ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στα αζήτητα δεκάδες ακίνητα

στα-αζήτητα-δεκάδες-ακίνητα-494046

Μπορεί οι αποποιήσεις κληρονομιών να είναι συνεχείς και γι’ αυτό να αριθμούν εκατοντάδες κάθε χρόνο στα έτη της κρίσης στη Μαγνησία, όμως τα ακίνητα που λόγω χρεών εγκαταλείπονται από τους φυσικούς κληρονόμους δεν υπάρχουν πουθενά, ούτε καν επισήμως στα χαρτιά του κράτους…

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα ακίνητα που έχουν μπει στην τελική διαδικασία για να περάσουν στην κατοχή του Δημοσίου μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αριθμούν μόλις τέσσερα με πέντε, και είναι αξίας 20.000 – 50.000 ευρώ.

Για τα συγκεκριμένα ακίνητα η έρευνα των αρμόδιων εφοριών κατάφερε να φτάσει στο τέλος και να πιάσει και την τρίτη γενιά, ώστε να διαπιστωθεί ότι κανένας, ούτε από τους παππούδες και γιαγιάδες, ούτε από τα τρίτα ξαδέρφια δεν διεκδικεί τα ακίνητα, αλλά τα αφήνει στην κυριότητα του Δημοσίου.

Οι έρευνες αυτές μέτρησαν επίμονες προσπάθειες, δέκα ίσως και δεκαπέντε χρόνων, μέχρι να εντοπιστούν όλοι οι κληρονόμοι, ενώ όλα αυτά τα χρόνια -ιδιαίτερα από την έναρξη της κρίσης και μετά- οι αποποιήσεις διαδέχονται ακατάπαυστα η μία την άλλη.

Η γνωστοποίηση μίας κληρονομιάς έρχεται σε γνώση των κατά τόπους εφοριών με μεγάλη καθυστέρηση. Όπως αναφέρθηκε, οι κληρονόμοι διεκπεραιώνουν όλες τις διαδικασίες, αλλά αφήνουν τελευταίες τις εφορίες για ενημέρωση.

Ο δρόμος, όμως, είναι και πάλι μακρύς, καθώς δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί το σύνολο των κληρονόμων. Τη διαδικασία κινεί το Τμήμα Σχολαζουσών Κληρονομιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας. Τα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο όταν τεκμηριωθεί ότι αποτελούν σχολάζουσες κληρονομιές.

Πάντως, όσο αργά κινείται η διαδικασία για τις σχολάζουσες κληρονομιές, τόσο γρήγορα ακολουθούν η μία την άλλη οι αποποιήσεις. Το πρώτο δεκάμηνο του 2016 στο Ειρηνοδικείο Βόλου έγιναν 310 αποποιήσεις, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2015 έγιναν 243 και το πρώτο δεκάμηνο του 2014 έφτασαν τις 163.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περισσότερες από τις περιπτώσεις οι αποποιήσεις αφορούν σε χρέη. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις που οι κληρονομιές αφορούν και χρέη και ακίνητα.

Μάλιστα, λόγω μη έγκαιρης αποποίησης κληρονομιών, Βολιώτες βρίσκονται στα δικαστήρια με την εφορία Βόλου καθώς εν μία νυκτί βρέθηκαν χρεωμένοι με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον τέσσερις με πέντε υποθέσεις με ανάλογο περιεχόμενο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου