ΤΟΠΙΚΑ

124 εντολές για πλειστηριασμούς το 2016 παρά την πολύμηνες αποχές

124-εντολές-για-πλειστηριασμούς-το-2016-παρά-621858

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, πάντως, οι περισσότερες από τις διαδικασίες αναβλήθηκαν

Σε 124 ανέρχονται οι αιτήσεις για διενέργεια πλειστηριασμών, οι οποίες κατατέθηκαν το 2016 στο Ειρηνοδικείο Βόλου, παρά την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων του Βόλου για το ασφαλιστικό, και τη δίμηνη πλέον αποχή από τη διαδικασία εκποίησης, που συμπληρώνουν οι συμβολαιογράφοι με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν σε τράπεζες και ιδιώτες, και σε μικρότερο βαθμό στο Δημόσιο, και συγκεκριμένα στις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πλειστηριασμοί παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το παρελθόν ιδιαίτερα αισθητή σε σύγκριση με έτη όπως το 2014, ή ακόμη παλαιότερα και το 2013.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, πάντως, οι περισσότεροι από τους πλειστηριασμούς αναβλήθηκαν. Σε περιπτώσεις που οι διαδικασίες έτρεξαν κανονικά, οι πλειστηριασμοί απέβησαν άκαρποι καθώς δεν παρουσιάστηκαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ενώ και η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Κατασχέσεις και τους Πλειστηριασμούς, που ήταν παρούσα, μπλοκάρισε τις εκποιήσεις.

Αναλυτικά, από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα, κατατέθηκαν 66 αιτήσεις για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων από τράπεζες και ιδιώτες κατά οφειλετών, και 58 αιτήσεις από Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Το 2015 αντίστοιχα είχαν κατατεθεί 152 αιτήσεις για πλειστηριασμούς από τράπεζες και ιδιώτες, και 69, αντίστοιχα, από το Δημόσιο. Το 2014 τράπεζες και ιδιώτες έδωσαν 250 εντολές για εκποιήσεις, ενώ το Δημόσιο 130. Τέλος το 2013 Τράπεζες και Ιδιώτες εκκίνησαν το εν λόγω αναγκαστικό μέτρο κατά 268 υπόχρεων, ενώ το Δημόσιο κατά 162 οφειλετών του.

Από την αρχή του χρόνου διεκπεραιώθηκαν κανονικά οι πλειστηριασμοί που αφορούσαν σε διαφορές μεταξύ ιδιωτών ή εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που οι οφειλέτες τους συμφωνούσαν με τη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία εκποίηση βιοτεχνικού ακινήτου στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή. Η συζήτηση του πλειστηριασμού γινόταν μετά από αναβολή. Η πρώτη τιμή προσφοράς έπεσε στο 50% της αξίας του ακινήτου. Η Κίνηση Πολιτών επέτρεψε τη διαδικασία να πραγματοποιηθεί, καθώς στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου παρουσιάστηκε ο ίδιος ο βιοτέχνης, που ζήτησε να εκποιηθεί το ακίνητό του, καθώς έχει μεγάλες οφειλές στο ΙΚΑ.

Ωστόσο, στην πρόσφατη περίπτωση εκποίησης ελαιοπερίβολου ενός επαγγελματία από τον Αλμυρό, το ακίνητο εκποιήθηκε κανονικά παρά τις έντονες αντιδράσεις και τα επεισόδια που στιγμάτισαν τη συζήτηση. Τράπεζα κατέθεσε προσφορά πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Οι περιπτώσεις πάντως, όπου οι πλειστηριασμοί καρποφόρησαν, καθώς παρουσιάστηκε όντως ενδιαφέρον, ήταν μεμονωμένες.

Συνεχίζουν την αποχή

Στο μεταξύ, οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς. Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος διεκδικεί την προστασία της πρώτης κατοικίας, όμως όλο αυτό το διάστημα δε λαμβάνεται κανένα καινούργιο μέτρο από την κυβέρνηση.
Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποχής δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση κατοικίες με επισπεύδουσες Τράπεζες, Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και ΟΤΑ. Θέτει ως προϋπόθεση για τη διενέργεια εκποιήσεων τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες παρέχοντας καθολική προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας, θα διασφαλίζουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, πάντως, άγνωστο παραμένει το πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα διενεργούνται με την έναρξη του νέου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία οδηγία δεν έχει δοθεί ούτε στο Ειρηνοδικείο ούτε στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων να προχωράει τη διαδικασία χωρίς τη φυσική παρουσία του ιδίου συμβολαιογράφου.

Απέναντι πάντως σε αυτή την προοπτική αντιδρούν όλες οι Επιτροπές Πολιτών Ενάντια στους Πλειστηριασμούς. Σε πρόσφατη πανθεσσαλική συνάντηση των Συλλόγων στο Θόλο του Πανεπιστημίου, τα μέλη των Κινήσεων διαπίστωσαν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και τη συγκρότηση ομάδων αντίστασης σ’ όλες τις γειτονιές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την αναμενόμενη «επίθεση» των τραπεζών στις περιουσίες των μικρομεσαίων αγροτών, που κινδυνεύουν με αφανισμό εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε προτάσεις περαιτέρω δράσης του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, όπως για ενθάρρυνση και στήριξη εργασιακών ομάδων σε επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας τους, σύνδεση και συνεργασία με άλλα κινήματα που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς της κοινωνικής δράσης (υγεία, παιδεία, διαχείριση νερού κ.α.), συνεργασία με τα σωματεία των ΟΤΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου