ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Καρδίτσα: Εργαζόμαστε χωρίς να αμοιβόμαστε!

καρδίτσα-εργαζόμαστε-χωρίς-να-αμοιβό-525388

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Καρδίτσας, του ΔΟΠΑΚ και των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα παραμένουν απλήρωτοι.

Το πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας έχει αγγίξει και τον Δήμο μας εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με συνέπεια να μην μπορεί να καταβάλλει την μισθοδοσία του προσωπικού στις ημερομηνίες που προβλέπονται από τον νόμο.

Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή των μνημονίων, οι Δήμοι βρίσκονται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, αποτέλεσμα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης κατά 60% περίπου, αλλά και με τα ίδια έσοδα των .Ο.Τ.Α. να έχουν περιοριστεί κατά πολύ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής αξίας των πολιτών και του κλεισίματος καταστημάτων, οι Δήμοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.

Η τραγική αυτή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί Δήμοι στη χώρα δεν ήρθε τυχαία, απορρέει από:

  • Την χρεοκοπία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των προηγούμενων χρόνων και των οδυνηρών συνεπειών της εφαρμογής των μνημονίων.
  • Την εφαρμογή του «Καλλικράτη», που μεταφέροντας ευθύνες τους κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρόχειρο σχεδιασμό και χωρίς επιπλέον οικονομικούς πόρους και
  • Τις ευθύνες των ιδίων δημοτικών αρχών με την οικονομική διαχείριση τους, που λειτουργώντας όπως και η κεντρική εξουσία, σπαταλώντας δε πολλές φορές το δημοτικό χρήμα σε ανούσιες δαπάνες που δεν είχαν κανένα κοινωνικό αντίκρισμα.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Καρδίτσας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Δημότες αυτές τις γιορτινές μέρες συνεχίζουν να εργάζονται για να διατηρήσουν την πόλη καθαρή και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες, κάτι που και ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δημόσια αναγνωρίσει.

Για να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καρδίτσας δεν αρκεί μόνο η φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή κάθε μήνα για την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου .

Για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, εργαζόμενοι και αιρετοί (αυτοί που θέλουν και μπορούν) πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα από κοινού να συμμετέχουμε σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα έχει δύο στόχους: α) Την ανατροπή αυτής της άδικης και αδιέξοδης πολιτικής που οδηγεί σίγουρα τους Ο.Τ.Α. σε οικονομική κατάρρευση αλλά και την κατάργηση του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών τους και β) Με την καθημερινή μας παρέμβαση να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την τοπική ανάπτυξη με στόχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει τον πραγματικό της ρόλο.

karditsanews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου