ΤΟΠΙΚΑ

Τα χίλια πρόσωπα της απάτης

τα-χίλια-πρόσωπα-της-απάτης-400491

ΠΕΝΤΕ ΕΞΙΧΝΙΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Προσποιούνταν τους ασφαλιστές και εξαπατούσαν ηλικιωμένες στον Βόλο και το Βελεστίνο. Έλεγαν ότι είναι φίλοι των παιδιών τους και ότι αυτά έχουν οφειλές. Υποστήριξαν ακόμη, ότι μπορούν να λύσουν και τα μάγια. Πήραν λεφτά για πώληση οχημάτων που δεν έδωσαν ποτέ.

Κάθε είδους απάτη καταγράφει το αστυνομικό δελτίο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη Μαγνησία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ιδιαιτέρως, όσον αφορά σε ηλικιωμένα άτομα, τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι κυρίως εκείνα που έχουν επάνω τους χρήματα και δεν κάνουν αγορές με κάρτες. Αποτελούν λοιπόν στόχο για τους επιτήδειους, που σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα για να τα ξεγελάσουν.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας εξιχνίασε εφτά απάτες, οι περισσότερες από τις οποίες συνέβησαν τον Ιούνιο, όταν το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε πέντε κρούσματα.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2016, η αστυνομία εξιχνίασε στη Μαγνησία δύο υποθέσεις, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2015 δεκαοχτώ, και το πρώτο πεντάμηνο του 2014 τρεις. Ολόκληρο το 2016 τα κρούσματα ήταν 23, το 2015 44, και το 2014 ήταν 26.

Ευτυχώς, η δράση των κυκλωμάτων που επικαλούνταν τροχαία ατυχήματα για να αρπάξουν χρήματα και χρυσαφικά από πολίτες, περιορίστηκε αισθητά μετά την ευρεία ενημέρωση των πολιτών, που επιτεύχθηκε από την Ελληνική Αστυνομία με ενημερωτική καμπάνια, αλλά και με τις συλλήψεις που έγιναν ανά την Ελλάδα.

Οι περισσότερες από τις καταγγελίες για απάτες που έχουν γίνει, εξιχνιάστηκαν και, εναντίον των επιτηδείων, μετά από μεθοδευμένη και συστηματική έρευνα, είτε σχηματίστηκαν δικογραφίες είτε κινήθηκαν εναντίον τους διαδικασίες Αυτοφώρου.

Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, Γιώργος Ντιζές, λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμιά περίπτωση να μην είναι ευκολόπιστοι.

Ιδιαίτερα για τις ηλικιωμένες -στις οποίες κατά κύριο λόγο παρουσιάζονται οι επιτήδειοι για να ισχυριστούν ότι είναι φίλοι των συγγενών τους και ζητούν χρήματα και κοσμήματα- τονίζει ότι θα πρέπει να συνομιλούν οι ίδιες με τα παιδιά τους και μάλιστα με δικά τους τηλέφωνα, για να διαπιστώσουν την αλήθεια.

Οι απατεώνες, εξηγεί, όπως έχει αποδειχτεί από καταγγελίες που έχουν γίνει, προκειμένου να πείσουν, βάζουν τις ηλικιωμένες να μιλούν με τα δήθεν συγγενικά τους πρόσωπα και τις κοροϊδεύουν.

Όταν οι γυναίκες τούς λένε ότι δεν αναγνώρισαν τη φωνή των παιδιών τους, επισημαίνει, τότε εκείνοι απαντούν ότι δεν ήταν καλό το σήμα, ή βρίσκουν άλλες δικαιολογίες όπως π.χ. ότι η φωνή τους είναι βραχνιασμένη. Καταφέρνουν έτσι και παίρνουν τις οικονομίες και τα λεφτά.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οι πολίτες πρέπει να καλούν την αστυνομία κατευθείαν όταν χρειάζονται βοήθεια», τονίζει ο ίδιος.

Οσον αφορά στις απάτες μέσω του διαδικτύου με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων, ο διοικητής επισημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει πάντοτε να κάνουν αγορές προϊόντων από ασφαλείς ιστοσελίδες και το σημαντικότερο να μη στέλνουν χρήματα χωρίς να τα έχουν δει από κοντά και όχι από φωτογραφίες. Οι πληρωμές πρέπει να γίνονται με αντικαταβολή ή διά ζώσης.

Πάντως, το 2017 η σοβαρή – βίαιη εγκληματικότητα περιορίστηκε αισθητά. Στη Μαγνησία ενδεικτικά υπήρξε μόνο μία ληστεία, αυτή στη Βυζίτσα με θύμα 75χρονη γυναίκα και δράστη 35χρονο Αλβανό. Υποθέσεις που απασχολούσαν παλαιότερα χρόνια, που κακοποιοί εισέβαλαν σε απομονωμένα σπίτια μοναχικών ατόμων και ασκούσαν βία στους ηλικιωμένους, αποτελούν πλέον μεμονωμένα περιστατικά.

ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Μάγια, οφειλές και αγοραπωλησίες

Στις 27 Ιουνίου 2016, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εξιχνίασε απάτη που συνέβη αρχές Φεβρουαρίου σε βάρος 19χρονου Βολιώτη. Δυο κάτοικοι Αχαΐας, όπως αποδείχτηκε ήταν οι δράστες που έπεισαν τον 19χρονο να καταβάλει σε τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσό των 1.100 ευρώ για την αγορά μηχανής Yamaha την οποίοα δεν είδε ποτέ.

Στις 24 Ιουνίου 2017, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 35χρονου Βολιώτη. Ο δράστης προσποιήθηκε ασφαλιστή, και με το πρόσχημα ότι ο γιος της είχε οφειλή, άρπαξε από 78χρονη Βολιώτισσα 900 ευρώ, ενώ με τον ίδιο τρόπο προσέγγισε και μία 80χρονη, την οποία ωστόσο δεν κατάφερε να εξαπατήσει για λόγους ανεξαρτήτως της θελήσεώς του.

Στις 17 Ιουνίου, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συνέλαβαν 54χρονο Βολιώτη, καθώς εκείνος σε ραντεβού με 24χρονη δέχτηκε και πήρε σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα το ποσό των 150 ευρώ για να λύσει μάγια. Συνολικά είχε αποσπάσει από την εργαζόμενη το ποσό των 2.500 ευρώ με το πρόσχημα ότι εξορκίζει τα κακά πνεύματα.

Στις 16 Ιουνίου, το Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου εξιχνίασε απάτη που συνέβη τον περασμένο Απρίλιο σε βάρος 78χρονης γυναίκας. Ο ένας από τους δύο δήθεν ασφαλιστές που την είχαν προσεγγίζει και της πήραν το ποσό των 100 ευρώ για δήθεν οφειλή του γιου της, ήταν 38χρονος Ρομά.

Στις 6 Ιουνίου 2017 η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου διαλεύκανε δύο απάτες. Σχημάτισε δικογραφία εναντίον 37χρονου Ρομά κατοίκου Αθηνών, ο οποίος παρουσιάστηκε σε δύο ηλικιωμένες στον Βόλο, και με το πρόσχημα ότι ήταν φίλος των παιδιών τους, πήρε συνολικά το ποσό των 600 ευρώ και χρυσαφικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου