ΤΟΠΙΚΑ

Οπλα και 350.000 ευρώ κατείχε ο επιχειρηματίας της Αγριάς [photos]

οπλα-και-350-000-ευρώ-κατείχε-ο-επιχειρηματί-351412

Χατζάρες, όπλα και κρότοι πυροβολισμού σε επιχείρηση εστίασης χθές το βράδυ στην Αγριά, ύστερα από έλεγχο έκδοσης φορολογικών στοιχείων. Τρεις επιθεωρητές ελέγχου της Υπηρεσίας Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) από τη Θεσσαλονίκη, τράπηκαν σε φυγή όταν δέχτηκαν φραστική επίθεση από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

«Θα πάρω τη χατζάρα, τα όπλα», φώναζε σε κατάσταση εκτός ελέγχου ο 53χρονος ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεχόταν έλεγχο στο κατάστημά του για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.

Ήταν η ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ενημερώθηκε ότι οι επιθεωρητές τού βεβαίωσαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για μη έκδοση τεσσάρων αποδείξεων. Ακολούθησαν ανείπωτες στιγμές πανικού και αναστάτωσης.

Εκείνη την ώρα, τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και στην παραλία, υπήρχε πολύς κόσμος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 53χρονος σε έξαλλη κατάσταση κατευθύνθηκε προς το συρτάρι του γραφείου του.

Οι επιθεωρητές φοβήθηκαν και αποφάσισαν να απομακρυνθούν. Την ώρα που έφευγαν, όπως υποστήριξαν λίγο αργότερα στις καταθέσεις τους, πίσω τους ακούστηκε κρότος πυροβολισμού.

Φέρεται επίσης να έχουν επισημάνει πως δεν μπόρεσαν να δούνε αν ο επαγγελματίας κρατούσε όπλο.

Οι τρεις εφοριακοί μετέβησαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση ως πελάτες. Καθόντουσαν σε τραπέζι προσποιούμενους τους αμέριμνους, όμως παρατηρούσαν την κίνηση. Σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσαν ότι πελάτες πλήρωσαν το λογαριασμό τους χωρίς να τους έχει κοπεί απόδειξη.

Ζήτησαν τότε από το προσωπικό και τη σύζυγο του επαγγελματία που εκείνη την ώρα βρίσκονταν μπροστά στο ταμείο, ενημέρωση για τις αποδείξεις.

Μόλις εντόπισαν ότι δεν είχαν όλες κοπεί, βεβαίωσαν το πρόστιμο. Δεν χρειάστηκαν όμως παρά λίγα λεπτά για να ακολουθήσουν τα όσα προαναφέρθηκαν, και τελικά να το βάλουν στα πόδια κακήν κακώς.

Εφοδος της αστυνομίας

Εντρομοι οι τρεις εφοριακοί ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία. Στον τόπο έσπευσαν άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, καθώς και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου.

Ο 53χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κρατητήριο, ενώ ακολούθησε έρευνα στο κατάστημά του και το σπίτι του.

Οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό τόσο το κατάστημα όσο και το σπίτι του 53χρονου επαγγελματία.

Βρήκαν και κατάσχεσαν μεταξύ άλλων πιστόλια, κυνηγετική καραμπίνα, φυσίγγια. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, στο κατάστημα βρέθηκε και κατασχέθηκε πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 5 φυσίγγια, πιστόλι κρότου με γεμιστήρα που περιείχε κάλυκα αβολίδωτου φυσιγγίου και 2 σπαθιά, τα οποία, όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, ο επαγγελματίας κατείχε παράνομα.

Στην έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι, βρήκαν και κατάσχεσαν επίσης αντίστοιχα πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 6 φυσίγγια, 60 φυσίγγια, δύο κάλυκες φυσιγγίων, 13 αβολίδωτα φυσίγγια, τα οποία επίσης ο καταστηματάρχης κατείχε παράνομα.

Από τον εξονυχιστικό έλεγχο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου εξάλλου εντοπίστηκε και μεγάλο χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλυντήριο, στα κρεβάτια αλλά και σε άλλα έπιπλα του σπιτιού, οι αστυνομικοί εντόπισαν διάφορα χρηματικά ποσά. Συνολικά κατασχέθηκαν 349.000 ευρώ και 30 λίρες.

Ερευνα για το μεγάλο χρηματικό ποσό

Κατηγορηματικός ότι δεν πυροβόλησε μετά από τον έλεγχο εμφανίστηκε ο καταστηματάρχης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 53χρονος φέρεται να κατέθεσε στην αστυνομία και στην Εισαγγελία Βόλου ότι κατά τη διάρκεια του επίμαχου επεισοδίου κατευθύνθηκε προς την κουζίνα του καταστήματος και πήρε μία χατζάρα που διακοσμούσε τον τοίχο.

Εκτός ελέγχου όπως ήταν, φέρεται να παραδέχτηκε ότι χτύπησε τη χατζάρα σε μεταλλική πινακίδα, και απέδωσε εκεί τον κρότο που ακούστηκε και έμοιαζε με πυροβολισμό.

Νωρίτερα είχε κατευθυνθεί προς το συρτάρι του γραφείου του το οποίο τελικά δεν άνοιξε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι του καταστήματος προσπάθησαν να τον σταματήσουν.

Ποινικές διώξεις

Την Παρασκευή 18/8 γύρω στις 7.30 το απόγευμα, ο 53χρονος επαγγελματίας οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου για να απολογηθεί για τις πράξεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Υπηρεσίας άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για απειλή κατά συρροή, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία.

Ο επαγγελματίας παραπέμφθηκε ακολούθως για να δικαστεί από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Λόγω του πέρατος του ωραρίου, το Αυτόφωρο προγραμματίστηκε να γίνει το Σάββατο 19/8, στις 10 το πρωί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Μέχρι την επανεμφάνισή του σήμερα στα δικαστήρια κρατείται στην αστυνομία.

Ερευνα για το μεγάλο χρηματικό ποσό

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ειδικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος από την Αθήνα αναμένεται να ερευνήσει αν το μεγάλο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στην κατοχή του επαγγελματία προέρχεται ή όχι από κάποια φορολογική παράβαση.

Μάλιστα, αντίγραφο της δικογραφίας έχει ήδη διαβιβαστεί σε αρμόδιο εισαγγελέα για να κάνει τον έλεγχο.

Οι 349.000 ευρώ έχουν κατασχεθεί από την αστυνομία και αναμένεται να αποδοθούν στον επαγγελματία όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και δεν προκύψει κανένα πρόβλημα.

Ειδικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται να διερευνήσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, ώστε να διαπιστωθεί αν η κατοχή αυτού του ποσού μπορεί να δικαιολογηθεί από τον τζίρο του μαγαζιού.

Ο ίδιος ο 53χρονος φέρεται να υποστηρίζει ότι κατείχε νόμιμα τα χρήματα, και ισχυρίζεται ότι ο λογιστής του έχει όλα τα αποδεικτικά έγγραφα που το αποδεικνύουν αυτό.

Τι λένε… μάρτυρες και επαγγελματίες της περιοχής

Σύμφωνα με μάρτυρες του περιστατικού, την ώρα του ελέγχου ο 53χρονος δεν βρισκόταν στο κατάστημα, αλλά στο σπίτι του που βρίσκεται πάνω από το μαγαζί. Κοιμόταν, και όταν ενημερώθηκε τι συνέβαινε έτρεξε στο κατάστημα.

Οι επιθεωρητές ελέγχου είχαν βεβαιώσει παράβαση για μη έκδοση αποδείξεων σε υπάλληλο του καταστήματος.

Ο επιχειρηματίας κινήθηκε τότε προς το προσωπικό του και άρχισε να φωνάζει. Μάρτυρας είπε ότι όταν ο επαγγελματίας απειλούσε να πάρει τη χατζάρα ή τα όπλα, απευθυνόταν προς τους εργαζόμενούς του δυσαρεστημένος επειδή δεν είχαν κόψει τα φορολογικά στοιχεία.

Ο επαγγελματίας, φέρεται να βγήκε εκτός ελέγχου, καθώς ήταν η τρίτη φορά στο διάστημα μίας εβδομάδας που εφοριακοί υπάλληλοι ζητούσαν να κάνουν έλεγχο στο μαγαζί του.

Προβληματισμένοι μετά το επεισόδιο εμφανίστηκαν επαγγελματίες που διατηρούν επιχειρήσεις στην Αγριά.

Χαρακτήρισαν το επεισόδιο μεμονωμένο και το καταδίκασαν. Ωστόσο, εξέφρασαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αγανάκτησή τους με τους διαρκείς ελέγχους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, εδώ και δύο μήνες οι εφοριακοί υπάλληλοι βρίσκονται συνέχεια να ελέγχουν τις επιχειρήσεις τους.

Τόνιζαν μάλιστα πως δεν είναι αντίθετοι με την προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όμως όπως επισημαίνουν δεν συμφωνούν και με τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύεται για να βεβαιωθούν οπωσδήποτε παραβάσεις.

«Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται στις επιχειρήσεις επί ώρες και ενώ εκδίδονται όλες οι αποδείξεις κανονικά, να τρέχουν να βεβαιώνουν παραβάσεις επειδή ένας πελάτης έφυγε βιαστικά» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΚΑΤ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά

Αυστηρό μήνυμα της υφυπουργού Οικονομικών

«Τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιλέγουν να παρανομούν και σε όσους τους στηρίζουν και τους παροτρύνουν».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία παρενέβη με αφορμή το περιστατικό βίας σε βάρος των εφοριακών υπαλλήλων στην Αγριά.

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την καταπολέμηση και πάταξη της φοροδιαφυγής», είναι το μήνυμα που στέλνει χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Τακτικές του παρελθόντος δεν πρόκειται να πτοήσουν τους ελέγχους. «Οι φορολογικές αρχές και οι εργαζόμενοί τους θα συνεχίσουν το έργο τους, όσο και αν κάποιοι επιμένουν σε τακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, συνεχίζοντας να θεωρούν τη φοροδιαφυγή κανονικότητα» επισημαίνει η ίδια.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, τονίζει τέλος ότι «τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιλέγουν να παρανομούν και σε όσους τους στηρίζουν και τους παροτρύνουν».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου

Ο διοικητής ΑΑΔΕ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στη βία στους φορολογικούς ελέγχους

Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προανήγγειλε με χθεσινή δήλωσή του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά το προχθεσινό περιστατικό στην Αγριά του Βόλου. «Οποιαδήποτε μορφή βίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Πιτσιλής, «δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο ανεκτή, πολύ περισσότερο οι ένοπλες απειλές, τις οποίες θεωρούμε αδιανόητες.

Ο διοικητής ΑΑΔΕ ευχαρίστησε παράλληλα προσωπικά την ηγεσία της αστυνομίας για την άμεση ανταπόκρισή της. «Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε έμπρακτα όλους τους υπαλλήλους των υπηρεσιών μας» είπε.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να προστατεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι ελεγκτές της Αρχής από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας ή απειλών».

Ομοσπονδία Εφοριακών: Δεν μας φοβίζουν τα όπλα και οι χατζάρες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, σφόδρα ενοχλημένη εξέδωσε ανακοίνωση και κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ, με την ανακοίνωσή της την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Ειρήνη Υφαντή και η γραμματέας Άννα Κιουτσοκιόζογλου, ζητά τη διασφάλιση των εργασιακών συνθηκών και την προστασία των εργαζομένων πριν θρηνήσουμε θύματα.

Σε διάστημα λίγων ημερών, εξηγεί, σημειώθηκε νέο επεισόδιο στην Αγριά του Βόλου, με όπλα, σπαθιά και πυροβολισμούς.

«Το νέο περιστατικό αυξάνει τον ήδη μακροσκελή κατάλογο παρόμοιων γεγονότων όπως στα Χανιά, στην Πάτμο, στη Βέροια αλλά και σε άλλες περιοχές που δεν έχουν δει στο φως της δημοσιότητας» επισημαίνει.

Η ΠΟΕ – ΔΟΥ καταδικάζει απερίφραστα τη νέα επίθεση σε βάρος του κλιμακίου της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης στην Αγριά του Βόλου και εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση στους ίδιους αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων.

«Δηλώνουμε ότι αυτά τα περιστατικά δεν πρόκειται να μας φοβίσουν και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι το έργο μας κατά της φοροδιαφυγής, που αποτελεί οργανωμένο έγκλημα κατά της κοινωνίας» επισημαίνει.

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καλεί τέλος όλους τους υπεύθυνους, τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, την ΑΑΔΕ και τη Δικαιοσύνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Ζητάμε επιτακτικά τη διασφάλιση των εργασιακών συνθηκών και την προστασία μας πριν θρηνήσουμε θύματα. Η απαίτησή μας για ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία είναι αδιαπραγμάτευτη. Το μεροκάματο του τρόμου και των απειλών δεν μπορεί να συνεχιστεί….» καταλήγει.

Την παραδειγματική τιμωρία του επαγγελματία ζητούν οι εφοριακοί Μαγνησίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. του νομού Μαγνησίας, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση με απειλές και πυροβολισμούς σε βάρος συναδέλφων της Υ.Ε.Δ.Λ.Ε. Θεσσαλονίκης, και εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση στους ίδιους αλλά και στο σύνολο των συναδέλφων του κλάδου, που συμμετέχουν στα Συνεργεία Ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε όλη τη χώρα.

«Πρέπει», όπως αναφέρει, «να γίνει αντιληπτό προς κάθε κατεύθυνση και από κάθε φορολογούμενο πολίτη ή επαγγελματία, ότι οι εφοριακοί είμαστε εργαζόμενοι, που εκτελούμε ευσυνείδητα τα καθήκοντά μας εφαρμόζοντας τον νόμο και υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, και πως φαινόμενα βίας και εκφοβισμού δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν από τη μάχη μας κατά της φοροδιαφυγής, που τη δίνουμε για το καλό της κοινωνίας αλλά δυστυχώς μόνοι μας.

Επειδή για πρώτη φορά, πέρα από τις απειλές υπήρξε και πυροβολισμός ζητάμε: από την Πολιτεία, όχι μόνον την παραδειγματική τιμωρία του υπευθύνου αλλά και τη διασφάλιση των εργασιακών μας συνθηκών και την προστασία στο δύσκολο έργο μας πριν να είναι πολύ αργά, και από τους πολίτες, τη συμπαράστασή τους ώστε να εκλείψουν εκ μέρους τους φαινόμενα απειλών ή εκφοβισμού εις βάρος των Συνεργείων Ελέγχου με σκοπό την παρεμπόδιση ή τη ματαίωση των ελέγχων, θεωρώντας ότι έτσι βοηθούν τους ελεγχόμενους επαγγελματίες και πολεμούν το κράτος και το σύστημα, αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι στην ουσία πολεμούν τον εαυτό τους και την κοινωνία, γιατί η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της ίδιας της κοινωνίας».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου