ΤΟΠΙΚΑ

Χαοτική κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων

χαοτική-κατάσταση-στο-τμήμα-επειγόντ-427220

Ογδόντα περιστατικά κάθε μέρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Οι γιατροί δίνουν κυριολεκτικά μάχη για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Ωστόσο, αρκετοί δεν έχουν υπομονή, δεν τηρούν την προτεραιότητα, ενώ ορισμένοι παρουσιάζουν και ακραίες συμπεριφορές.

«Ήρθαμε εδώ για να εξυπηρετούμε τον κόσμο, όχι για να κάνουμε μαθήματα αυτοάμυνας», δήλωσε γιατρός, ο οποίος επισήμανε ότι η εξυπηρέτηση των ασθενών γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς πάντοτε τα περιστατικά με κίνδυνο υγείας είναι λογικό και μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Ασθενείς που εξυπηρετεί το ΕΚΑΒ, εξήγησε περαιτέρω, ιεραρχούνται πρώτοι στην εξυπηρέτηση, ακολουθούν κοιλιακά άλγη και ύστερα τα υπόλοιπα περιστατικά. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που έχει παρατηρηθεί ότι η κίνηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αυξάνει, πρόσθεσε, η προτεραιότητα πρέπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.

Οι ασθενείς που απευθύνονται στο ΤΕΠ σε καθημερινή βάση είναι δεκάδες. Οι ειδικευόμενοι γιατροί καλύπτουν βάρδια πέραν του 24ωρου, καθώς η υπηρεσία τους ξεκινά το πρωί που αναλαμβάνουν και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της επόμενης μέρας, ενώ παράλληλα έχουν και τα χειρουργεία.

Οι γιατροί είναι εκείνοι που εκτιμούν τον κίνδυνο για τον κάθε ασθενή και ιεραρχούν τα περιστατικά, κι έτσι μπαίνει η προτεραιότητα και κόβεται το χαρτάκι. Δυστυχώς, όμως, αρκετοί ασθενείς «εισβάλουν» στο ΤΕΠ χωρίς να έχουν απ’ ό,τι φαίνεται συναίσθηση του χώρου και του τόπου.

Ζητούν να εξυπηρετηθούν εδώ και τώρα, με αποτέλεσμα να επικρατεί χαοτική εικόνα. Στο Τμήμα, το ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε κάθε βάρδια αποτελείται από έναν χειρουργό, έναν ορθοπεδικό, έναν ουρολόγο, δύο παθολόγους και δύο καρδιολόγους.

Το ιατρικό προσωπικό πασχίζει για να εξυπηρετήσει όπως αρμόζει και απαιτείται τους ασθενείς.

Δυστυχώς, παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας, αρκετοί από τους ασθενούς μπαίνουν στο Τμήμα και διακόπτουν τους γιατρούς, ενώ εξετάζουν περιστατικά και το χειρότερο ορισμένοι εκδηλώνουν και ακραίες συμπεριφορές.

Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο με νεαρή Βολιώτισσα, η οποία απευθύνθηκε στο ΤΕΠ με αίματα στο χέρι, υποστήριζε ότι είχε κόψει τις φλέβες της και απαιτούσε να εξεταστεί άμεσα απειλώντας με μαχαίρι.

Σε άλλη περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, Βολιώτης κρατούσε τις βελόνες με τις οποίες είχε κάνει χρήση ναρκωτικών και τις επιδείκνυε στους γιατρούς. «Έρχονται εδώ επιθετικοί χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει. Κινδυνεύει η ζωή μας πια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου