ΤΟΠΙΚΑ

Νέα απάτη με συντάξεις στο Βόλο

νέα-απάτη-με-συντάξεις-στο-βόλο-619195

Λάμβαναν τις συντάξεις νεκρών επί χρόνια, χωρίς να γίνουν από κανέναν αντιληπτοί. Λαβράκια έβγαλε ο περιοδικός έλεγχος του ΙΚΑ. Στο Βόλο, σε δύο περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι οι συνταξιούχοι μάς έχουν αφήσει χρόνους… Τα ποσά με τα οποία ζημιώθηκε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ήταν της τάξης των 30.000 ευρώ!

Εν μέσω κρίσης, που συντάξεις και ΕΚΑΣ περικόπτονται, και μάλιστα για πολλοστή φορά, επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν την ολιγωρία του ΙΚΑ. Η απώλεια ασφαλισμένων δε φαινόταν στα πληροφοριακά συστήματα, καθώς δεν είχε δηλωθεί. Κάποιοι λοιπόν λάμβαναν κανονικά κάθε μήνα συντάξεις που δε δικαιούνταν.

Μάλιστα, οι επιτήδειοι συνέχιζαν να λαμβάνουν τα χρήματα ακόμη και έξι χρόνια μετά το θάνατο των επίμαχων ασφαλισμένων χωρίς να πάρει κανένας μυρωδιά. Στο διάστημα αυτό, οι συντάξεις έπρεπε να είχαν διακοπεί, ενώ το ΙΚΑ ζημιωνόταν συστηματικά.

Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για απάτη κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΚΑ στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΙΚΑ έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν τι συνέβη. Άγνωστοι λάμβαναν τις συντάξεις για διάστημα που ξεκινά από το 2007 και φτάνει μέχρι και το 2012. Άμεσα ενημερώθηκε η Υπηρεσία.

Το ΙΚΑ πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης. Το νομικό Τμήμα κατέθεσε μηνύσεις. Το Ίδρυμα στράφηκε κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας όπως κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν.

Τα αδικήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και το 2011 διαγράφονται, καθώς συμπληρώθηκε τετραετία από τη στιγμή διάπραξής τους και μέχρι σήμερα.

Όμως οι υπαίτιοι καρπώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ποσά που φτάνουν τις 30.000 ευρώ για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το ΙΚΑ ζητά οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να δικαστούν.

Η Εισαγγελία Βόλου πρέπει τώρα να τρέξει γρήγορα την έρευνα, καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Ο χρόνος λοιπόν πιέζει ασφυκτικά.

Να επισημανθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε περιοδικούς ελέγχους του ΙΚΑ διαπιστώνεται η λήψη συντάξεων νεκρών προσώπων. Ανάλογες υποθέσεις έχουν απασχολήσει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το ΙΚΑ, ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνεται η ενημέρωση για την απώλεια των νεκρών, καθυστερεί ούτως ή άλλως να προχωρήσει στη διακοπή των συντάξεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου