ΤΟΠΙΚΑ

Με εξαφάνιση απειλούνται οι μικροπωλητές λαϊκών αγορών

με-εξαφάνιση-απειλούνται-οι-μικροπωλ-779767

Δραματική συρρίκνωση στον τζίρο μετρούν οι μικροπωλητές λαϊκών αγορών. Σε σχέση με την προ κρίσης εποχή οι επαγγελματίες καταγράφουν μείωση ύψους 75% και άνω. Πλέον άδειες έχουν μόνο οι 105 επαγγελματίες από σύνολο 175, όμως πάλι οι εναπομείναντες δυσκολεύονται για να επιβιώσουν…

Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις έχουν ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ειδών Ένδυσης και Υπόδησης «Γόργιος Δεσμός», Ανδρέας Αϊβαζόγλου, λέει ότι «οι καταναλωτές αποχωρούν από τις λαϊκές έχοντας κάνει περιορισμένες αγορές.

Αναγκαζόμαστε να διαμορφώνουμε τις τιμές όλο και προς τα κάτω. Ωστόσο, ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να ανταπεξέλθει. Κάθε χρόνο δυσκολευόμαστε και περισσότερο», σημειώνει ο ίδιος.

Οι μικροπωλητές μετρούν πλέον λίγες ελπίδες διατήρησης. «Όσο μειώνονται τα λαϊκά εισοδήματα, τόσο ο θεσμός των λαϊκών αγορών θα εξασθενεί. Ο λαός υποφέρει. Οι μνημονιακές πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας μικραίνουν την αγοραστική δυνατότητα. Εχουμε ελάχιστες ελπίδες για την επιβίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαμορφωμένη κατάσταση κάνει τους μικροπωλητές να πιστεύουν ότι πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου. «Θέλουν να εφαρμόσουν νέα δεδομένα στην οικονομία. Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι υπερεθνικές να ελέγχουν πλήρως την αγορά», επισημαίνει.

Προς επίρρωση ο ίδιος τονίζει ότι: « Ενώ οι υψηλότερες τιμές στα είδη είναι 20 ευρώ, ωστόσο η τσάντα δεν γεμίζει με πράγματα».

Η τραγική κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό. «Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε ρυθμίσεις των οφειλών μας, καθώς οι ισχύουσες δεν ανταποκρίνονται με τα εισοδήματά μας», σημειώνει.

Οι μικροπωλητές λαϊκών αγορών στα χρόνια της κρίσης είδαν δραματική μείωση στην κίνηση και γι’ αυτό λένε ότι απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου.

«Αν δεν υπάρξουν ευνοϊκά μέτρα, πραγματικά δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε. Πλέον πολλοί επαγγελματίες δεν έχουν φορολογική ενημερότητα και δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα να αλλάξουν την κατάσταση. Ο κλάδος οδεύει προς εξαφάνιση», αναφέρει.

Οι μικροπωλητές ζητούν λοιπόν και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε οι κατηγορίες να διαμορφωθούν με βάση τα νέα δεδομένα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου