ΤΟΠΙΚΑ

Στην Ψυχιατρική 200 την εβδομάδα

στην-ψυχιατρική-200-την-εβδομάδα-496249

Παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας από έναν γιατρό αντί για έξι

Κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, ιδέες ενοχής, αναξιότητας… Στο κατώφλι της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου οδηγεί δεκάδες πολίτες η οικονομική κρίση. Τα περιστατικά χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανήλθαν στα 200 την εβδομάδα, καταγράφοντας αύξηση 35% τον τελευταίο χρόνο, η οποία αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλινική υπάρχουν μόνιμα ένα με δύο ράντζα. Η πληρότητα στην εσωτερική νοσηλεία είναι 120-130%. Για να καλυφθούν τα υπεράριθμα εξωτερικά ιατρεία, προστέθηκαν άλλες δύο μέρες της εβδομάδας στο πρόγραμμα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Καθημερινά υπάρχουν τουλάχιστον πέντε παραπεμπτικά από άλλες κλινικές, τέσσερα περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εισαγγελικές παραγγελίες.

Το προσωπικό της κλινικής καταβάλει γενναίες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει. Από νοσηλευτές είναι υπερπλήρες. Από γιατρούς όμως, ενώ το οργανόγραμμα προέβλεπε έξι, έχει μόνο έναν, τον διευθυντή και δύο ειδικευόμενους, εκ των οποίων η σύμβαση του ενός πρόκειται να λήξει άμεσα. Η προκήρυξη των επιμελητών Β’ «πάγωσε» στο Υπουργείο Υγείας για δημοσιονομικούς λόγους.

Τα περιστατικά

Καταθλίψεις, διπολικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας αφορούν κατά κύριο λόγο τα αυξημένα περιστατικά της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Η κρίση εκτιμάται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η οικονομική δυσπραγία, η αβεβαιότητα, η αλλαγή της ζωής φέρνουν σημαντικές ευθύνες.

«Οι χρήστες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Ένα μεγάλο τμήμα των ασθενών σιτίζεται από τον δήμο και από συσσίτια της Εκκλησίας», επισημάνθηκε. Χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων τους είναι τα αρνητικά συναισθήματα. Επικεντρώνονται στο δυσοίωνο που αισθάνονται για το αύριο.

Το προφίλ τους

Η κατάθλιψη πλημμύρισε απελπισία άτομα που βρίσκονται κυρίως στην παραγωγική ηλικία, στο μεγαλύτερο μέρος από 30-60 ετών. Οι περισσότεροι, όπως προκύπτει από την περαιτέρω έρευνα, έχουν χάσει τη δουλειά τους και δυσκολεύονται να εισέλθουν εκ νέου στην αγορά εργασίας. Όμως έχουν οικογένεια, παιδιά.

«Αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις και στις βιοποριστικές ανάγκες, ακόμη και αν δεν είσαι φιλάργυρος αναγκάζεται να δεχτείς μία δύσκολη πραγματικότητα. Σε κυνηγάει η εφορία, το Δημόσιο, είσαι άνεργος, σε κυνηγούν ακόμη και ιδιώτες», αναφέρθηκε.

Αλλαξε ο τρόπος ζωής

Ένα μικρό μέρος των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας είχε κατάθλιψη και προ κρίσης. Οι περισσότεροι αναπτύσσουν αυτή την καταθλιπτική εικόνα ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής. Αντίθετα, τα περιστατικά της ψύχωσης, όπως σχιζοφρενικές ψυχώσεις, παραμένουν σταθερά ανεξαρτήτως της κρίσης.

Συναισθητικές διαταραχές, αντίδραση στις αλλαγές του πλαισίου ζωής, κατάθλιψη, νεύρωση, διαταραχές συμπεριφοράς παρουσιάζουν τα αυξημένα περιστατικά χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τα συμπτώματα που τους οδήγησαν στο κατώφλι της Ψυχιατρικής Κλινικής είναι το συναίσθημα της κατάθλιψης, η κοινωνική απομόνωση, η αϋπνία, οι διαταραχές στη λήψη τροφής, ιδέες ενοχής και αναξιότητας, μία γενικότερη δυσφορία με έκπτωση λειτουργικότητας.

Επιπλέον, μυαλγίες, θωρακαλγία, πονοκέφαλος, μουδιάσματα στα άκρα. Οι σωματικές, δηλαδή, επιπτώσεις της κατάθλιψης.

Η πορεία

Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών εμφανίζει βελτίωση του συναισθήματος μετά από αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη. Ωστόσο, λόγω της προσωπικής ψυχικής αδυναμίας τους και του πόσο ευάλωτοι ψυχικά είναι, πολλές φορές μετά από ένα διαφοροποιούμενο μεσοδιάστημα σχετικής καλής ψυχικής υγείας μπορεί να επανεμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας που έχουν αυτού του είδους τις ψυχικές διαταραχές είναι συνεργάσιμοι. Το χειρότερο είναι, όπως τονίστηκε, ότι χάνουν την αίσθηση της ελπίδας και την προσμονή ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα, σε όλα τα επίπεδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου