ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες αναφορές για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο

δεκάδες-αναφορές-για-παραβίαση-προσω-550221

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Τρεις με τέσσερις ανήλικοι κάθε μήνα στη Μαγνησία καταγγέλλουν απειλές

Απευθύνονται στην αστυνομία και ζητούν να μιλήσουν για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων τους. Μαθητές Γυμνασίου κατά κύριο λόγο, και σε μικρότερο βαθμό Λυκείου, ηλικίας από 12 μόλις χρονών έως και 15, κορίτσια στις περισσότερες περιπτώσεις, πέφτουν ολοένα και πιο συχνά θύματα εκβιασμού, προσβάλλεται η γενετήσια αξιοπρέπειά τους και βιώνουν καθεστώς τρόμου και πανικού.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η ανταλλαγή μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο ή και φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογών, το λεγόμενο sexting, φαίνεται ότι δίνει και παίρνει μεταξύ των ανηλίκων. Ωστόσο, τα μηνύματα αυτά και οι φωτογραφίες είναι τελικά και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κακόβουλα και φέρνουν τους ανηλίκους σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, όταν ξαφνικά για κάποιο λόγο οι συνθήκες αλλάξουν.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας ενημερώνεται κάθε μήνα για τουλάχιστον τρείς με τέσσερις υποθέσεις. Ο αξιωματικός σύνδεσμος με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Ντιζές, διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ζει από κοντά τους φόβους και την ψυχική ταλαιπωρία των εφήβων και μεταφέρει το μήνυμα ότι η πλοήγηση στο διαδίκτυο πρέπει να γίνει οικογενειακή δραστηριότητα.

«Οι γονείς πρέπει να έχουν και παρουσία και γνώση. Επιπλέον, χρειάζεται να έχουν δώσει θάρρος στο παιδί, ώστε όταν κάτι το κάνει να νιώθει άβολα, τότε να μπορεί να μιλήσει», τονίζει.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου πραγματοποίησε το 2016 20-25 διαλέξεις για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μετά από αιτήματα Γυμνασίων και Λυκείων. Για το 2017 έχουν ήδη προγραμματιστεί δεκαπέντε εκδηλώσεις. Οι ανήλικοι έρχονται πιο κοντά με την αστυνομία και δεν φοβούνται να μιλήσουν. Το διαδίκτυο κρύβει πολλούς κινδύνους, και ανήλικοι αλλά και ενήλικες πρέπει να έχουν γνώση.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει, ένας τσακωμός μεταξύ φίλων ή ζευγαριού αποτελεί συνήθως την αρχή για τη βίωση μίας φοβερά τραυματικής εμπειρίας. Οι φιλίες διαλύονται , οι ερωτικές σχέσεις επίσης. Σε αρκετές όμως από τις υποθέσεις οι ανήλικοι αποδείχτηκε ότι υπήρξαν αφελείς. Εμπιστεύτηκαν προσωπικούς τους κωδικούς σε λάθος άτομα και έδωσαν έτσι τη δυνατότητα πρόσβασης στο λογαριασμό τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Οι δράστες παίρνουν φωτογραφίες και προειδοποιούν ότι θα τις κοινοποιήσουν, στέλνουν μηνύματα εξυβριστικού περιεχομένου σε φίλους των στόχων τους, απειλούν, εξυβρίζουν. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου επεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις άμεσα.

Η Αστυνομία αναζητά τους δράστες. Τα προφίλ σβήνονται με καταγγελία και φτιάχνονται νέα. «Οι νέοι χρειάζεται να γνωρίζουν ότι τους κωδικούς τους μπορούν να τους δώσουν μόνο στους γονείς και σε κανέναν άλλο. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κωδικούς που είναι εύκολοι, καθώς σπάνε γρήγορα. Ημερομηνίες γέννησης, αριθμοί κινητών τηλεφώνων ή ταυτότητας είναι απαραίτητο να μη δηλώνονται ως κωδικοί», είπε ο ίδιος.

Ψεύτικα προφίλ

Ιδιαίτερα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτείται επαρκής γνώση του τρόπου λειτουργίας τους αλλά και των κινδύνων που αυτά κρύβουν. Πολλά προφίλ έχει αποδειχτεί ότι έχουν ψεύτικα στοιχεία. Οι πραγματικές ηλικίες αποκρύπτονται σκόπιμα.

Το «ψάρεμα» στόχων επιτήδειων μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και να αφορά και ανήλικους και ενήλικες. Οι συζητήσεις είναι εύκολο να ξεκινήσουν μεταξύ άγνωστων με σχόλια σε αναρτήσεις. Πληροφορίες που χρειάζονται οι θύτες μπορούν γρήγορα να ληφθούν.

Ο καθένας, όπως λέει ο κ. Ντιζές, έχει τη δυνατότητα να ορίσει το πόσο απόρρητο μπορεί να είναι το προφίλ του, όμως τα like προδίδουν και δημιουργούν εύκολους στόχους, γεγονός που αφορά και τους ανήλικους αλλά και τους ενήλικες.

Απτό παράδειγμα αποτελεί για την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου ότι από τα like μπορεί κανείς εύκολα να προσεγγίσει λογαριασμούς με διάφορα προσχήματα όπως για παράδειγμα τα προγνωστικά στοιχήματος. Ένα προφίλ με ψεύτικα στοιχεία εμφανίζεται από το πουθενά και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει ο χρήστης του να αποσπά διάφορα χρηματικά ποσά.

«Τα like που κάνουμε θέλουν μεγάλη προσοχή. Στην ουσία άθελά μας δίνουμε πολλές πληροφορίες για εμάς» κατέληξε ο ίδιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου