ΤΟΠΙΚΑ

Τα προβλήματα «πνίγουν» την Α’ ΒΙΠΕ

τα-προβλήματα-πνίγουν-την-α-βιπε-568260

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Ξέφραγο αμπέλι η Α’ Βιομηχανική Περιοχή. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την οικονομική κρίση, που δένει θηλιά γύρω από το λαιμό των επιχειρήσεων, αλλά βλέπουν και το μέλλον να φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνο, καθώς απέναντι στις όποιες προοπτικές ανάπτυξης, σειρά προβλημάτων στήνει εμπόδια και κλείνει το δρόμο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή είναι αλλεπάλληλα, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των εισερχόμενων ούτε και φύλαξη. Ο ηλεκτροφωτισμός είναι πλημμελής, η καθαριότητα παρουσιάζει προβλήματα, το οδικό δίκτυο είναι άναρχο.

Ο πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Μιχάλης Σπανός, λέει ότι επιτέλους πρέπει να ληφθεί μέριμνα και οι είσοδοι στη Βιομηχανική Περιοχή να ελέγχονται.

«Τεκμηριωμένη μελέτη να διασφαλίζει την κίνηση στην περιοχή, ώστε να υπάρχει έστω και προσωρινή φύλαξη. Χρειάζεται να υπάρχει φυλάκιο, με τοποθετημένες μπάρες και κάμερες» ανέφερε ο ίδιος.

Παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων φορέων, η εικόνα εγκατάλειψης στη Βιομηχανική Περιοχή δεν έχει αλλάξει σημαντικά. «Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στο οδικό δίκτυο» σημείωσε ο ίδιος.

Η οικονομική κρίση δημιουργεί φοβερά προβλήματα στους επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν μεγάλη ανάγκη για την αναβάθμιση της περιοχής.

Ο κ. Σπανός λέει ότι ο επισκέπτης απαιτείται να διευκολύνεται στην πρόσβασή του στο χώρο και όχι να αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων. «Οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να κρατηθούν στα πόδια τους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και χρήματα δεν περισσεύουν από την Πολιτεία.

Απαιτείται όμως να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός και ένα–ένα τα προβλήματα να αρχίσουν να μπαίνουν σε μία τάξη. Το Επιμελητήριο είναι δίπλα στις επιχειρήσεις σε ό, τι χρειάζονται. Απαιτείται, όμως, και οι αρμόδιοι φορείς να ευαισθητοποιηθούν και δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγική φυσιογνωμία του νομού.

Εξάλλου, αν η Α’ Βιομηχανική Περιοχή αναβαθμιστεί και, ως εκ τούτου δοθεί ώθηση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τότε η ανάπτυξη αυτή θα μεταφερθεί και στην αγορά του Βόλου και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία που η οικονομική κρίση έχει τόσο συρρικνώσει» κατέληξε.

Τι λέει ο Φορέας

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Α’ Βιομηχανική Περιοχή μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της ΒΙΠΕ Ιώαννα Κιντά, η οποία σημειώνει ότι «πρέπει να υπάρχει αθροιστική αντίληψη για το σύνολο των επιπτώσεων από τα προβλήματα που έχει ο χώρος».

Όπως ενημερώνει, από τον Απρίλιο του ΄16 τη διαχείριση της Α΄ Βι.Πε. ανέλαβε η εταιρία που δημιουργήσανε οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, και πλέον προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη καθημερινότητα, που ούτως ή άλλως βιώνουν οι παραγωγικές μονάδες.

«Είναι αλήθεια, ότι ως διαχειριστές σήμερα ζούμε ένα διαφορετικό σκηνικό απ’ αυτό που ζούσαμε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Πριν ο καθένας μας έβλεπε την κατάσταση της Βι.Πε. και την έκρινε από την δική του σκοπιά. Σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε την αθροιστική αντίληψη για το σύνολο των επιπτώσεων από τα προβλήματα, που έχει ο χώρος, να σχεδιάζουμε λύσεις και κυρίως να διαμορφώνουμε καλύτερες προοπτικές» σημειώνει.

Ειδικά για τα προβλήματα στην περιοχή η κ. Κιντά λέει ότι «Δεν θα ισχυριζόμουν ότι παραλάβαμε την Βι.Πε. στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αντίθετα, βρήκαμε αρκετά ζητήματα ανοιχτά, υποδομές σε ανεπαρκή λειτουργικότητα και σχέσεις με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις κυμαινόμενης ομαλότητας.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε -και προσπαθούμε να το κάνουμε- ένα πλήθος προβλημάτων τα οποία απασχολούν τα μέλη μας και έχουν σχέση με την ασφαλή λειτουργία ενός χώρου ο οποίος φιλοξενεί «πεπηγμένο» κεφάλαιο».

Επιγραμματικώς, σημαντικά ζητήματα η κ. Κιντά λέει ότι είναι:

  • Το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού, το οποίο πέραν από την πλημμελή λειτουργία του κυριαρχείται από απαρχαιωμένους και επικίνδυνους ιστούς, η αποκατάσταση των βλαβών είναι περιστασιακή, και επιπλέον η κατανάλωση ρεύματος είναι πανάκριβη αφού χρεώνεται και στα δημοτικά τέλη αλλά και στα κοινόχρηστα.
  • Το θέμα της καθαριότητας. Η Υπηρεσία Αποκομιδής του Δήμου κάθε άλλο παρά ανταποδοτική είναι, λείπουν κάδοι αστικών απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ενώ ο ευπρεπισμός και η καθαριότητα των δρόμων είναι άγνωστη λέξη. Σημειώστε ότι ως σύνολο, οι επιχειρήσεις της Α΄ Βι.Πε. είναι ο καλύτερος πελάτης του δήμου.
  • Η ανεπαρκής ασφάλεια του χώρου, την οποία προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε, ουσιαστικά. Σήμερα, στον χώρο έχουν εντοπιστεί 7-8 παράνομες είσοδοι-έξοδοι, έχουν καταγραφεί περιστατικά διαρρήξεων, ενώ έχουμε και φαινόμενα παραεμπορίου.
  • Τέλος, προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, του δικτύου πυρόσβεσης, η άναρχη και ως έτυχε σηματοδότηση, η νομιμοποίηση αυθαίρετων επεκτάσεων βιομηχανικών γηπέδων, αλλά και η συνολική επιτήρηση της περιβαλλοντικής νομιμότητας του χώρου.

«Έχουμε βουτήξει στα βαθιά», δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα είναι χρονίζοντα, όμως προσδοκούμε στην συναδελφική αλληλεγγύη και συμπόρευση, μιάς και η επίλυσή τους χρειάζονται χρόνο, υπομονή, θετικές υποδείξεις και επενδύσεις» καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου