ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Προγράμματα νέων τεχνολογιών στη Γεωργία ανακοίνωσαν Παππάς και Αποστόλου από την Καρδίτσα

προγράμματα-νέων-τεχνολογιών-στη-γεω-83156

Από την Καρδίτσα οι υπουργοί ψηφιακής πολιτικής κ. Νίκος Παππάς και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου “ευφυής γεωργία”, που έχει ως σκοπό να δημιουργηθεί πλατφόρμα υποδομής ώστε να προσφέρονται αγροτικές συμβουλές, χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες, τη χρήση επίγειων σταθμών και δορυφόρων από την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος Κοπέρνικος, έργο που αναμένεται να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους αυτής.

Παράλληλα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο υπουργείων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αφορά στην ανάπτυξη σε πρώτη φάση αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων, drones, για τις ανάγκες των αγροτών. Οι δυο ανακοινώσεις έγιναν από το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος όπου οι δυο υπουργοί είχαν και την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε για τη λειτουργία του και τις δράσεις του.

Στο κέντρο πραγματοποιήθηκε και παρουσίαση του έργου “ευφυής γεωργία” ενώ οι δυο υπουργοί σε δηλώσεις τους επεσήμαναν.

Ο κ. Παππάς: “Ο στόχος μας είναι να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους. Οι νέες τεχνολογίες στην πρωτογενή παραγωγή μπορούν να έχουν εξαιρετικά σημαντική συμβουλή έτσι ώστε η παραγωγή μας να γίνει και πιο ποιοτική και να υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση πόρων. Με την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είμαστε στην χαρούμενη θέση να ανακοινώσουμε δυο προγράμματα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη χρήση drones και ένα πρόγραμμα μιας τεράστιας συμπαγούς υποδομής η οποία θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας γεωργίας ακριβείας.

Μιας τεχνολογίας που θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες που θα αξιοποιούν δεδομένα από τους δορυφόρους των ευρωπαϊκών σταθμών του Κοπέρνικου και επίγειων σταθμών και αισθητήρων που θα εγκατασταθούν ακριβώς για να μπορεί να παρεμβαίνει με τρόπο πάρα πολύ συγκεκριμένο στην καλλιέργεια, το πώς και πότε, και πόσο θα ποτίσει, πόσο λίπασμα θα βάλει, πόσο φάρμακο και μ αυτό τον τρόπο ο αγρότης και πόρους να εξοικονομήσει και την ποιότητα να αναβαθμίσει”. Παράλληλα ο κ. Παππάς σημείωσε ότι θα δοθεί δυνατότητα απασχόλησης και νέων γεωπόνων, διότι με την ανάπτυξη του δικτύου, μια τεράστια υποχρέωση της πολιτείας πλέον θα είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση του αγροτικού πληθυσμού με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε: “Το 2018 θα είναι για τη γεωργία χρονιά καινοτομίας και συνεργειών, Το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψουμε σήμερα με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί. Θέλουμε η γεωργία πλέον να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες, ακόμη και τις διαστημικές, για να μπορούμε να παρακολουθούμε όσο γίνεται καλύτερα την καλλιεργητική δραστηριότητα. Μέσα από αυτή τη συμφωνία θα το επιτύχουμε.

Σε μια ώρα που η ελληνική γεωργία έχει την ποιοτική της υπόσταση, που είναι ένα από τα βασικά της εργαλεία για να ανταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, αν προσθέσουμε και μια αντίστοιχη μείωση του κόστους παραγωγής που θα προέλθει από τη σωστή χρησιμοποίηση των πληροφοριών που θα υπάρχουν από αυτή τη διαδικασία, τότε θα μιλάμε για μια άλλη μέρα για την ελληνική γεωργία.

[ΕΡΤ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου