ΤΟΠΙΚΑ

370 Βολιώτες άλλαξαν φορολογική κατοικία, μέσα σε δύο χρόνια

370-βολιώτες-άλλαξαν-φορολογική-κατοικί-704716

Κάθε χρόνο σταθερά τουλάχιστον 200 αιτήσεις στις Δ.Ο.Υ. Βόλου – Νέας Ιωνίας

Περίμεναν ένα χρόνο, δύο, τρία, τελικά κουράστηκαν, απελπίστηκαν και πήραν τη μεγάλη απόφαση, έκαναν το δύσκολο βήμα και έφυγαν στο εξωτερικό. Τριακόσιοι εβδομήντα Βολιώτες, τα δύο τελευταία χρόνια, κατάφεραν να βρουν εργασία είτε σε χώρες της Ευρώπης, είτε εκτός και μάλιστα στο αντικείμενό τους. Αρχισαν νέα ζωή από το μηδέν, «κυνηγημένοι» από την οικονομική κρίση και τώρα μεταφέρουν και τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με στοιχεία από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Βόλου και Νέας Ιωνίας κάθε χρόνο από το 2014, που άρχισε να τηρείται ηλεκτρονική εφαρμογή με σκοπό την παρακολούθηση της τήρησης του χρόνου υποβολής της αίτησης μεταβολής, και μετά, δεκάδες Βολιώτες αλλάζουν φορολογική κατοικία.

Στην Εφορία Βόλου σύμφωνα με στοιχεία από το Εισόδημα αιτήσεις υπέβαλαν 250 φορολογούμενοι. Στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας αντίστοιχα γύρω στους 120. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, που αριθμούν μερικές δεκάδες, οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές καθώς δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις. Πέρυσι από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου ενδεικτικά δεν έγιναν δεκτές δεκαπέντε αιτήσεις. Οι φορολογούμενοι θα επανέλθουν με νέα αίτηση τον καινούργιο χρόνο.

Στη συντριπτική πλειοψηφία οι Μαγνησιώτες τα κατάφεραν στο εξωτερικό και δεν γυρίζουν πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζόμενους, κατά κύριο λόγο πρόκειται για νέους ανθρώπους ηλικίας έως 40 ετών, ελεύθερους ή νέα ζευγάρια, χωρίς πάντως περαιτέρω οικογενειακές υποχρεώσεις, με ειδικές επιστημονικές γνώσεις ή εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κύρια επιλογή τους ήταν η Αγγλία ή η Γερμανία, αλλά οι μεταβολές της φορολογικής κατοικίας γίνονται παντού. Αιτήσεις έχουν υποβληθεί για Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ντουμπάι, Κύπρο, Αφρική. Γιατροί και μηχανικοί κατά κύριο λόγο έχουν αρχίσει να ενισχύουν σημαντικά το επιστημονικό προσωπικό άλλων χωρών, αλλά και ειδικότητες από κάθε κλάδο, όπως λογιστές στην Ελβετία, παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αρχίσει να έχουν εισοδήματα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι οικονομικές τους αποδοχές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις εξασφαλίζουν απλώς μία αξιοπρεπή ζωή, καθώς κι εκεί τα έξοδα για την επιβίωση είναι το ίδιο αυξημένα όπως και οι μισθοί.

Γιατροί: Επιστήμονες – έτοιμο κεφάλαιο για να προοδεύσουν οι χώρες όπου μεταναστεύουν

Οι περισσότεροι επιστήμονες στον ιατρικό κλάδο που φεύγουν στο εξωτερικό είναι νέοι και εγκαταλείπουν τη χώρα, προκειμένου να κάνουν εκεί την ειδικότητά τους ή την αρχή στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης τονίζει ότι ανάμεσα στους γιατρούς μετανάστες έχουν αρχίσει πλέον και κάνουν την εμφάνισή τους και ήδη δραστηριοποιούμενοι επιστήμονες στο Βόλο, που διακόπτουν την επαγγελματική τους εξέλιξη εδώ και φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς δεν τους ικανοποιούν οι συνθήκες εργασίας.

«Στο χώρο της ιατρικής τα πράγματα είναι επίσης δραματικά και σε συνθήκες εργασίας και σε αμοιβές. Υπάρχουν πάρα πολλοί επιστήμονες, ειδικά σε μεγάλες πόλεις που υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι» εξηγεί, τονίζοντας ότι όλη αυτή η κατάσταση εδώ και τόσα χρόνια έχει πλήξει και τον ευαίσθητο τομέα της υγείας τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο, όπου η αλήθεια είναι ότι υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών.

Οι επιστήμονες αποτελούν έτοιμο κεφάλαιο για να προοδεύσουν οι χώρες όπου μεταναστεύουν. Οι οικογένειές τους έχουν ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τις σπουδές τους και οι γιατροί αντί να παραμείνουν εδώ αναγκάζονται σε μετανάστευση.

«Είναι κοινή διαπίστωση ακόμη και της Γερμανίας ότι από τότε που οι Ελληνες γιατροί πήγαν στη χώρα τους το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας αναβαθμίστηκε» καταλήγει.

Μηχανικοί: Καταδικαστέο η χώρα να μην αξιοποιεί τους επιστήμονές της

Η μετανάστευση Ελλήνων μηχανικών πολυτεχνικών σχολών είναι γεγονός τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα λέει ότι η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό αποτελεί εύκολη υπόθεση για τους επαγγελματίες του κλάδου.

«Οι Ελληνες μηχανικοί γίνονται αποδεκτοί και σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, καθώς το επίπεδο των πολυτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό. Βεβαίως είναι λυπηρό ότι συνάδελφοι μπορούν να αποκατασταθούν αμέσως επαγγελματικά στο εξωτερικό, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα ειδικά οι νέοι επιστήμονες δεν μπορούν καν να απορροφηθούν» επισημαίνει η ίδια.

Τα κίνητρα της μετανάστευσης είναι πολλά. Εκτός από την επαγγελματική αποκατάσταση και τις ικανοποιητικές αποδοχές, οι υπόλοιπες χώρες διασφαλίζουν ακόμη και ζητήματα που έχουν να κάνουν ακόμη και με την ασφάλιση όταν στη χώρα μας αποτελεί τροχοπέδη με αποτέλεσμα αρκετοί να στερούνται ασφαλιστικής ενημερότητας.

Για το ΤΕΕ είναι καταδικαστέο που η χώρα δεν αξιοποιεί τους επιστήμονές της. «Χάνεται όλη η υπεραξία της επένδυσης ενός κράτους πάνω στο επιστημονικό δυναμικό του. Ενώ η χώρα έχει τις δομές για να επενδύσει πάνω στον επιστήμονα, τελικά αυτός αξιοποιείται από ξένες χώρες» επισήμανε η ίδια.

Στον 8ο χρόνο της οικονομικής κρίσης οι αποφάσεις για μετανάστευση λαμβάνονται πλέον πιο εύκολα. «Οι μηχανικοί περίμεναν ότι μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια κρίσης η αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα επανερχόταν σε κανονική τροχιά και έχουν απογοητευτεί» κατέληξε.

Τα στοιχεία πανελλαδικά

Τη διετία 2014-2015 πανελλαδικά έγιναν 17.364 αιτήσεις αλλαγής φορολογικής κατοικίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρο ερώτημα του βουλευτή Γ. Αμυρά.

Στο έγγραφο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισημαίνει ότι η τυχόν εικονική μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό αποφεύγεται με την τήρηση των διαδικασιών και τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπως προβλέπονται στις αποφάσεις ΠΟΛ.1177/14.7.2014 και ΠΟΛ.1058/18.3.2015κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4172/2013 και του Ν.4174/2013.

Από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, όπως προβλέπεται τις διατάξεις, υλοποιήθηκε ηλεκτρονική εφαρμογή στις Δ.Ο.Υ., με σκοπό την παρακολούθηση της τήρησης του χρόνου υποβολής της αίτησης μεταβολής φορολογικής κατοικίας, της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών και του χρόνου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ., αφού παραλάβει την αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, οφείλει να καταχωρήσει στην εν λόγω εφαρμογή την αίτηση μεταβολής της φορολογικής κατοικίας, και μετά τον έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών πρέπει να ενημερώσει την εφαρμογή με την ένδειξη αν η αίτηση έγινε αποδεκτή ή όχι.

Από τα καταχωρημένα στοιχεία προκύπτει ότι οι υποβληθείσες αιτήσεις μεταβολής φορολογικής κατοικίας είναι 9.013, οι αιτήσεις με προσκομισθέντα δικαιολογητικά 7.587, οι δεκτές αιτήσεις ήταν 6.993, οι απορριφθείσες 430, οι συνταξιούχοι υπόχρεοι 230. Το φορολογικό έτος 2015 αντίστοιχα μέχρι και τις 29 Ιουνίου 2016 οι υποβληθείσες αιτήσεις μεταβολής ήταν 8.351, οι αιτήσεις με προσκομισθέντα δικαιολογητικά 4.187, οι δεκτές αιτήσεις 3.937, οι απορριφθείσες 103 και οι συνταξιούχοι 152.
Να επισημανθεί ότι οι αιτήσεις που υποβάλλονται το 2016 αφορούν το φορολογικό έτος 2015 και αντίστοιχα του 2015 το φορολογικό έτος του 2014 που άρχισαν να τηρούνται και τα στοιχεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου