ΚΑΡΔΙΤΣΑ

“Έξυπνες οικίες” για 15 δικαιούχους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”

έξυπνες-οικίες-για-15-δικαιούχους-το-193861

Στο πρωτοποριακό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα πιλοτικού χαρακτήρα ACTIVAGE που στοχεύει στην βελτίωση της διαβίωσης ηλικιωμένων ατόμων και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους μέσω της εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων υποστηριζόμενης διαβίωσης στις κατοικίες τους, θα συμμετάσχει ο Δήμος Καρδίτσας, ως μέλος του φορέα Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας (CitiesNet). Σε επίπεδο Δήμου Καρδίτσας το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί με τον εξοπλισμό 15 κατοικιών δικαιούχων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι.

Ο φορέας υλοποίησης, οι Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας (CitiesNet), όπου την προεδρία ασκεί ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συγκάλεσε την Δευτέρα 11/12 στα Τρίκαλα συνάντηση με όλους τους φορείς που θα υλοποιήσουν το έργο: ΕΚΕΤΑ(ΙΠΤΗΛ), ΕΚΕΤΑ (ΙΜΕΤ), Δήμος Μεταμόρφωσης, GNOMON, καθώς και τους Δήμους που θα υλοποιήσουν το έργο στην Κεντρική Ελλάδα, (Γρεβενών, Λαμίας, Βέροιας, Λάρισας, Κοζάνης, Κατερίνης, Τρικκαίων και Καρδίτσας, καθώς και η e-trikala ΑΕ.
Από πλευράς Δήμου Καρδίτσας στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, Καινοτομίας & Δράσεων Νεολαίας κ. Βασ. Κουρκούνας και η Κοινωνική Λειτουργός του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι κ. Φουλ. Γκαραγκούνη.

Όπως έγινε γνωστό την 1η Ιανουαρίου 2018 εκκινεί το έργο ACTIVAGE, μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια βελτίωσης της διαβίωσης σε ηλικιωμένους, με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους, χρησιμοποιώντας το Internet of Things (IoT). Με κόστος περίπου 20.000.000€ από το πρόγραμμα H2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, που θα διαρκέσει περισσότερο από 3 χρόνια εμπλέκοντας ενεργά σχεδόν 10.000 άτομα τρίτης ηλικία σε επτά διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των στόχων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία του έργου και ειδικότερη συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης των υπηρεσιών του ACTIVAGE. Η νέα αυτή τεχνολογία Internet of Things, είναι η επόμενη γενιά στο διαδίκτυο. Αφορά στη συγκεκριμενοποίηση των χρήσεων του διαδικτύου σε αντικείμενα, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, κάτι που σχετίζεται άμεσα με το συγκεκριμένο πρωτοποριακό έργο που υλοποιεί η CitiesNet.

Στην κεντρική Ελλάδα, ο στόχος είναι η ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών» τo 2018 και 2019 για δικαιούχους του «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων που μετέχουν στην διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ CitiesNet AE σε συνεργασία με την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, με συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου