ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Βαριές ποινές σε τρεις Καρδιτσιώτες για παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικό χώρο

βαριές-ποινές-σε-τρεις-καρδιτσιώτες-γ-98070

Ακριβά φαίνεται πως πλήρωσαν την έμπνευσή τους να βρεθούν μέσα σε αρχαιολογικό χώρο του νομού Καρδίτσας τρία άτομα καθώς καταδικάστηκαν με βαριές ποινές από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Κι αν ισχυρίστηκαν πως δεν γνώριζαν καν τη σπουδαιότητα του σημείου και πως πήγαν εκεί καθοδηγούμενοι από τις πληροφορίες που είχαν για χρυσές λίρες, δεν κατάφεραν να πείσουν το δικαστήριο που τους τιμώρησε με συνολικές ποινές κάθειρξης 8 ετών και 4 μηνών για φθορά μνημείου αλλά και για παράνομη ανασκαφή. Ο λόγος είναι πως βρέθηκαν μέσα σε λαγούμι σκαμμένο σε αρκετά μέτρα βάθος, ενώ μέσα σε αυτό βρέθηκαν πλήθος εργαλείων που παρέπεμπαν σε οργανωμένη δράση. Οι ίδιοι πάντως διατείνονταν καθόλη τη διάρκεια της δίκης πως δεν γνώριζαν τίποτα για όλα αυτά και πως απλά έχασαν τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις.

Όλα συνέβησαν στις αρχές του καλοκαιριού του 2015 λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Εκείνο το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσίας Καρδίτσας ενημερώνεται τηλεφωνικά ότι τρία άτομα έχουν εγκλωβιστεί σε όρυγμα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μητρόπολης. Ταυτόχρονα ενημερώνεται και η αστυνομία. Άμεσα, πυροσβέστες και αστυνομικοί, όπως και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται στο σημείο. Εκεί διαπιστώνουν ότι τα δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί σε όρυγμα, ενώ ο τρίτος είχε βγει από το όρυγμα και περίμενε βοήθεια. Η επιχείρηση διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και οι άνδρες μεταφέρονται στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών και μετά συλλαμβάνονται.

Το όρυγμα είχε διαστάσεις ανοίγματος 1,50 X 1,50 μ. περίπου και βάθος δέκα μέτρα. Στο κάτω μέρος συνδεόταν με μια άλλη σήραγγα μήκους τουλάχιστον δέκα μέτρων. Μέσα στο όρυγμα υπήρχε μία βενζινοκίνητη γεννήτρια παροχής ρεύματος, ένας μεταλλικός σωλήνας που ξεκινούσε από το βάθος και κατέληγε στην επιφάνεια του ορύγματος, ένας μικρός γερανός και μία ανεμόσκαλα ύψους δέκα μέτρων, με τη χρήση της οποίας οι κατηγορούμενοι είχαν κατέβει. Ακόμα, υπήρχαν φτυάρια, τσάπα, πλαστικοί κάδοι, μπαλαντέζα, πολύμπριζο, φωτιστικό, κρουστικό δράπανο, σχοινά και εκρηκτική ύλη.

Επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαπιστώθηκε ότι είχε διανοιχθεί μονοπάτι για να υπάρχει πρόσβαση στο σημείο, το οποίο κατέληγε στη σήραγγα, καθώς και ότι δεξιά της σήραγγας υπήρχε ελεύθερος χώρος, ο οποίος χρησιμοποιείτο ως χώρος απόρριψης μπαζών.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες και ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός, ότι δεν διάνοιξαν οι ίδιοι τα ορύγματα, ότι τα αντικείμενα δεν ήταν δικά τους, καθώς και ότι μετέβησαν στον άνω χώρο προκειμένου να ψάξουν για λίρες, έχοντας μαζί τους για αυτόν τον σκοπό δύο φακούς και δύο βέργες αναζήτησης χρυσού.

«ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΛΙΡΕΣ»

Οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, τόσο ενώπιον των ανακριτικών αρχών όσο και στο δικαστήριο, ισχυρίστηκαν πως εκεί βρέθηκαν για λίρες και καμία σχέση δεν είχαν με τα αρχαία «Εγώ καθόμουν στο σπίτι και μου είπε ο αδελφός μου να τον ακολουθήσω. Όταν ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητο μου είπε ότι θα πάμε να ψάξουμε για λίρες. Δέχτηκα» είπε ο ένας εξ αυτών και συνέχισε «Κάποια στιγμή βρεθήκαμε μπροστά στη Μαγούλα, δεν γνωρίζαμε όμως ότι ήταν χώρος προστατευμένος, δηλαδή αρχαιολογικός. Μου είπαν να μείνω σε κάποιο σημείο και οι άλλοι δύο προχώρησαν με τους φακούς και ανέβαιναν στη Μαγούλα. Εγώ τους έχασα από τα μάτια μου και μετά από λίγο ανέβηκα και εγώ εκεί. Είδα μια τρύπα πάνω στην οποία ήταν κρεμασμένη μια ανεμόσκαλα. Κατέβηκα με την ανεμόσκαλα μέσα στο λαγούμι γιατί είδα καπνούς και σκόνη, τους φώναξα και δεν πήρα καμία απάντηση. Όταν κατέβηκα στο λαγούμι τους είδα λιπόθυμους. Ανέβηκα αμέσως επάνω γιατί δεν μπορούσα να πάρω αναπνοή. Πανικόβλητος ειδοποίησα την πυροσβεστική» περιέγραψε τα όσα έζησε απ’ έξω.

Ο συγκατηγορούμενός του, που μπήκε στο λαγούμι ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κατέβηκα στο φρεάτιο, κινήθηκα λίγο μέσα εκεί αλλά αποφάσισα να βγω. Στην προσπάθειά μου να επιστρέψω στην επιφάνεια, κινήθηκα προς τη σκάλα, όμως σκόνταψα σε ένα φτυάρι που υπήρχε στο έδαφος και έπεσα κάτω. Προσπαθώντας να σηκωθώ, θυμάμαι ότι είδα τον συγκατηγορούμενό μου λιπόθυμο κάτω. Αμέσως μετά έπεσα και γω λιπόθυμος».

*Κρίθηκαν ένοχοι για τρεις πράξεις. Για φθορά μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, παράνομη ανασκαφή αρχαιολογικού χώρου με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων, οπλοφορία και οπλοχρησία. Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση των κατηγορουμένων.

Πηγή; Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου