ΤΟΠΙΚΑ

Η προθεσμία εκπνέει για τις φορολογικές δηλώσεις, παρά τα προβλήματα

η-προθεσμία-εκπνέει-για-τις-φορολογικ-396011

Εφτά χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις απομένουν να υποβληθούν στις Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία, ωστόσο οι λογιστές φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι η καταληκτική ημερομηνία απαιτείται να μετατεθεί στις 26 Ιουλίου, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε τα στοιχεία και η αδικία που υπήρχε σε βάρος αρκετών αγροτών ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό. Πολλοί αγρότες κατατάσσονταν στο πληροφοριακό σύστημα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με μεγάλα ποσά, καθώς τους έπιαναν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σήμερα, μετά την ανανέωση των στοιχείων φορολογούνται κανονικά όπως δικαιούνται ως αγρότες κατ’ επάγγελμα. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη και για περαιτέρω βελτιώσεις, καθώς υπήρξαν εσφαλμένες καταχωρήσεις. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας Νικόλαος Πουμάνας, είπε ότι «περιμένουμε νέα πρόταση από το υπουργείο, καθώς υπήρχαν λανθασμένα αρχεία, όμως απομένουν πλέον λίγες μέρες για την ολοκλήρωση της υποβολής».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τα φυσικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που διέκοψαν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους εντός του 2017, όμως παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται να καταβάλλουν κανονικά τις προκαταβολές φόρου για το 2018. Επίσης, μνεία έκανε και για τις αλλαγές που υπάρχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ένστολων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Δημήτρης Παππάς, είπε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνονται οι φορολογούμενοι. Τόνισε ότι ενώ η διαδικασία κυλάει ομαλά και πλέον απομένουν λίγες μέρες για την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες για την τακτοποίηση των φορολογικών τους θεμάτων.

Για το θέμα παρενέβη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), με έγγραφό της προς την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεώργιο Πιτσιλή, ζητώντας παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έως και τις 26 Ιουλίου 2017.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προβλήματα, που εξακολουθούν και υπάρχουν μέχρι στιγμής, και τα οποία παρεμποδίζουν και καθυστερούν τη διαδικασία υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων, και δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει δημοσιονομικό κόστος (ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης: 31/7/2017), θεωρεί ότι για να λήξει ομαλά η ηλεκτρονική υποβολή πρέπει να μεταφερθεί ηκαταληκτική ημερομηνία των Φορολογικών Δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων κατά ακόμη εννέα ημέρες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου