ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Στρατηγόπουλος: Η δικηγορία περιήλθε σε βαρύ τέλμα

χρ-στρατηγόπουλος-η-δικηγορία-περιήλ-122807

Σε βαθύ τέλμα έχει περιέλθει η δικηγορία. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, στη χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία πλήθους κόσμου αποκάλυψε σοκαριστικά στοιχεία. Η δικηγορική ύλη συρρικνώθηκε δραματικά, με τη δικαστική δραστηριότητα να μειώνεται σε αριθμό αποφάσεων ολοένα και περαιτέρω, και τον Νόμο Παρασκευόπουλο να παύει τη δίωξη σε 5.400 υποθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Βόλου. Επικαλούμενος τα στοιχεία, ο κ. Στρατηγόπουλος ενημέρωσε ότι τo Πρωτοδικείο Βόλου, ενώ το 2007 εξέδωσε συνολικά (σε όλες τις πολιτικές διαδικασίες) 7.331 αποφάσεις, το 2012, ο αριθμός των εν λόγω αποφάσεων έπεσε στις 3.239, και το 2017 συρρικνώθηκε περαιτέρω στις 2.876…

Αντίστοιχα, το Ειρηνοδικείο Βόλου το 2007 εξέδωσε συνολικά (σε όλες τις πολιτικές διαδικασίες) 1.959 αποφάσεις, ενώ το 2012 εξέδωσε 3.904, και το 2017 ο αριθμός των αποφάσεων συρρικνώθηκε στις 2.325.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του Νόμου Παρασκευόπουλου (4211/2016).

«Όλα αυτά απεικονίζονται με απόλυτη σαφήνεια στην καθημερινή εικόνα ερήμωσης που χαρακτηρίζει πλέον το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου» τόνισε.

Ο δικηγορικός κλάδος δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα. Το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς άλλαξε πολλαπλά, με βίαιο τρόπο, και αντιμετώπισε το δικηγορικό σώμα ως προνομιούχα επαγγελματική τάξη.

Σε απάντηση όλων αυτών, ο κ. Στρατηγόπουλος είπε ότι ο δικηγορικός κόσμος καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές του.

«Η περίοδος που διανύουμε και αυτή που έχουμε μπροστά μας είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσουν τις αντοχές όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιτυχία της προσπάθειας για τον ίδιο θα εξαρτηθεί από την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των δικηγόρων και τη στόχευση για το μέλλον, με τέσσερις βασικές αρχές: την αποτελεσματικότητα, την επάρκεια, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.

«Ο Σύλλογος μπορεί και πρέπει να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων», ανέφερε, «να αναπτύξει όλες τις απαραίτητες δράσεις με έμφαση στη συνέργεια με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς, οικονομικού και κοινωνικούς φορείς, την καθιέρωση επιμορφωτικών σεμιναρίων».

Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός, συλλειτουργός της Δικαιοσύνης. «Οι εξαιρετικά κακές συνθήκες απονομής δικαιοσύνης που επικρατούν στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, η εικόνα αλλά και η λειτουργία της έδρας του Συλλόγου, καθώς και (μεμονωμένες) ανομοιόμορφες συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν μέλη του Συλλόγου από συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δημιουργούν προβλήματα στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι η μεθοδολογία επίλυσης και εν τέλει οι λύσεις που δόθηκαν σε συγκεκριμένα ζητήματα, που απασχόλησαν τους συναδέλφους κατά το τρέχον χρονικό διάστημα (πρόσβαση-εξυπηρέτηση σε συγκεκριμένα τμήματα του Πρωτοδικείου, προβλήματα που προέκυψαν λόγω μη έκδοσης πιστοποιητικών βαρών από το Υποθηκοφυλακείο, απαίτηση νομιμοποίησης παραστάσεων σε όλες τις διαδικασίες κλπ.), σε συνεργασία με την κα Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Βόλου, αποτελούν έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων που τυχόν ανακύψουν στο μέλλον» πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι ο Σύλλογος θα είναι (στο μέτρο των δυνατοτήτων του) αρωγός στην προσπάθεια αποκατάστασης ζημιών στο Δικαστικό Μέγαρο.

Τέλος ανέφερε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι οφείλουν να διαθέτουν (δυναμικά και όχι στατικά) το επιστημονικό κύρος στο πλαίσιο των κοινωνικών αγώνων και της υπεράσπισης των αρχών και αξιών του κράτους δικαίου, και προς αυτήν την κατεύθυνση ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση και συστηματική πλέον λειτουργία του άτυπου Συμβουλίου των επιστημονικών φορέων της πόλης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου