ΚΑΡΔΙΤΣΑ

63 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό των Σοφάδων

63-χρόνια-από-τον-καταστροφικό-σεισμό-τω-493131

Συμπληρώνονται φέτος, στις 30 Απριλίου 63 χρόνια όταν ο καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτνθρωποι και να τραυματιστούν 117. Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 χιλιομέτρων.

Κατέρρευσαν 6.599 σπίτια ενώ 9.154 έπαθαν σοβαρές ζημιές και 12.920 ελαφρές. Στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα καταστράφηκαν το 32 και 18% των κτισμάτων, αντίστοιχα. Στις Σοφάδες, οι απώλειες σε κτίρια ξεπέρασαν το 90%.

Για τη συμπλήρωση 63 χρόνων, από τον καταστροφικό σεισμό, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Εμπειρίες και διδάγματα από το σεισμό του 1954” έχει προγραμαμτιστεί την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 και ώρα 11:00 στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Σοφάδων με το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Αθήνας και τον Σύλλογο Σοφαδιτών Νομού Μαγνησίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Ο κ. Λέκκας θα αναπτύξει το θέμα “Ο σεισμός των Σοφάδων- Το γεωδυναμικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο της Θεσσαλίας”.

Παρεμβαίνει ο Κωνσταντίνος Μιχαλάκης Αρχιτέκτων Μηχανικός, PhD ο οποίος θα αναλύσει το θέμα «Πλινθόκτιστες Οικοδομές στη Θεσσαλία: Η αντισεισμική συμπεριφορά τους. Παράλληλα, στον χώρο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα το σεισμό του 1954.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, η σεισμικότητα στο θεσσαλικό χώρο, είναι ιδιόμορφη και εκδηλώνεται περιοδικά με πολλούς και μεγάλους σεισμούς. Παρόλα αυτά, διευκρινίζει ο ίδιος, σήμερα με βάση τους αντισεισμικούς σχεδιασμούς και με βάση τα αντισεισμικά έργα υποδομής, οι επιπτώσεις από σεισμούς παρόμοιους όπως αυτός των Σοφάδων, οι επιπτώσεις σήμερα θα είναι μηδαμινές.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου