Βιωματική εμπειρία

βιωματική-εμπειρία-349436

Της Κατερίνας Μαρούγκα

Τα είχε όλα τα πρόγραμμα της δημοτικής αρχής Αλμυρού για την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη, όμως η ξενάγηση στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς ήταν το κάτι άλλο.

Εκεί πραγματικά ο χρόνος φάνηκε λες και σταμάτησε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για ολόκληρη την ιστορία της Ιεράς Μονής επισκέφτηκε και το παλιό και το νέο μοναστηριακό συγκρότημα, περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους με ανεξάντλητο ενδιαφέρον.

Το ίδιοι έκαναν και όλοι οι παρευρισκόμενοι. Η παραμονή στον χώρο ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστη, λες και ήταν εκτός προγράμματος, σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα που δυστυχώς διαρκεί πάντοτε λίγο.

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής ήταν ιδιαίτερα φιλόξενη, ευδιάθετη, πρόσχαρη. Ο τόπος ολόκληρος φαινόταν ότι είναι ευλογημένος. Έμοιαζε λες και ανήκει σε έναν άλλο κόσμο, ήσυχο, πράο, καλοπροαίρετο. Εκεί τα λουλούδια έφτιαχναν πραγματική τέχνη. Η θέα ήταν υπέροχη.

Η Ιερά Μονή δεν είναι τυχαίο που είδε ανά τούς αιώνες πολλές θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας και παρηγόρησε σε εθνικές συμφορές τον λαό.

Η προσφορά της, η εθνική πνευματική, η κοινωνική και η εθνική, είναι πλούσια. Σήμερα συνεχίζει το έργο αυτό. Έτσι, συγκινεί την τοπική Εκκλησία ώστε να θεωρεί χρέος της να φροντίσει για την αποκατάσταση του παλαιού μοναστηριακού οικοδομήματος, με στόχο να αξιοποιηθεί αυτό με νέες χρήσεις.

Γι’ αυτό εισπράττει την αγάπη όλων των πολιτών όλο τον χρόνο. Πραγματικά, η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς δεν αποτελεί απλώς μία γνωριμία με ένα καινούργιο μέρος αλλά μία βιωματική εμπειρία. Και η πανήγυρη που έχει τις επόμενες μέρες είναι μία χρυσή ευκαιρία για να τη ζήσει κανείς αυτή.

Η Ιερά Μονή μεθαύριο Τρίτη 22 Αυγούστου και την Τετάρτη 23 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας και θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε όλους τους πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου