ΤΟΠΙΚΑ

Νέα έρευνα για τη Μαγνησιακή Πίστη

νέα-έρευνα-για-τη-μαγνησιακή-πίστη-395429

Για απιστία στο Δημόσιο σε κακουργηματικό βαθμό κατά περίπτωση

Καινούργια τροπή πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση της Μαγνησιακής Πίστης. Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης, που ανέρχονται σε δέκα πέντε, και εναντίον των οποίων είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, κατηγορούνται τώρα για απιστία στο δημόσιο. Η δικογραφία της υπόθεσης ξαναγυρίζει στην κύρια ανάκριση όπου ξεκινά νέα έρευνα.

Ο φάκελος της εν λόγω υπόθεσης είχε ανοίξει στην Εισαγγελία Βόλου μετά από πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς. Στο πλαίσιο έρευνας για τη μετατροπή του Συνεταιρισμού σε Συνεταιριστική Τράπεζα, είχε προκύψει ότι στο διάστημα από το 2007-2012 υπήρχαν χορηγήσεις δανείων προς μέλη της Μαγνησιακής Πίστης, τα οποία σημειωτέον είχαν φτάσει να αριθμούν τις δύο χιλιάδες, τα όρια των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεων φαίνεται ότι είχαν ξεφύγει.

Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωνε παρατυπίες, καθώς ενώ αρκετές χορηγήσεις δανείων ήταν νόμιμες, σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε το καταστατικό.

Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων κατηγορήθηκαν ότι δεν προχώρησαν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες κατά οφειλετών ή στερήσεις, ενώ υπήρχαν καθυστερήσεις και στην επιστροφή χρημάτων. Το συνολικό ποσό των χορηγήσεων δανείων ήταν ύψους πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση κατηγορούνταν για απιστία. Ενώ αναμενόταν το παραπεμπτικό βούλευμα, η αρχική κατηγορία άλλαξε και σύμφωνα με πληροφορίες από απιστία μετατράπηκε σε απιστία που εντάσσεται στον ειδικό νόμο 4022/11, στο άρθρο 3 και πλέον αναφέρεται στο Δημόσιο και το δημόσιο συμφέρον.

Ο νόμος αυτός, όπως επισημάνθηκε, αφορά σε πρόσωπα που έχουν ευθύνη ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που όμως αφορά στο κοινό, δηλαδή το δημόσιο εν προκειμένω, λόγω του μεγάλου αριθμού των καταθετών που έφτασε να αριθμεί η Μαγνησιακή Πίστη.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η δικογραφία θα επιστραφεί στον ειδικό ανακριτή του Πρωτοδικείου Βόλου όπου θα κληθούν όλοι οι κατηγορούμενοι να λάβουν γνώση της κατηγορίας και να απολογηθούν εκ νέου.

Η κύρια ανάκριση, σύμφωνα με τις επισπευσμένες διαδικασίες που προβλέπει ο εν λόγω νόμος, θα πρέπει να περαιωθεί σε διάστημα δύο μηνών, και με την ολοκλήρωσή της ο Εισαγγελέας Εφετών θα είναι ο αρμόδιος για να κάνει πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών Λάρισας.

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας στο διάστημα ενός μήνα θα πρέπει να έχει εκδώσει με τη σειρά του το παραπεμπτικό ή απαλλακτικό βούλευμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου