ΤΟΠΙΚΑ

Στηρίζουν την κρουαζιέρα στον Βόλο, αλλά…

στηρίζουν-την-κρουαζιέρα-στον-βόλο-αλ-415039

Λιμάνι προτεραιότητας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, όχι όμως και για τη δημιουργία νέων υποδομών, που παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στην τόνωσή της, είναι το λιμάνι του Βόλου για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Χρήστου Λαμπρίδη, ο οποίος επισκέφτηκε προχθές την πόλη με αφορμή τις εκδηλώσεις της «Ναυτικής Εβδομάδας» και χθες επισκέφτηκε τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, συνομίλησε με στελέχη του Οργανισμού και της Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Θεσσαλίας καθώς και με υπαλλήλους, και επισκέφτηκε τους χώρους του εμπορικού λιμένα και τη γύρω περιοχή.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικώς με την καθιέρωση του Βόλου ως λιμανιού κρουαζιέρας, είπε ότι το λιμάνι είναι προτεραιότητας για το υπουργείο και χρειάζεται να υποστηριχθεί, καθώς συνορεύει με σημαντικούς προορισμούς. Ωστόσο, για τα νέα έργα είπε ότι το λιμάνι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν είναι όπως σε κάποια νησιά που υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές. Επίσης, τόνισε ότι το λιμάνι του Βόλου δεν εξαρτάται μόνο από την κρουαζιέρα, αλλά και από την εμπορευματική του κίνηση.

Γενικά για την κρουαζιέρα, τόνισε, ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται κάμψη, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει τον ρου των πλοίων.

Σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο, παραδέχτηκε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει απαθής, αλλά χρειάζεται να ασκήσει μία ενεργητική πολιτική που θα αναδείξει νέους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη Συντονιστική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την κρουαζιέρα και τόνισε για το έργο της ότι για πρώτη φορά στη χώρα θα έχουμε έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό για την κρουαζιέρα με προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων και τουριστών και άμεσων παρεμβάσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος επισήμανε ότι προκειμένου το λιμάνι του Βόλου να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της κρουαζιέρας έχει γίνει στροφή.

Προς επίρρωση τόνισε ότι εντάχθηκε στη ρότα των νησιών του Αιγαίου, την Κρήτη και την Κύπρο, όπου η κρουαζιέρα συνεχίζει να διατηρεί τις δυνάμεις της.

Το λιμάνι το πέτυχε αυτό, όπως είπε, με τη συμμετοχή του στη τουριστική έκθεση «Ποσειδώνια». Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη έχουν οριστικοποιηθεί δεκαοχτώ αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από εννέα που ήταν γνωστές μέχρι τέλος του περασμένου χρόνου, και εξέφρασε την αισιοδοξία του η εικόνα για τη φετινή χρονιά να αντιστραφεί και να ανατρέψει την κατακόρυφη μείωση που παρουσιάστηκε με την έναρξή της.

Σύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετική την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με λιμάνια εκτός Ελλάδας. Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων ερωτηθείς για την προσέγγιση και ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού του Βόλου με άλλα λιμάνια, όπως τη Κύπρου και του Ισραήλ.

«Ο Βόλος έχει μία μακρά παράδοση στη συνεργασία αυτή», είπε ο κ. Λαμπρίδης, και διευκρίνισε ωστόσο ότι μία τέτοια γραμμή δεν θα μπορούσε να επιβληθεί αλλά να κινηθεί από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Η σημερινή εποχή, όπως είπε διευκρινιστικά ο κ. Σταυριδόπουλος, επιτάσσει την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών όλων των λιμανιών της Μεσογείου.

«Μόνο έτσι τα λιμάνια θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της κρουαζιέρας αλλά και του εμπορίου και της διακίνησης εμπορευμάτων», επισήμανε και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει η πρώτη προσέγγιση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και με Έλληνες πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, ώστε όταν καταφέρει να βγει από τον πόλεμο να γίνει η επαναπροσέγγιση με τη Συρία.

Ικανοποίηση για τις επιδόσεις του λιμανιού

Ο κ. Λαμπρίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού. Εξήρε το έργο της Διοίκησης, δηλώνοντας ότι παρουσίασε έναν θετικό οικονομικό απολογισμό.

Έδωσε ακολούθως την εντολή στον ΟΛΒ να καταθέσει το δικό του BusinessPlanστο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για την επόμενη πενταετία, καθώς τόνισε ότι το λιμάνι βρίσκεται στην καλή συγκυρία να μην μπαίνει θέμα πώλησής του.

«Έχουμε πλέον την ανάσα να σχεδιάζουμε για το μέλλον, χωρίς αυτήν την εκκρεμότητα που μας κρατούσε δέσμιους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, τόσο χθες όσο και στον προχθεσινό χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις λήξης της «Ναυτικής Εβδομάδας», τόνισε ότι για την ανάπτυξη των λιμανιών έχουν μεγάλη σημασία οι συνέργειες με τους φορείς των πόλεων, τόσο για τις παρεχόμενες λιμενικές υπηρεσίες, όσο και για τους χώρους, και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει το ιδιωτικό κεφάλαιον ώστε μέσω συγκεκριμένων προγραμματισμών να υπάρξουν επενδύσεις.

Να επισημανθεί ότι στο κ. Λαμπρίδη ο λιμενάρχης Βόλου Μανώλης Κανάλης επέδωσε τιμητική πλακέτα, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος τού δώρισε το σήμα του ΟΛΒ καθώς και ένα βιβλίο.

Συνάντηση με Μ. Χρυσοβελώνη

Συνάντηση με τον Γ.Γ. Λιμένων Χρ. Λαμπρίδη που βρέθηκε στον Βόλο, στο πλαίσιο της τελετής λήξης της Ναυτικής Εβδομάδας, είχε η τ. υφυπουργός και περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της.

Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Βόλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Μ. Χρυσοβελώνη, ο κ. Λαμπρίδης της ζήτησε με την ιδιότητά της περιφερειακής συμβούλου Θεσσαλίας αλλά και με την εμπειρία που αποκόμισε στο υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ, να συνεχιστεί η συνεργασία τους.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου