ΤΟΠΙΚΑ

Παραγωγή εκατομμυρίων έχασε η ασφαλιστική αγορά

παραγωγή-εκατομμυρίων-έχασε-η-ασφαλι-485256

Απώλειες στην παραγωγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ μετρά λόγω της κρίσης η ασφαλιστική αγορά. Στη χθεσινή 19η ημερίδα του InsuranceForum. gr και του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών, στο ξενοδοχείο Ξενία, στην οποία ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ήταν χορηγός, τονίστηκε ότι η παραγωγή έπεσε στα 3, 5 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2009.

Περαιτέρω, το νέο ασφαλιστικό – φορολογικό οδηγεί πολλούς σε έξοδο από τον κλάδο. Τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων μειώθηκαν πάνω από 40%. Ωστόσο, στροφή παρουσιάζεται στην ιδιωτική ασφάλιση στην υγεία και τώρα και στις συντάξεις!

Ο συντονιστής στρογγυλού τραπεζιού Νίκος Κλήμης τόνισε ότι σήμερα το επάγγελμα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών δεν είναι βιώσιμο. «Το ασφαλιστικό και το φορολογικό φέρει σε αδιέξοδο τους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα τον πόλεμο των τραπεζών αλλά και μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, που παίρνουν απευθείας πωλήσεις, χτυπώντας τα ίδια τους τα δίκτυά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού βρίσκει παράλληλα τους επαγγελματίες του κλάδου σε μία μεταβατική περίοδο, καθώς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί η καινούργια κοινοτική οδηγία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, με αποτέλεσμα να αλλάξουν πολλά πράγματα στον χώρο.

Ο κ. Κλήμης τόνισε ότι ο μόνος τομέας που μέσα στα εφτά χρόνια της ύφεσης της ασφαλιστικής αγοράς έχει αυξητική τάση σε επίπεδο 15-25% είναι η πώληση προϊόντων υγείας, κυρίως από μικρομεσαίους, που ανησυχούν για το αύριο, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δειλά-δειλά, ο ίδιος είπε, ότι έχουν ξεκινήσει και ασφαλιστήρια για ιδιωτική σύνταξη, καθώς οι αποδώσεις των ασφαλιστηρίων παρά την κρίση έχει γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι δε θίγονται.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων έχουν μειωθεί πάνω από 40%. «Μιλάμε για 800.000 ανασφάλιστα οχήματα πανελλαδικά, από σύνολο 5 εκατομμυρίων. Δυστυχώς, και για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που κλείνονται, με τον πολίτη να κινείται με απόλυτο κριτήριο το οικονομικό, χωρίς να κοιτάζει τις λεπτομέρειες», είπε ο ίδιος.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας, Άννα Τσιτσιγιάννη, τόνισε ότι «πολλοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν θα αντέξουν. Εκτός από τη μείωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, το νέο ασφαλιστικό έχει φοβερό αντίκτυπο. Πολλοί από τους βιώσιμους επαγγελματίες του κλάδου καλούνται τώρα να πληρώσουν διπλές εισφορές», εξήγησε.

«Διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση ακριβώς για να ενημερώσουμε για όλα τα θέματα, και με το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό, και με τις καινούργιες κοινοτικές οδηγίες και τους κινδύνους που υπάρχουν για το επάγγελμα», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου