ΤΟΠΙΚΑ

Αναπάντητα ερωτήματα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

αναπάντητα-ερωτήματα-για-τον-εξωδικα-423967

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στους επαγγελματοβιοτέχνες μετά την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό χειρισμό ρύθμισης οφειλών τη Δευτέρα, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, παρουσία του γενικού γραμματέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες λένε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, Τρύφων Πλαστάρας, εξηγεί ότι το κούρεμα των χρεών που θα γίνει θα αφαιρέσει έσοδα από τους προμηθευτές.

«Ανεξάρτητα από το εάν οι επαγγελματίες το θέλουν ή όχι, οι οφειλές τους θα διαγραφούν και προς τους προμηθευτές. Οι τελευταίοι μοιραία θα οδηγηθούν απέναντι στην επανεξέταση της πολιτικής», επισημαίνει.

Για τους επαγγελματοβιοτέχνες μπαίνει θέμα και με το ζήτημα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Οι εν λόγω οφειλές θα έπρεπε να είχαν διαφορετική προσέγγιση. Να κεφαλαιοποιηθούν και οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Θα μπορούσαν να αφαιρούνται από το τέλος του εργασιακού βίου» εξήγησε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι επαγγελματοβιοτέχνες πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετικότητα στο κομμάτι των οφειλών. Επιπλέον εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις αν η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου θα είναι έτοιμη να δεχτεί τις αιτήσεις στις αρχές Αυγούστου, που οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτουργούν.

«Αρκετός κόσμος θα θέλει να μπει στη ρύθμιση. Ωστόσο, πάρα πολλοί θα είναι εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή, όσο χαμηλό κι αν είναι το όριο των δόσεων» επισήμανε ο ίδιος.

Για τους ασφαλιστικούς συντελεστές, ο ίδιος επισήμανε ότι: «αν και έχουν μειωθεί όπως ακριβώς διατείνεται η κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει άλλο ένα 30%, το οποίο πληρώνει εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες ουδέποτε θα πάρει πίσω», κατέληξε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων όπως ενημέρωσε ο κ. Πλαστάρας επιθυμεί να συναντηθεί με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και να θέσει όλους τους της προβληματισμούς της.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού πρέπει να έχουν συνολικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με έως 120 δόσεις και άνω, ανάλογα με το είδος. Για να κάνουν χρήση του Νόμου θα πρέπει να τεκμηριώσουν βάσει μελέτης ότι έχουν μία θετική χρήση (όχι κέρδη) σε ένα από τα τρία τελευταία οικονομικά έτη συμπεριλαμβανομένου και του 2016.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου