ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία εμπόρων για μη καταβολή επιδόματος ανεργίας

διαμαρτυρία-εμπόρων-για-μη-καταβολή-ε-781704

Μεγάλη αδικία συνιστά για τους εμπόρους έναντι των άλλων κλάδων η μη καταβολή επιδόματος ανεργίας στον εμπορικό κόσμο και τους επαγγελματίες. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης το ένα τρίτο των επιχειρήσεων πανελλαδικά οδηγήθηκε μοιραία σε έξοδο από τον κλάδο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να βρεθούν στην ανεργία. Ανάλογη δραματική εικόνα καταγράφηκε και στη Μαγνησία. Για όλο αυτόν τον κόσμο, δυστυχώς, δεν υπήρξε βοήθεια από την Πολιτεία.

«Οι έμποροι και γενικότερα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο αιμοδότης του κράτους. Με την καταβολή του ΦΠΑ, την πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών και την απασχόληση εργατικού δυναμικού ο εμπορικός κόσμος συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε μία ανάλογη αντιμετώπιση», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Αποστόλης Οντόπουλος.

Ο εμπορικός κόσμος ζητάει το αυτονόητο. Να καλυφθεί αυτό το πάγιο αίτημα του κλάδου. Με αφορμή την υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος ανεργίας, σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς), την οποία υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι υφυπουργοί Τάσος Πετρόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος, οι έμποροι ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη και για τους ίδιους.

«Είναι μία τεράστια αδικία αυτό που συμβαίνει. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στον Βόλο είναι οικογενειακού χαρακτήρα. Όταν λοιπόν μία επιχείρηση κλείνει, μία ολόκληρη οικογένεια χάνει τη μία και μοναδική πηγή εσόδων που έχει και σταματάει να έχει πόρους για τα στοιχειώδη προς το ζήν», είπε ο ίδιος.

Για το θέμα παρενέβη και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Με επιστολές της, στο υπουργείο Εργασίας, η Συνομοσπονδία ζητά επίδομα ανεργίας και πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας για ανέργους εμπόρους.

Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης: «Με επιστολή μας στο υπουργείο Εργασίας ζητήσαμε τη χορήγηση του βοηθήματος ανεργίας στους εμπόρους και στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ.

Ως γνωστό, πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων του ελληνικού εμπορίου είναι η χαλάρωση των κριτηρίων για την γενική καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους ανεξαιρέτως. Επίσης, με επιστολή θέσεων και τεκμηριωμένες προτάσεις καταθέσαμε τις παρατηρήσεις μας επί του σχεδίου του προγράμματος δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και αναμένουμε απαντήσεις».

Επισημαίνεται ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έκλεισαν πανελλαδικά περίπου 300.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Το 2008 οι εμπορικές επιχειρήσεις ήταν 850.000 ενώ σήμερα αριθμούν 550.000 ευρώ.

Δραματικά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν και για τη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μόνο στο α’ τετράμηνο του 2018, 58 εμπορικά καταστήματα σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται και κατέβασαν ρολά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου