ΤΟΠΙΚΑ

Εντατικοί έλεγχοι για τα σφάγια στην αγορά από μικτά κλιμάκια

εντατικοί-έλεγχοι-για-τα-σφάγια-στην-α-498335

Σειρά παραβάσεων βεβαίωσε το Τμήμα Εμπορίου Μαγνησίας

Σειρά παραβάσεων, κατά τη διάρκεια ελέγχων στην αγορά της Μαγνησίας, ενόψει των γιορτών του Πάσχα, βεβαίωσαν κλιμάκια του Τμήματος Εμπορίου.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε supermarket, minimarket, κρεοπωλεία, μανάβικα, οπωροπαντοπωλεία, κυλικεία, κηροπλαστεία, καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών, καταστήματα βαπτιστικών, καταστήματα ειδών δώρων για πασχαλινές λαμπάδες, αλλά και στις λαϊκές αγορές.

Κλιμάκια, εκτός του Βόλου, προχώρησαν σε ελέγχους στη Ζαγορά, στην Αργαλαστή, τον Αλμυρό και τον Βόλο.

Σύμφωνα με το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μαγνησίας διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν σε:

● Ελλιπείς ενδείξεις τιμών πώλησης σε προϊόντα *Έλλειψη των προβλεπομένων ενδείξεων στην ελληνική γλώσσα

● Έλλειψη ένδειξης της χώρας προέλευσης του προϊόντος

● Μη ύπαρξη πινακίδας πώλησης με τις απαιτούμενες ενδείξεις

● Αναγραφή επί της συσκευασίας προϊόντος μη επιτρεπόμενης ένδειξης

● Ανακριβής αναγραφή στην πινακίδα πώλησης προϊόντος της ένδειξης προέλευσής του

● Ελλιπής αναγραφή στοιχείων σε Δ.Α. – τιμολόγιο πώλησης προϊόντος.

Κτηνιατρική: Ντόπια και όχι εισαγωγής

Την ίδια ώρα, πύκνωσαν οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μαγνησίας στα σφαγεία και στα κρεοπωλεία ανά τον νομό. Σύμφωνα με τον διευθυντή Κτηνιατρικής Νικόλαο Λιάνο «επί του παρόντος, ο υγειονομικός έλεγχος των σφαγείων και ο διοικητικός απολογισμός για την προέλευση των ζώντων αμνοεριφίων έδειξε ότι πρόκειται για ντόπια ζώα και όχι εισαγωγής».

«Η κατανάλωση των αμνοεριφίων, τουλάχιστον αυτών που περνούν από τα σφαγεία, θα πρέπει να γίνεται άφοβα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα κρεοπωλεία, οι έλεγχοι εκτελούνται από μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. «Η παραβατικότητα που παρουσιάζεται», σύμφωνα με τον κ. Λιάνο, «δεν είναι σημαντική και είναι αυτή που διαπιστώνεται και εκτός περιόδου γιορτών, δηλαδή τρεις με τέσσερις παραβάσεις τον μήνα».

Σε μερικές περιπτώσεις, όπως ενημέρωσε, στις αποδείξεις δεν αναφέρεται η πηγή προέλευσης των ζώων, όπως αυτό μπορεί να συμβαίνει και στις πινακίδες και γι’ αυτό επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 300 έως 800 ευρώ, ενώ γίνονται συστάσεις.Ο ίδιος πάντως σχολίασε, ερωτηθείς σχετικά, ότι οι παραβάσεις αυτές δεν αφορούν σε ελληνοποιήσεις σφαγίων. Αυτή τη στιγμή στα κρεοπωλεία διατίθενται προς πώληση κρέατα με προέλευση από Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία.

Οι έλεγχοι, ωστόσο, γίνονται με μεγάλη δυσκολία από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, λόγω της υποστελέχωσης υπηρεσιών. Στη Διεύθυνση απασχολούνται μόνο τέσσερις κτηνίατροι, από δέκα που ήταν προ κρίσης, οι οποίοι έχουν στην αρμοδιότητά τους και τα νησιά των Σποράδων.

Κ. Μ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου