Έλλειμμα ενδιαφέροντος

έλλειμμα-ενδιαφέροντος-120909

Της Κατερίνας Μαρούγκα

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου την περασμένη Τετάρτη για έναν 29χρονο Βολιώτη, άρτι αποφυλακισθέντα, για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας και εκ νέου κατηγορούμενο στο εδώλιο του δικαστηρίου για αδίκημα με παρόμοιο περιεχόμενο.

Το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον 29χρονο, ο οποίος απολογούμενος στο Αυτόφωρο φαινόταν να μην έχει αντιληφθεί τον τόπο στον οποίο βρισκόταν αλλά και τον λόγο για τον οποίο είχε οδηγηθεί στο εδώλιο για άλλη μία φορά. Το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή και δεν τον οδήγησε πάλι στη φυλακή, προειδοποιώντας όμως ότι την επόμενη φορά θα είναι διαφορετικά.

Το δικαστήριο προσπάθησε να εξηγήσει στον κατηγορούμενο την οδό με τον οποία μπορεί να κινηθεί, ώστε να έχει την πολυπόθητη επικοινωνία με το παιδί του. Η οδός δεν είναι άλλη από αυτή των δικαστηρίων, η μόνη που τελικά πρέπει να ακολουθείται όταν τα προβλήματα οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και χάνεται η επικοινωνία και η συνεννόηση.

Ο κατηγορούμενος, που ξεχώριζε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου από τη νιότη του, ήταν προφανές ότι είχε έλλειμμα ενημέρωσης και αδυνατούσε να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του. Το έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού ήταν επίσης προφανές.

Δεν θα έπρεπε το δικαστήριο να κάνει την υπέρβασή του και να δώσει δεύτερη ευκαιρία – όπως και συνέβη; Αίσθηση δεν έπρεπε να προκαλέσει η απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά το έλλειμμα ενημέρωσης που συναντάται αρκετά συχνά στους χώρους των δικαστηρίων, ιδιαίτερα σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Δεν περισσεύει ποτέ μία ορθή συμβουλή, από κανέναν από τα οικογενειακά και τα φιλικά περιβάλλοντα, δεν βρίσκεται ποτέ στον δρόμο τέτοιων υποθέσεων κανένας επιστήμονας να δώσει τη σωστή καθοδήγηση, ώστε να μη συρθούν στα αστυνομικά τμήματα, να μην ανέβουν σε ακροατήρια δικαστηρίων, να μην ταλαιπωρηθούν ψυχές και μάλιστα αθώες;

Είναι εύκολο να αποδίδει κανείς ευθύνες. Να τραβάει μία υπόθεση στα άκρα χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Να καταδικάζει συμπεριφορές και πράξεις. Να μεγεθύνει τελικά τα προβλήματα παίρνοντας στον λαιμό του και τρίτους.

Το δύσκολο είναι να αναζητήσει κανείς λύση στα προβλήματα. Να αφιερώσει χρόνο και να ενδιαφερθεί ειλικρινά γι’ αυτά, χωρίς να έχει κάποια σκοπιμότητα. Και δυστυχώς στις μέρες μας δεν περισσεύει ούτε η υπομονή ούτε και η πολυτέλεια του χρόνου. Πρέπει όμως κάποτε να ασχοληθούμε σοβαρά. Το έλλειμμα της ενημέρωσης ή, πιο σωστά, την απουσία του ενδιαφέροντος θα τη βρούμε κάποια στιγμή μπροστά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου