ΤΟΠΙΚΑ

«Οργανωμένο σχέδιο για τη διάθεση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ»

οργανωμένο-σχέδιο-για-τη-διάθεση-φαρ-782358

Οργανωμένο σχέδιο για τη διάθεση των φαρμάκων από τα ράφια σούπερ μάρκετ βλέπει ο φαρμακευτικός κόσμος πίσω από την κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής ενδεικτικής λιανικής τιμής στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που εισηγήθηκε με τροπολογία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε εν μέσω εθνικής τραγωδίας σημαντικές αλλαγές στον κλάδο των φαρμακοποιών, μία εκ των οποίων αφορά στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Ματσιόλης, λέει ότι αυτή «η τροπολογία τους εξυπηρετεί για να υλοποιήσουν το σχέδιό τους».

«Χτίζουν ένα ένα κομμάτι πάνω στο σκοπό τους. Αρχικά η κυβέρνηση σταμάτησε την ενιαία σταθερή λιανική τιμή του φαρμάκου και επέτρεψε στις φαρμακευτικές εταιρείες να τιμολογούν με όποιον τρόπο θέλουν χωρίς τον παραμικρό έλεγχο του υπουργείου. Τώρα καταργούν και την ενδεικτική λιανική τιμή για να περάσει πιο εύκολα το φάρμακο στα μάρκετ», είπε ο ίδιος.

Η εξέλιξη αυτή βρίσκει αντίθετο τον φαρμακευτικό κόσμο της Μαγνησίας εν αντιθέσει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που συμφωνεί.

«Μετά την κατάργηση της ενιαίας σταθερής τιμής πριν από ένα χρόνο υπήρξαν όντως πολλά προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές καλούνταν να πληρώσουν άλλη τιμή από την αναγραφόμενη. Όμως, ο μοναδικός φυσικός χώρος για να πωλείται το φάρμακο είναι το φαρμακείο. Το φάρμακο ήταν είναι και θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό», είπε ο ίδιος.

Προς επίρρωση ο φαρμακευτικός κόσμος αναφέρεται στα παραδείγματα της Βρετανίας και της Γαλλίας. «Η Βρετανία έβαλε το φάρμακο στα μάρκετ και σήμερα παρουσιάζει αυξημένα κρούσματα δηλητηριάσεων λόγω των παρενεργειών της δοσολογίας των φαρμάκων. Αντίθετα, η Γαλλία που διατήρησε τον παραδοσιακό τρόπο διάθεσής του καταγράφει λίγα κρούσματα. Τα φάρμακα δεν είναι δυνατόν να διατίθενται χωρίς εντολή ειδικών», πρόσθεσε.

Η κατάργηση της ενδεικτικής λιανικής τιμής στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα βγάζει από τη δύσκολη θέση τους φαρμακοποιούς που έρχονταν αντιμέτωποι με τους καταναλωτές και τις διαμαρτυρίες τους για το διαφορετικό κόστος μεταξύ της αναγραφόμενης τιμής και της πραγματικής αξίας.

Εντούτοις, δεν μπορεί και να ικανοποιεί.

Στο διάστημα ενός χρόνου που καταργήθηκε η ενιαία σταθερή τιμή, το φάρμακο «υπέστη» αλλεπάλληλες αυξήσεις. Παυσίπονα με ευρεία κατανάλωση έφτασαν να έχουν πενταπλάσιες τιμές.

Τώρα ο φαρμακευτικός κόσμος βλέπει ότι με την εφαρμογή της τροπολογίας το φάρμακο θα μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος. Οι τιμές διάθεσής τους θα είναι εντελώς ελεύθερες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου