ΤΟΠΙΚΑ

1.266 πολίτες σε δίκη το 2016 στο Βόλο

1-266-πολίτες-σε-δίκη-το-2016-στο-βόλο-549756

Στους 1.266 ανέρχεται ο αριθμός των πολιτών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο Πταισματοδικείο Βόλου μετά από πρόταση του Δημόσιου Κατηγόρου το 2016, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων που απασχόλησαν το Δικαστήριο, παλαιότερων και πρωτοείσακτων, ήταν για το έτος αυτό 2.136, αυξημένος κατά εκατοντάδες σε σχέση με το 2015.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Συγκεκριμένα, το σύνολο των υποθέσεων που απασχόλησαν το 2014 ήταν 838, το 2015 ήταν 1.575 και το 2016 ήταν 2.136. Με την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς (2016-2017) έχουν δικαστεί ήδη 154 πολίτες. Στην αύξηση του αριθμού των υποθέσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο η μετατροπή πράξεων από πλημμελήματα σε πταίσματα με την ισχύ του Νόμου 4055/12, οπότε στο ακροατήριο του Πταισματοδικείου εισάγονται υποθέσεις αυτοδικίας, κακόβουλης βλασφημίας και ελαφρών σωματικών βλαβών, αλλά και η αύξηση που παρουσιάζουν στα αιτήματα των κατηγορουμένων για αναβολή των δικών.

Οι υποθέσεις

Η πλειοψηφία των αδικημάτων, που δικάζονται στο Δημόσιο Κατήγορο αφορούν σε παραβάσεις ΚΟΚ, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, ενώ σημαντικός αριθμός τους αφορά και σε παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, επαιτεία κ.α. Το Πταισματοδικείο Βόλου συνέρχεται σε συνεδρίαση δύο με τρεις φορές το μήνα.

Όταν δημόσια αρχή ή δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο, έχοντας σχηματίσει δική του αντίληψη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, καταμηνύει κάποιον για πταίσμα, ο αρμόδιος πταισματοδίκης, μόλις πάρει τη μήνυση και ύστερα από έγγραφη πρόταση του δημόσιου κατηγόρου, όπου υπάρχει, επιβάλλει στον παραβάτη σε δημόσια συνεδρίαση τη νόμιμη ποινή.

Αν ο πταισματοδίκης θεωρεί ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται δεν είναι επαρκή για να σχηματίσει την πεποίθησή του, παραπέμπει την υπόθεση στη συνήθη διαδικασία. Αν δεν πείθεται για την ενοχή του κατηγορουμένου, τον αθωώνει.

Για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που αφορούν σε πταίσματα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας λειτουργεί Γραφείο Δημοσίου Κατηγόρου, το οποίο στελεχώνεται από δύο άτομα, μία γραμματέα και μία αστυνόμο. Το 2016 έκλεισε για το Γραφείο με 1.850 μηνύσεις η έκβαση των οποίων εξετάστηκε από το Δημόσιο Κατήγορο, ενώ το 2015 με 1.600 μηνύσεις.

Αύξηση στις αναβλητικές υποθέσεις

Μεγάλος αριθμός πολιτών φαίνεται ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην καταβολή των ποινών και ζητάει αναβολή της εκδίκασης των υποθέσεών τους.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται ανάλογα με την παράβαση φτάνουν και τα 310 ευρώ με τις προσαυξήσεις, το χαρτόσημο, τα έξοδα. Η κράτηση είναι μέχρι πέντε μέρες.

Κάθε χρόνο από το 2014 και μετά οι εισαχθείσες υποθέσεις στο Πταισματοδικείο μετά από αναβολή αφορούν πολλαπλάσιους κατηγορουμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2016 οι υποθέσεις που είχαν προσδιοριστεί για να συζητηθούν μετά από αναβολή ήταν 870, ενώ το 2015 249 και το 2014 107.

Επιπλέον, η έκβαση των δικών δείχνει ότι μία στις τρεις υποθέσεις αναβάλλονται. Το 2016 από σύνολο 2.136 εισαχθέντων υποθέσεων οι 702 αναβλήθηκαν.

Ενας στους δύο αθωώνονται

Απαλλάχτηκαν των κατηγοριών ένας στους δύο πολίτες που δικάστηκαν στο Πταισματοδικείο Βόλου το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα, από σύνολο 941 οι αποφάσεις του Δικαστηρίου ήταν καταδικαστικές για 382 κατηγορουμένους και αθωωτικές για τους 559.

Ενας μεγάλος, πάντως, αριθμός των κατηγορουμένων, ενώ έλαβε κλήση για τη δίκη, ωστόσο δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο για να δικαστεί.

Αναλυτικά από τους 382 πολίτες που καταδικάστηκαν, οι 98 ήταν παρόντες στο δικαστήριο και οι 254 απουσίαζαν και οι αποφάσεις βγήκαν σε βάρος τους ερήμην. Πεντακόσιοι πενήντα εννέα πολίτες κρίθηκαν αθώοι εκ των οποίων οι 33 ερήμην και οι 485 αντιμωλία.

Επαυσε η δίωξη

Η εφαρμογή του Νόμου Παρασκευόπουλου για τη ταχύτερη διεκπεραίωση της Δικαιοσύνης είχε σαν αποτέλεσμα για εκατοντάδες υποθέσεις να παύσει η ποινική δίωξη κατά των κατηγορουμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δικαστικό έτος 2015-2016 έπαυσε η ποινική δίωξη για συνολικά 394 κατηγορουμένους, ενώ το 2014-2015 η δίωξη είχε παύσει για συνολικά δέκα κατηγορούμενους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο, τον 4411/16 εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πταισμάτων και των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές ή πρόστιμα, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016, σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α´ 142).

Οι δικογραφίες που αφορούν τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου.

Οι φυγόποινοι

Δεκάδες κατηγορουμένων κάθε χρόνο δεν παρουσιάζεται στο Πταισματοδικείο για να δικαστεί για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και καταδικάζεται ερήνην. Αναλυτικά το 216 υπήρξαν 254 καταδικαστικές αποφάσεις ερήμην, ενώ το 2015, 304 και το 2014, 211.

Το Γραφείο του Δημοσίου Κατηγόρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας υποχρεούται να εκκινήσει κανονικά τη διαδικασία μετά την κοινοποίηση των πράξεων από το Πταισματοδικείο για την εκτέλεση των εν λόγω καταδικαστικών αποφάσεων.

Παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., η πλειοψηφία των πταισμάτων

Η πλειοψηφία των υποθέσεων το 2016 παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο ύστερα από μηνύσεις των αστυνομικών αρχών. Από τις 1.266 πρωτοείσακτες υποθέσεις χαρακτηριστικά οι 1.202 σε αστυνομικά θέματα, οι 30 σε λιμενικά, οι 26 σε αγροτικά και οι οχτώ σε δασικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο του Δημόσιου Κατηγόρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, ένας μεγάλο όγκος των πταισμάτων (άνω του 80%) αφορούν σε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατά κύριο λόγο για την κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, την παραχώρηση οχημάτων σε πολίτες που δεν έχουν άδεια οδήγησης, τη μη συμμόρφωση σε σήμα στάσης ένστολων τροχονόμων.

Μεγάλο αντικείμενο εργασίας για το Γραφείο είναι και το κομμάτι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με μηνύσεις κατά των υπευθύνων για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στις άδειες μουσικής και στη μη ανάρτηση ενημερωτικών πινακίδων για ανήλικους. Κυρίως κατά τις καλοκαιρινές περιόδους σημαντικός αριθμός μηνύσεων αφορά σε παραβάσεις που βεβαιώνονται σε τουριστικά καταλύματα, για τα βιβλία κίνησης πελατών κ.α.

Επίσης, το Γραφείο του Δημόσιου Κατηγόρου μεταξύ άλλων ασχολείται και με τις παραβάσεις περί εκδιδόμενων προσώπων αλλά και μεταξύ άλλων της διατάραξης κοινής ησυχίας τόσο σε καταστήματα, όσο και σε οικίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου