ΤΟΠΙΚΑ

Εγκατάλειψη της λιμνοδεξαμενής Δράκειας, ενός έργου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

εγκατάλειψη-της-λιμνοδεξαμενής-δράκ-782326

Εικόνα εγκατάλειψης χαρακτηρίζει τη λιμνοδεξαμενή στη θέση Βούτισμα Δράκειας. Στα χρόνια του «Καλλικράτη» η λιμνοδεξαμενή εγκαταλείφτηκε πλήρως και αφέθηκε στο έλεος περιθωριακών τύπων που έκαναν πλιάτσικο.

Εντούτοις, επρόκειτο για ένα έργο που κόστισε στην Αγριά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η πρώην δημοτική αρχή Αγριάς το είχε υλοποιήσει στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠΑ με ποσό που ανερχόταν περίπου στις 500.000 ευρώ.

Το έργο παραδόθηκε στους πολίτες το 2004 και χρησιμοποιούταν κανονικά μέχρι και το 2010, καλύπτοντας τις ανάγκες άρδευσης των αγροτών, ενώ η υπερχείλιση των νερών κάλυπτε και μέρος των αναγκών ύδρευσης.

Σήμερα, οι εικόνες εγκατάλειψης που χαρακτηρίζουν τη λιμνοδεξαμενή μόνο θλίψη μπορούν να προκαλούν και απογοήτευση.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Αγριάς Χαράλαμπος Ζάχος, κάτοικος Αγριάς, καταγγέλλει ότι «μετά από μία σφοδρή νεροποντή η λιμνοδεξαμενή γέμισε με φερτές ύλες και στη συνέχεια κανένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους δεν ενδιαφέρθηκε για να την καθαρίσει, παρά το γεγονός ότι το νερό είναι αγαθό ζωής με –δυστυχώς- μη επαρκή αποθέματα σήμερα».

Άγνωστοι δράστες στη συνέχεια έκλεψαν όλα τα καλώδια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και ξήλωσαν την περίφραξη που υπήρχε και τις κολώνες φωτισμού, με αποτέλεσμα το έργο να αχρηστευτεί πλήρως.

Ο κ. Ζάχος επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και το έργο να τεθεί ξανά σε λειτουργία και να πάρει ζωή.

«Όταν η λιμνοδεξαμενή λειτουργούσε, συγκέντρωνε όλο το νερό από την περιοχή Γαλανόπετρα και από τον αρδευτικό αύλακα των Χανίων και το μετέφερε στην περιοχή Βούτισμα.

Υδρονομείς αποθήκευαν το νερό στη λιμνοδεξαμενή, το οποίο χρησιμοποιούταν από όλους τους αγρότες.

Όταν υπήρχε υπερχείλιση, το νερό διοχετευόταν σε μία δεύτερη φυσική λιμνοδεξαμενή και στα πηγαία νερά της Ανεμούτσας και κάλυπτε και μέρος των αναγκών ύδρευσης» εξήγησε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι η λιμνοδεξαμενή είναι χωρητικότητας 5.000 κυβικών μέτρων.

Ο κ. Ζάχος λέει ότι: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κοστίσει η πλήρης επαναχρησιμοποίησή της. Όμως, σίγουρα σε αυτό το έργο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή.

Σήμερα, οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα άρδευσης τους καλοκαιρινούς μήνες που μειώνονται οι βροχοπτώσεις και επικρατεί ξηρασία.

Το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει τους καθ’ ύλη αρμόδιους, οι οποίοι απαιτείται να επαναφέρουν τη λιμνοδεξαμενή στην πρότερη κατάσταση», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου