ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Υποψήφιος Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα ο Εκδότης της εφημερίδας «Αλήθεια» της Καρδίτσας

υποψήφιος-δήμαρχος-λίμνης-πλαστήρα-ο-769093

Την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής ψηφοδελτίου για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ανακοίνωσε ο Δημοσιογράφος – Εκδότης της εφημερίδας «Αλήθεια» της Καρδίτσας, Γιώργος Αμβροσίου.

Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

Με ρωτάνε καθημερινά, φίλοι, γνωστοί, πολίτες του δήμου λίμνης Πλαστήρα και γενικότερα του νομού μας, αν θα είμαι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, υποψήφιος δήμαρχος.

Απαντώ σε όλους θετικά, αλλά αυτό δεν τους φτάνει. Πρέπει λέει να το γράψω και επίσημα με δήλωση στα ΜΜΕ. Αφού έτσι πρέπει να γίνει, σήμερα δηλώνω επίσημα, ότι στις 26 Μαΐου 2019 θα είμαι επικεφαλής ψηφοδελτίου, που θα διεκδικήσει την διοίκηση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Θεωρώ, ότι ο νέος νόμος που προβλέπει την απλή αναλογική, στην εκλογή των δημοτικών Συμβούλων, αλλά και λιγότερους υποψηφίους για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να αναδειχθούν νέες δυνάμεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Επιτέλους καταργήθηκε ένα εκλογικό σύστημα, που ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επαγγελματιών της αυτοδιοίκησης, των αιρετών – υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις – που βάσιζαν την δύναμή τους στη συναλλαγή και στην εξυπηρέτηση αποκλειστικά της εκλογικής τους πελατείας. Φυσικά, όσοι έχουν σήμερα την εξουσία, κραυγάζουν ότι ο νόμος αυτός θα καταστρέψει την αυτοδιοίκηση, λες και σήμερα όλα είναι άριστα, όλοι οι δήμαρχοι είναι άμεμπτου ηθικής και θα έρθει ο κακός νόμος να φέρει την διάλυση και την διαπλοκή. Αυτοί που τα λένε αυτά, ξέρουν καλά ότι σε λίγους μήνες θα χάσουν την κουτάλα και δεν το αντέχουν.

Με ρωτάνε ακόμη, ποιους θα έχω στον συνδυασμό μου και επίσης απαντώ ως εξής. Σήμερα είμαστε μια ομάδα 10 ατόμων που δεν διατελέσαμε ποτέ, ούτε δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό, διότι πιστεύουμε ότι η εμπειρία που κάποιοι ευαγγελίζονται, δεν είναι ευλογία αλλά κατάρα για την αυτοδιοίκηση. Ξέρουν λέει κάποιοι από αυτοδιοίκηση και εμείς δεν ξέρουμε. Αυτού του είδους την αυτοδιοίκηση ούτε την ξέρουμε, ούτε θέλουμε να την μάθουμε. Ας την κρατήσουν για τον εαυτό τους αυτοί που αφού δεν κατάφεραν να μας σώσουν εδώ και 20 χρόνια, προσδοκούν να μας σώσουν τα επόμενα τέσσερα, μεταπηδώντας από τον έναν συνδυασμό στον άλλον.

Η πλήρης ομάδα των 27 υποψηφίων του συνδυασμού μας θα συγκροτηθεί στους επόμενους μήνες με πολύ προσοχή και μετά από μεγάλο κοσκίνισμα. Τα τοπικά συμβούλια πρέπει να είναι ανεξάρτητα σε όλα τα χωριά και οι φίλοι μας θα είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν σε αυτά. Οι άνθρωποι που θα σταθούμε πλάι – πλάι και θα ζητήσουμε την ψήφο σας, θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, όπως να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, να έχουν κολλήσει ένσημα στη ζωή τους και να μην είναι στην πλειοψηφία τους κρατικοδίαιτοι, να έχουν διοικήσει έστω και ένα περίπτερο με προσωπικό ρίσκο. Η αυτοδιοίκηση θέλει ανθρώπους οικογενειάρχες και επιτυχημένους στη δουλειά τους, ανθρώπους με σπουδές στις νέες τεχνολογίες, σπουδές στον πρωτογενή τομέα, εμπειρία στον τουρισμό. Τα ονόματα των υποψηφίων μας θα τα μάθετε στην πορεία, μιας και θα ήταν κρίμα να τους βάλω από τώρα στη βάσανο να αντιμετωπίσουν τις πάσης φύσεως πιέσεις και όχι μόνο, που είναι σίγουρο ότι θα υποστούν.

Σε καμία περίπτωση όμως θέση στο ψηφοδέλτιό μας δεν έχουν άνθρωποι που συμμετείχαν ενεργά για πολλές θητείες στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και στους δήμους που προϋπήρχαν αυτού. Κυρίως όμως όσοι όψιμα ανακάλυψαν όσα συνέβαιναν στον δήμο εδώ και 20 χρόνια. Αυτοί που έκαναν 20 χρόνια να καταλάβουν – όπως σήμερα λένε – ότι είχαν παραπλανηθεί από τον νυν δήμαρχο, καλά θα κάνουν να καθίσουν σπίτια τους μιας και απέτυχαν παταγωδώς στην διοίκηση του δήμου. Με παλιά υλικά δεν χτίζεις καινούργιο σπίτι, λέει ο σοφός λαός μας.

Κάποιοι, διαβάζοντας αυτό το κείμενο θα αναρωτηθούν, γιατί δεν αναφέρομαι σε σημεία του προγράμματός μας. Απαντώ ως εξής: Εδώ και 25 χρόνια με την αρθρογραφία μου μέσω της εφημερίδας μου, αυτά τα έχω πει χιλιάδες στην κυριολεξία φορές. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επαγγελματίες της περιοχής, οι μόνιμοι κάτοικοι και όχι μόνο. Όλοι ξέρουν τους αγώνες και τις παρεμβάσεις που έχω κάνει για την ανάπτυξη και προβολή της περιοχής. Ορισμένες από τις ιδέες μου τις κατέθεσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο στην μια και μοναδική φορά που μου δόθηκε ο λόγος ως δημότης. Αναλυτικά, τα πιστεύω μας θα τα παρουσιάσουμε στην πορεία προς τις εκλογές. Αυτό είναι αναγκαίο από όσους εδώ και χρόνια απέχουν από τον δημόσιο διάλογο και το θυμήθηκαν τώρα που έρχονται να ζητήσουν την ψήφο σας.

Πληροφορούμαι από φίλους, ότι κάποιοι διαδίδουν ότι δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος και στην πορεία θα προσχωρήσω στον δικό τους συνδυασμό και άλλοι, ότι ήδη το έχω κάνει. Προτάσεις μου έχουν γίνει, αλλά σε όλους απάντησα αρνητικά και με επιχειρήματα. Τους είπα ότι ο δήμος μας δεν θέλει μόνο νέο δήμαρχο, αλλά γενικότερη ανανέωση και αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω όμως ότι ακόμη και αν καθόμασταν να κουβεντιάσουμε και να καταλήξουμε σε μια προγραμματική συμφωνία, σε δύο πράγματα δεν θα βρίσκαμε ποτέ άκρη. Το πρώτο είναι στο ποιοι θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο και το δεύτερο, ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να δηλώσουμε δημόσια, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν στον δήμο μας τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο. Δεν μπορεί να έχουν γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα σωρό καταγγελίες για διαφθορά και προεκλογικά όλα αυτά κάποιοι να τα κάνουν γαργάρα. Διάβασα με προσοχή τις ανακοινώσεις των υπολοίπων υποψηφίων και δεν υπήρχε ούτε λέξη για απόδοση ευθυνών σε όσους πιθανόν ζημίωσαν τον δήμο μας όλα αυτά τα χρόνια.

Ποτέ δεν θα επιτρέψω να πείτε και για μένα, ότι δεν είμαι παρά ένας ακόμη κόρακας, που θέλει να βγάλει το μάτι του άλλου κόρακα. Την επόμενη μέρα της ανάληψης της διοίκησης του δήμου, θα φέρουμε στον δήμο ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, που θα ψάξουν τα πάντα. Δεν μπορεί να κάνουν φτερά από τον δήμο μας, έγγραφα ακόμη και εκατοντάδων σελίδων και να μην τα ψάχνει κανείς, να γίνονται σωρεία απευθείας αναθέσεων, να υπάρχουν πληρωμές που δεν εγκρίθηκαν από την επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου και να πληρώνονται άπειρες δαπάνες με δικαστικές αποφάσεις και με επιβαρύνσεις σε τόκους και δικαστικά έξοδα και να μην φταίει κανείς. Παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματός μας, θα κινήσουμε γη και ουρανό για να πληρώσουν όσοι τυχόν έφταιξαν, όποιοι και να είναι αυτοί. Αυτό δεν θα γίνει για λόγους εκδίκησης, αλλά για την απόδοση δικαιοσύνης. Αν κάποιοι είναι καθαροί, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και πρέπει να θέλουν τον έλεγχο. Οι άλλοι όμως θα πρέπει από σήμερα να αρχίσουν να ανησυχούν.

Επί ενάμιση χρόνο έχω προχωρήσει σε σωρεία αποκαλύψεων για τα τεκταινόμενα στον δήμο μας και ουδείς από όσους θέλουν σήμερα να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να αρθρώσουν. Περίμεναν υπομονετικά να βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα, για να έρθουν αυτοί να κάνουν τους σωτήρες. Υπολόγισαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο λαός. Έχουμε δεχθεί τρεις μηνύσεις από τον νυν δήμαρχο, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Δεν πέρασε η προσπάθεια του εκφοβισμού και οι αποκαλύψεις ήρθαν η μία μετά την άλλη. Από τα δικά μου δημοσιεύματα έμαθε ο κόσμος την ΑΛΗΘΕΙΑ και έφτασε ο νυν δήμαρχος από ακλόνητος να φαντάζει πλέον ως ο αδύναμος κρίκος των εκλογών.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς, που με τον καλό σας λόγο και την στήριξή σας μου δίνετε δύναμη να προχωρήσω στο μεγάλο αυτό εγχείρημα. Συγκινούμαι όταν απλοί άνθρωποι μου τηλεφωνούν για να μου δηλώσουν την στήριξή τους και κυρίως να μου υποδείξουν πρόσωπα που θα ήταν ικανά να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας. Άνθρωποι που τους χαρακτηρίζει η ανιδιοτέλεια και δεν το κάνουν ούτε επειδή τους φτιάξαμε το ντουβάρι του σπιτιού τους, ούτε διότι τους τάξαμε ότι θα τους διορίσουμε τα παιδιά, ούτε διότι θα τους δώσουμε αναθέσεις με αδιαφανείς διαδικασίες.

Μένουν εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές και να είστε σίγουροι ότι θα είναι καυτοί. Ας ξεχάσουν κάποιοι τις προεκλογικές περιόδους που ήξεραν τα προηγούμενα χρόνια. Στο διάστημα αυτό θα προκληθούν να δώσουν απαντήσεις για τα πεπραγμένα τους, αλλά και για όλα αυτά που θα ήθελαν να ξεχαστούν από τους δημότες μας. Όλοι οι υποψήφιοι θα προκληθούν να πάρουν θέση επί σωρεία ζητημάτων. Θα πρέπει επιτέλους να πούμε στους πολίτες την αλήθεια, κάτι που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη.

Κλείνοντας, θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο προσκλητήριο σε όλους εσάς, για να αλλάξουμε επιτέλους τον πολύπαθο δήμο μας. Ένα προσκλητήριο σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί πάνω από δυο θητείες με την αυτοδιοίκηση, στους νέους επιστήμονες που θέλουν να δουν τον τόπο τους να αλλάζει, να προοδεύει και να μην τους στέλνει στην ξενιτιά, τα νέα παιδιά που προτίμησαν να ζήσουν στον τόπο τους και αντί επαίνων, βίωσαν τον πόλεμο και την αναξιοκρατία. Στους επαγγελματίες της περιοχής, που έχουν επενδύσει εδώ τους κόπους μιας ζωής, σε κάθε υγιή δύναμη του τόπου, που βλέπει τα πράγματα με άλλο μάτι και την πρόοδο μέσω από το γενικότερο καλό. Σας καλώ να συστρατευτείτε μαζί μας για μια νέα αυτοδιοίκηση χωρίς αποκλεισμούς. Δεν υπάρχει δικός μας και δικό σας. Είμαστε πλέον πολλοί λίγοι για να χωριζόμαστε σε ομαδούλες, διότι ο λαός μας πολύ σωστά λέει, “κακό χωριό τα λίγα σπίτια…”.

Γεια σας και θα τα λέμε πολύ συχνά από εδώ και πέρα…

Γιώργος Αμβροσίου

Δημοσιογράφος – εκδότης της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ
Υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου