ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Καρδίτσα: Αντιδράσεις κατοίκων για το υδροηλεκτρικό στον Μπεσιώτη

καρδίτσα-αντιδράσεις-κατοίκων-για-το-810514

Μεγάλο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον επενδυτών για υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα στο νομό Καρδίτσας, ενδιαφέρον που αν μετατραπεί σε επένδυση, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος κυρίως της ορεινής Καρδίτσας, ενώ παράλληλα το φυσικό αγαθό του νερού θα περιέλθει σε χέρια ιδιωτών.

Μετά την Οξυά και τα υδροηλεκτρικά στην εκεί περιοχή, σειρά έχει το ρέμα Μπεσιώτη, παραπόταμο του Μέγδοβα, στην περιοχή Νεράιδας, Σαραντάπορου, Μέγα Λάκκου, με τους κατοίκους να αντιδρούν καταθέτοντας τις ενστάσεις τους και τις παρατηρήσεις τους.

Συγκεκριμένα, συνάντηση με τον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς είχε ο πρόεδρος της ΤΚ Νεράιδας, Σαραντάπορου, Μέγα Λάκκου προκειμένου να εκφραστούν οι παρατηρήσεις και ενστάσεις των κατοίκων για το έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας . Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, δηλαδή λίγο πριν την έκδοση Άδειας Εκτέλεσης και έκδοση άδειας χρήσης νερού, παρά τις σοβαρότατες επιφυλάξεις της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να έχει περάσει από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΤΚ Νεράιδας Αγράφων Καρδίτσας Λάμπρος Γάκης, εκφράζοντας το τοπικό συμβούλιο της περιοχής, επισημαίνει ότι:

« Μπεσιώτης είναι ένα από τα καθαρότερα ποτάμια όπου διαβιεί η ορεινή πέστροφα. Αποτελεί πόλο έλξης και χώρος αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες καθώς εκτός από το ψάρεμα προσφέρει το απαράμιλλης ομορφιάς ορεινό και παραποτάμιο τοπίο περιλαμβανομένων των τεσσάρων φαραγγιών και του πέτρινου τοξωτού γεφυριού του 14 ου αι. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού από παράνομες δραστηριότητες όπως το εντατικό ψάρεμα, παράνομη υλοτομία, κλπ.

Τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας δίνουν την εντύπωση ότι οι μελέτες είναι πρόχειρες, δεν λαμβάνουν υπ όψη τα υδρολογικά και γεωλογικά στοιχεία της περιοχής, και εν γένει την φυσιογνωμία της περιοχής. Αναφέρονται ανακριβή στοιχεία για τους υπάρχοντες δρόμους και ως γνώστες της περιοχής, αλλά και έπειτα από την γνώμη ειδικών, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως θα γίνει η προσπέλαση στην κοίτη του Μπεσιώτη και των παραπόταμων χωρίς να αλλοιωθούν ανεπανόρθωτα οι ακτές και η κοίτη, όπως και να τιναχθούν στον αέρα τα φαράγγια του πτεμού. Στα διαθέσιμα έγγραφα δεν αναφέρονται έργα οδοποιίας ούτε άλλα κατατοπιστικά στοιχεία. Η ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων κατά μήκος της κοίτης (τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων) θα έχει σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο των βράχων στην στενή κοίτη και στα φαράγγια με αποτέλεσμα εκτός από την καταστροφή του φυσικού τοπίου και την πιθανή διατάραξη της στατικότητας του εδάφους.

Η περιοχή γενικά χαρακτηρίζεται από πτώσεις βράχων και μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε τέτοια παραδείγματα με αποτέλεσμα ακόμη και τον αφανισμό ολόκληρης μονάδας εκτροφής πέστροφας.

Η οικολογική παροχή νερού για την διέλευση της ιχθυοπανίδας προτείνεται με την κατασκευή τσιμεντένιου αυλακιού μήκους που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των πέντε μόλις χιλιομέτρων του ρέματος Μπεσιώτη. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως μπορεί η πέστροφα να κυκλοφορήσει σε μια τέτοια κατασκευή, να τραφεί και να πολλαπλασιαστεί και πως θα την διαφυλάξει από το παράνομο ψάρεμα.

Η κοινωνία της Νεράιδας στα σχέδια για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών δεν περιλαμβάνει έργα αμφιβόλου απόδοσης με ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό κεφάλαιο του τόπου. Στη συνάντηση ζητήθηκαν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματά μας καθώς η κοινωνία της Νεράιδας δεν είναι εξ ορισμού αντίθετη σε κοινωφελή έργα και θα ήταν περήφανη αν ο φτωχός και μικρός της τόπος θα συνέβαλλε τα μέγιστα.

Επειδή όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόκειται να δεχτούνε επιζήμιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον όπου ζουν και από το οποίο εξαρτάται η επιβίωσή τους, προκειμένου να γίνει καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων και του τοπικού συμβουλίου ώστε το προτεινόμενο έργο να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι επιζήμιο, ζητούν να μην προβούν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας σε λήψη αποφάσεων χωρίς την εξονυχιστική μελέτη των στοιχείων και την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας καθώς και να της χορηγηθούν όλα τα σχετικά έγγραφα-στοιχεία προς ενημέρωσή της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου