ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση στα λουκέτα ύψους 12,85%

μείωση-στα-λουκέτα-ύψους-1285-349323

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ύφεσης, οι ενάρξεις επαγγελματικής δραστηριότητας είναι περισσότερες από τις διακοπές

Σημαντική μείωση παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Μαγνησία μετά από σχεδόν οχτώ χρόνια βαθιάς ύφεσης ο αριθμός των επιχειρήσεων που η οικονομική κρίση τις οδήγησε στο περιθώριο και τελικά τις ανάγκασε να παύσουν τη δραστηριότητά τους και να βάλουν λουκέτο. Σύμφωνα με στοιχεία από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το πρώτο εξάμηνο του 2017 η μείωση που παρουσιάζεται στις παύσεις δραστηριοτήτων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είναι της τάξεως του 12,85%. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, λέει ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό μήνυμα.

Οι υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια, και σε δεύτερο βαθμό οι υπηρεσίες παροχής γευμάτων και καφέ, φαίνεται ότι τονώνουν αισθητά την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται το τελευταίο εξάμηνο του 2017. Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, οι εργασίες διαμόρφωσης ανέγερσης κτίσματος και η μίσθωση ομπρελών, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την πορεία των εγγραφών επιχειρήσεων στο συγκρινόμενο διάστημα, βρίσκονται σε οριακά επίπεδα.

Μάλιστα, το λιανικό εμπόριο ψωμιού και έτοιμων ενδυμάτων έχει αρνητικό δείκτη (-1). Όσον αφορά στις παύσεις της επαγγελματικής δραστηριότητας, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, προκύπτει ότι αρνητική μεταβολή το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, έχουν οι υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια (-4), το λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου (-4) και η εκμετάλλευση περιπτέρου (-3).

Το θετικό ισοζύγιο

Από τα συγκριτικά στοιχεία των εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, προκύπτει ότι το α’ εξάμηνο του 2017 υπάρχει μία σημαντική βελτίωση στην πορεία της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα οι εγγραφές αυξήθηκαν από 430 σε 451, ενώ οι διαγραφές μειώθηκαν από 498 σε 434.

Τον Ιούνιο, πάντως, του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, παρουσιάζεται αύξηση στις διακοπές λειτουργίας των επιχειρήσεων ύψους 11,54%.

Από τα στοιχεία των εγγραφών των επιχειρήσεων προκύπτει ότι οι περισσότερες από τις ενάρξεις επαγγέλματος αφορούν σε ενοικίαση επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια (οχτώ ενάρξεις), ενώ ακολουθούν οι εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (πέντε ενάρξεις), οι εργασίες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (τρεις ενάρξεις), το λιανικό εμπόριο γυναικείων έτοιμων ενδυμάτων και φορεμάτων (τρεις ενάρξεις), οι υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου (τρεις ενάρξεις), οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κυλικεία (τρεις ενάρξεις), η κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης και συναφών ειδών (δύο ενάρξεις), το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού (δύο ενάρξεις), οι υπηρεσίες βιβλιοθηκών (δύο ενάρξεις), οι υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων (δύο ενάρξεις), οι υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών (δύο ενάρξεις), οι υπηρεσίες παροχής γευμάτων – ψητοπωλείων (δύο ενάρξεις), οι υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών, ουζερί, μεζεδοπωλείο (δύο ενάρξεις) και τέλος οι υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια (δύο ενάρξεις).

Τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις

Κατά την 30η Ιουνίου 2017, οι ενεργές επιχειρήσεις σύμφωνα με το Μητρώο του Επιμελητηρίου ανέρχονται σε 15.297 όταν την 30η Ιουνίου 2016 ήταν 15.283. Κατά τον Ιούνιο του 2017 παρατηρήθηκε θετικό ισοζύγιο κατά 26 επιχειρήσεις. Οι εγγραφές ανήλθαν σε 84, ενώ οι διαγραφές σε 58. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, όπου πραγματοποιήθηκαν 74 εγγραφές και 52 διαγραφές επιχειρήσεων, παρουσιάστηκε σημαντική βελτίωση εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του αριθμού των εγγραφών.

Θετικό μήνυμα

Καλό μήνυμα για την πορεία της επιχειρηματικότητας χαρακτήρισε το θετικό ισοζύγιο που υπάρχει στις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Η θετική μεταβολή, εξήγησε, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν οχτώ χρόνια βαθιάς κρίσης στη Μαγνησία.

Επιπλέον, καταγράφεται σε μία χρονική στιγμή, που όπως είπε ο κ. Μπασδάνης «κατανοούμε όλοι σε τι δύσκολο περιβάλλον δραστηριοποιούνται σήμερα οι επιχειρήσεις».

Οι επαγγελματίες βρίσκονται με συσσωρευμένες οφειλές χρόνων. «Πέρα από το φορολογικό, το οποίο πραγματικά αποτελεί ένα τεράστιο βραχνά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις εδώ και χρόνια» εξήγησε.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ζητούμενο να υπάρξουν επιτέλους κίνητρα. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, ιδίως στον τομέα της πρόσληψης, πρέπει να βοηθηθούν και να δραστηριοποιηθούν σε ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί ανταποδοτικά» εξήγησε ο ίδιος.

Εάν υπάρξουν φοροελαφρύνσεις με την προϋπόθεση να απασχολήσουν άνεργο πληθυσμό, θα τονωνόταν και η απασχόληση και οι επιχειρήσεις θα έπαιρναν μία ανάσα ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχουν.

« Η υψηλή φορολογία πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί, ώστε να περιοριστεί και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής» είπε ο ίδιος.

Το Επιμελητήριο εξετάζει παράλληλα συνεχώς τις δυνατότητες στρατηγικών επενδύσεων στην περιοχή, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους άλλους φορείς.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τις αναβαθμισμένες ποιοτικά υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, τις προοπτικές ανάπτυξης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου ως αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας και την προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου