ΤΟΠΙΚΑ

Οταν οδηγεί το… αλκοόλ

οταν-οδηγεί-το-αλκοόλ-496958

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Στα αστυνομικά μπλόκα, τα οποία στήνονται συχνά στους δρόμους, στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για τροχονομικούς ελέγχους, με ιδιαίτερη συχνότητα τα αλκοολόμετρα χτυπάνε κόκκινο… Οδηγοί, παρά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, πιάνουν το τιμόνι δίχως συναίσθηση των κινδύνων για τη δική τους ζωή ή και τη ζωή των άλλων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εκτός των αλκοτέστ σε τυχαίους ελέγχους, την κατάσταση μέθης των οδηγών αποκαλύπτουν τροχαία ατυχήματα. Στις αίθουσες των δικαστηρίων Βόλου είναι συχνές οι παρουσίες κατηγορουμένων για πρόκληση τροχαίων υπό την επήρεια αλκοόλ. Και κάποτε η «σουρωμένη» οδήγηση αποτελούσε …προνόμιο αντρών, τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και γυναίκες.

Το Τμήμα Τροχαίας Βόλου και οι αντίστοιχες υπηρεσίες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον περιορισμό αυτής της παράβασης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το ποτό βρίσκεται συχνά πίσω από τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Διόλου τυχαία, άλλωστε, στα φυλλάδια που μοίρασαν μαζί με τις ευχές, ενόψει της εξόδου του Πάσχα, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας την πρώτη θέση στον δωδεκάλογο οδηγικής ασφάλειας έχει η προτροπή «δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά».

Ενώπιον δικαστηρίου

Προ ημερών, 34χρονη οδηγούνταν στο κρατητήριο, όταν ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ -όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο- το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με διερχόμενο κάθετα στον δρόμο, και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε σταθμευμένο όχημα. Το σήμα προτεραιότητας αγνοήθηκε από την οδηγό, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός. Ο έλεγχος αλκοτέστ έδειξε κατανάλωση αλκοόλ 2,07 mg/l εκπνεόμενου αέρα, ενώ η δεύτερη μέτρηση 1,93 mg/l εκπνεόμενου αέρα.

Η οδηγός οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, ζήτησε συγγνώμη, όμως το δικαστήριο την καταδίκασε σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 6 μήνες.

Στις αρχές του χρόνου, αστυνομικοί της Τροχαίας Βόλου συνέλαβαν άλλη μία οδηγό αυτοκινήτου, μία 50χρονη Βολιώτισσα, η οποία αποδείχτηκε μετά από έλεγχο για κατανάλωση αλκοόλ ότι οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Η 50χρονη, οδηγώντας αυτοκίνητο προσέκρουσε σε σταθμευμένο Ι.Χ.

Σε άλλη περίπτωση, αρχές Μαρτίου, «μεθυσμένο» Ι.Χ. προκαλούσε τρόμο διερχόμενο από δρόμους της Ν. Ιωνίας. Γυναίκα, πάλι, 47 ετών, οδηγώντας σε κατάσταση μεγάλης μέθης προσέκρουσε διαδοχικά με το όχημά της πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ήταν τόση η κατανάλωση αλκοόλ, που τρία χιλιόμετρα από το σημείο των καταστροφών, όταν εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της Τροχαίας δεν είχε αντιληφθεί ότι είχε φύγει ένα λάστιχο! Συνέχιζε να οδηγεί με τη ζάντα…

Πρόσφατα, σε άλλη υπόθεση, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου καταδίκασε ερήμην Βολιώτη οδηγό για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος καθ’ υποτροπή. Εναντίον του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως εφέσιμη.

Ελεγχοι της Τροχαίας

Τα στατιστικά στοιχεία εμφανίζουν αυξημένες για το πρώτο τρίμηνο του 2017 τις τροχαίες παραβάσεις σχετικά με οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαπιστώθηκαν 164 παραβάσεις, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο αριθμός τους ήταν 154.

Οι έλεγχοι της Τροχαίας για το αλκοόλ είναι συνεχείς, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Σε κάθε εξόρμηση οι παραβάσεις είναι δεκάδες.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πρώτες βοήθειες μετά από μέθη

Αυξημένα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιστατικά λόγω μέθης στο Νοσοκομείο Βόλου. Αν και στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, όπως επισημάνθηκε, τον τελευταίο χρόνο καθημερινά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εισάγονται ένα με δύο άτομα.

Κύριο μέλημα των γιατρών είναι να διαπιστωθεί αρχικά αν μετά από τροχαίο προέκυψε ή όχι τραυματισμός. Τα περιστατικά εφόσον δεν υπάρχει τραυματισμός εισάγονται στην Παθολογική Κλινική.

Να επισημανθεί ότι στη Μαγνησία δεν υπάρχει κέντρο αποτοξίνωσης από το αλκοόλ, αν και παραμένει πάγιο αίτημα της πόλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου