ΤΟΠΙΚΑ

Εργαζόμενοι Κ.Υ. Μαγνησίας: «Λόγια οι υποσχέσεις για προσλήψεις»

εργαζόμενοι-κ-υ-μαγνησίας-λόγια-οι-υπ-781406

Στα λόγια έμειναν οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για μόνιμες προσλήψεις οδοντιάτρων, παιδιάτρων και ακτινολόγων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εννέα μήνες μετά την επίσκεψη του υπουργού στον Βόλο και το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας δεν έχει αλλάξει. Τα μικροβιολογικά εργαστήρια και τα οδοντιατρεία είναι ανενεργά, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Μαγνησίας είχε επιδώσει στον υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με όλες τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν. «Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ακόμα, να γίνεται τίποτα», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Γατής.

Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων τους που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, στα περισσότερα Κέντρα Υγείας του Νομού δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου, Ζαγοράς, Αργαλαστής και Σκοπέλου. «Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό δεν μπορεί να κάνει ούτε μία γενική εξέταση αίματος», επισημαίνει ο ίδιος και τονίζει ότι αυτή η κατάσταση υπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ανενεργά παραμένουν και τα οδοντιατρεία, αν και αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα σε όλο το Νομό. Με εξαίρετη τον Αλμυρό, στα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει κανένας οδοντίατρος. «Είναι παράδοξο που πρόσφατα παραδόθηκε ένα καινούργιο μηχάνημα στη Ζαγορά μέσω ΕΣΠΑ. Το μηχάνημα βρίσκεται τώρα σε αχρηστία», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημαντικές είναι οι ελλείψεις προσωπικού και σε παιδίατρους. Σε Αλμυρό, Βελεστίνο, Ζαγορά δεν υπάρχει καμία οργανική θέση καλυμμένη στην ειδικότητα αυτή, ενώ σε προ κρίσης εποχές η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Οι εργαζόμενοι θυμούνται ότι στο Βελεστίνο υπήρχαν τρείς εργαζόμενοι γιατροί παιδίατροι.

Μείζον όμως, θέμα είναι τα κενά με τα πληρώματα ασθενοφόρων. Στο Βελεστίνο οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλες. Ο κ. Γατής αναφέρει ότι «έχουμε τα δύο καινούργια ασθενοφόρα που μας είχε δωρίσει η ΕΒΟΛ και δεν έχουμε ανθρώπους να τα λειτουργήσουν. Από τις έξι συνολικά οργανικές θέσεις για τα πληρώματα ασθενοφόρων, καλυμμένες είναι μόνο οι δύο, με αποτέλεσμα πολλές βάρδιες να μένουν αναγκαία κενές», είπε ο ίδιος.

Παρόμοια προβλήματα με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ υπήρχαν και σε άλλα Κέντρα Υγείας, τα οποία σήμερα έχουν καλυφθεί είτε με μετακινήσεις προσωπικού από το ΕΚΑΒ είτε με τη λήψη προσωρινών λύσεων.

Ενδεικτικά, η κενή βάρδια στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού καλύφτηκε από εργαζόμενο του ΕΚΑΒ. Αντίστοιχα στα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς και Αργαλαστής υπήρξε κάλυψη με προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, ενώ καλή είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.

Στην Σκιάθο όπου στα πληρώματα υπηρετούσαν δύο επικουρικοί, μετακινήθηκαν δύο εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Ετσι το πρόβλημα έχει μετριαστεί αφού οι τέσσερις από τις έξι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί.

Στη Σκιάθο έντονο παραμένει το θέμα με τις νοσηλεύτριες. Η μία και μοναδική νοσηλεύτρια που υπήρχε συνυπηρέτησε στη Λάρισα και το κενό καλύφθηκε από δύο προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, οι οποίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να λήξουν.

Με προσλήψεις προσωπικού οχτάμηνων συμβάσεων τα προβλήματα δεν ξεπερνιούνται. Οι εργαζόμενοι τα βρίσκουν ξανά μπροστά τους. «Αν τα Κέντρα Υγείας δεν στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό, τότε θα οδηγηθούν σε μαρασμό. Και κάτι τέτοιο είναι πραγματικά κρίμα για τον κόσμο της υπαίθρου», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου