο διττό… Πρώτον την επικύρωση εμπορικών συμφωνιών στον τομέα του Ξύλου – Επίπλου αλλά και στον τομέα του Βαμβακιού και δεύτερον εκπαιδευτική – επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών στους παραπάνω τομείς. Η επίσημη αποστολή θα επισκεφτεί το Βιετνάμ προς τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γεώργιο Κωτσό, συνεπικουρούμενο από πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη του Δήμου, επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου, εκκοκκιστές αλλά και καθηγητές από το τμ. Γεωπονίας και τμ. Ξύλου και Επίπλου.

Το άριστο κλίμα και την επιτυχία της επίσκεψης επιβεβαίωσε η χειρονομία του κ. Πρέσβη να δωρίσει στον Δήμαρχο Μουζακίου και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας αναμνηστική σφραγίδα με το σύμβολο ζωής του Βιετνάμ.

“Θεωρώ ότι το διήμερο της επίσκεψης του πρέσβη του Βιετνάμ στο Μουζάκι και στην Καρδίτσα ήταν άκρως παραγωγικό και ουσιαστικό. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόσφορο πεδίο συνεργασίας τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Τόσο στον τομέα του ξύλου όσο και στον τομέα του βαμβακιού ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την τοπική οικονομία. Εδώ να επισημάνουμε πως το Βιετνάμ εισάγει ετησίως 500.000 τόνους βαμβακιού ενώ η συνολική Ελληνική παραγωγή δεν ξεπερνά τους 250.000 τόνους. Εκτιμώ ότι η πρόσκληση του Πρέσβη να επισκεφθούμε το Βιετνάμ θα αποτελέσει την αφετηρία της έναρξης ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των εδώ επιχειρήσεων με εκείνων της Ασιατικής Χώρας.

Ο Δήμος Μουζακίου αναλαμβάνοντας τέτοιες πρωτοβουλίες επισφραγίζει την πολιτική επιλογή και βούληση της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά την τοπική επιχειρηματικότητα και τα τοπικά προϊόντα. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των τοπικών επιχειρηματιών ξύλου και επίπλου, αλλά και της πανελλήνιας ένωσης εκκοκκιστών στο κάλεσμά μας, Ελπίζουμε ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για τα προϊόντα μας. Εδώ να επισημάνουμε πως το ενδιαφέρον του Βιετνάμ δεν περιορίζεται μόνο στους δύο προαναφερόμενους τομείς αλλά επεκτείνεται και σε άλλα Ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, μέλι . Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διευρεύνσης κατά την επίσκεψη της αποστολής μας στο Βιετνάμ» επεσήμανε ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.

thessalianews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου