ΤΟΠΙΚΑ

Νέα αποχή εξεταστών από τις εξετάσεις οδήγησης στη Μαγνησία

νέα-αποχή-εξεταστών-από-τις-εξετάσεις-734345

Αποζημίωση και νομοθετική ρύθμιση για την εκτός ωραρίου απασχόληση ζητούν οι εξεταστές

Σε δεύτερο γύρο κινητοποιήσεων προχωρούν οι υπάλληλοι – εξεταστές υποψήφιων οδηγών νομού Μαγνησίας, με αποχή από τις εξετάσεις, εντός και εκτός ωραρίου, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση εκτός ωραρίου του έργου των πρακτικών εξετάσεων οδήγησης και χορήγηση της σχετικής αποζημίωσης, οι εξεταστές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας δεν θα συμμετέχουν στις εξετάσεις για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η ισχύς της απόφασης για αποζημίωση των υπαλλήλων, για τις πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών πέραν του ωραρίου, έληξε τον περασμένο Απρίλιο 2018 και δεν υπήρξε καμία νεότερη απόφαση που να διασφαλίζει τις αποζημιώσεις.

Την ίδια στιγμή, στη Μαγνησία ως εξεταστές υποψηφίων οδηγών εργάζονται συνολικά 14 υπάλληλοι, οι οποίοι δεν επαρκούν αναλογικά με τον αριθμό των υποψηφίων οδηγών για να φέρουν σε πέρας το έργο τους εντός του ωραρίου τους.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών Μαγνησίας Αντώνης Κόζαρης τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το αντικείμενο εργασίας που μένει για τους υπαλλήλους σε εκκρεμότητα, όταν καλούνται να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους για τις εξετάσεις, είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα.

Οι εξεταστές αναμένουν να κατατεθεί νομοσχέδιο που να ρυθμίζει την εκτός ωραρίου απασχόληση και να έχει αναδρομική ισχύ και για το διάστημα εργασίας τους από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Για το διάστημα αυτό της εργασίας τους οι υπάλληλοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. Με απόφαση, λοιπόν, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος δεν θα γίνονται εξετάσεις υποψηφίων οδηγών και την τρέχουσα εβδομάδα ούτε εντός, ούτε και εκτός ωραρίου.

Επισημαίνεται ότι ο κάθε εξεταστής προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο των πρακτικών εξετάσεων μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο έπρεπε να εργάζεται τουλάχιστον έξι φορές το μήνα πέραν του ωραρίου του. Τα οφειλόμενα ποσά για κάθε υπάλληλοι από τις εξετάσεις, από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι περίπου 170 ευρώ το μήνα για κάθε εξεταστή.

Σε αναμονή για κινητοποιήσεις και οι δάσκαλοι οδήγησης

Το θέμα της αποχής των υπαλλήλων από τις εξετάσεις οδήγησης συζήτησαν και οι εκπρόσωποι Σωματείων Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, σε συνάντηση το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Σωματεία δασκάλων Αν. Θεσσαλονίκης, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κατερίνης, Βέροιας, Χαλκιδικής, Βόλου, Καρδίτσας, Ξάνθης, Τρικάλων, Καβάλας και Λάρισας, επισημάνθηκε ότι η αποχή των εξεταστών έχει αντίκτυπο στους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους επιθυμούν την απόκτηση άδειας οδήγησης για επαγγελματικό σκοπό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεση λύση στο ανωτέρω θέμα εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, με πρωταρχικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε και η αναγκαιότητα για εκπαίδευση υψηλότερου επιπέδου, καθώς και η εξωστρέφεια του κλάδου προς την κοινωνία μέσο κοινωνικών εκδηλώσεων σε μία συνεχή προσπάθεια για αλλαγή της κουλτούρας της στην οδική ασφάλεια.

Τέλος, ελήφθη ομόφωνη απόφαση να είναι σε ετοιμότητα για περαιτέρω δυναμικές κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση λύση των ανωτέρω θεμάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου