ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρώτη γραμμή του πυρός το πεζοπόρο τμήμα Θεσσαλίας

στην-πρώτη-γραμμή-του-πυρός-το-πεζοπόρ-710544

Αναγνώριση του μεγάλου έργου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με τιμητική πλακέτα βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το πεζοπόρο τμήμα Θεσσαλίας για την προσφορά όλων των πυροσβεστών που ενεπλάκησαν στη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Λίμνη Ευβοίας στις αρχές Αυγούστου.

Επτά ημέρες και επτά νύχτες οι πυροσβέστες έδιναν σκληρή μάχη με τις υπόλοιπες πυροσβεστικές δυνάμεις για να καταφέρουν να οριοθετήσουν τη φωτιά και να μην επιτρέψουν να επεκταθεί σε οικισμούς και σπίτια, να σωθούν οι ανθρώπινες περιουσίες και να μην κινδυνέψουν ζωές. Περπατούσαν σε δύσβατες περιοχές εκεί όπου τα υδροφόρα οχήματα δεν μπορούσαν να φτάσουν, στο φλεγόμενο δάσος, προσπάθησαν και έσωσαν το μοναστήρι.

Εκπρόσωπος του πεζοπόρου τμήματος Θεσσαλίας όπως και των υπολοίπων τμημάτων των Περιφερειών παρέλαβε την τιμητική πλακέτα, η οποία όπως λέει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Σεραφείμ Αθανασίου αναγνωρίζει το έργο που αυτό επιτελεί επί σειρά ετών.

Δερβενοχώρια, Παλαιοί Πόροι Πιερίας, Λίμνη Ευβοίας, σε όλα τα μεγάλα συμβάντα οι πυροσβέστες με ετοιμότητα αλλά και αγάπη για τη δουλειά τους ήταν παρόντες και ρίχνονταν με αυτοθυσία στη μάχη με τις πύρινες φλόγες. Ο συναγερμός στο πεζοπόρο τμήμα δεν χτυπάει μόνο όταν εκδηλώνεται φωτιά στη Μαγνησία ή στη Θεσσαλία. Κινητοποίηση υπάρχει για όλα τα μεγάλα συμβάντα.

Στα Δερβενοχώρια ενδεικτικά η φωτιά μαίνονταν επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες καταστρέφοντας πευκόδασος έκτασης 5.000 στρεμμάτων και απείλησε κατοικημένες περιοχές. Στη Θάσο πρόσφατα η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη από τις αρχές του καλοκαιριού. Ο απολογισμός για τις ζημιές σε οικισμούς και αγροτικές εκτάσεις ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Επτά οχήματα ήταν εκεί και συνέδραμαν.

Τα περιστατικά στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι πυροσβέστες επενέβησαν σε όλα τα αγροτοδασικά συμβάντα, 30 συνολικά, στη μεγάλη πυρκαγιά στους Γόνους Λάρισας, αλλά και σε συνδρομές – παροχές βοήθειας, αναζητήσεις αγνοούμενων όπως στον Αλμυρό στις 23 Μαΐου με την επικράτηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η Πολιτεία αναγνώρισε τη μεγάλη προσφορά και υπερπροσπάθεια όλων των υπαλλήλων. Εκρινε σωστό, φρόνιμο, λογικό να βραβεύσει τα πεζοπόρα τμήματα μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλίας» είπε ο ίδιος.

Σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας σε καθημερινή βάση είναι τρεις ομάδες των δέκα ατόμων κατά μέσο όρο, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, εάν εκδηλωθεί ένα μεγάλο συμβάν.

«Είναι οργανωμένες ομάδες με γρήγορα οχήματα που επιχειρούν σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν τα υδροφόρα οχήματα με αλυσοπρίονα, ψεκαστήρες νερού, τσάπες, σκαπάνες» επισήμανε ο ίδιος.

Το πεζοπόρο τμήμα

Στη Θεσσαλία αριθμεί 74 άτομα. Εδρεύει στην Β’ βιομηχανική περιοχή Βόλου. Σε καθημερινή βάση έχει σε επιφυλακή 30 άτομα προσωπικό έτοιμα ανά πάσα στιγμή για να επέμβουν.

Το πεζοπόρο τμήμα ιδρύθηκε το 2002. Διοικητικά ανήκει στη Μαγνησία. Επιχειρησιακά υπάγεται στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας και κινητοποιείται κατόπιν της εντολής του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Είναι εποχικό και συστήνεται την αντιπυρική περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι το τέλος 31 Οκτωβρίου.

Οταν λήγει η αντιπυρική περίοδος οι περισσότεροι πυροσβέστες υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους. Στη Β’ ΒΙΠΕ συνεχίζει να λειτουργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙΠΕ.

Το πεζοπόρο τμήμα Θεσσαλίας εδρεύει στη Μαγνησία λόγω γης επικινδυνότητας και της ιδιαιτερότητας του Νομού με τα νησιά των Σποράδων, το Πήλιο, τον Αλμυρό γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νομό.

Η εκπαίδευσή του

Οι πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης, εποχικοί και ορισμένοι μόνιμοι ως επικεφαλής ομάδων, εκπαιδεύονται από αξιωματικούς με πορείες στο βουνό, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για αναγνώριση των περιοχών, χρήση των μέσων. Επίσης, παρακολουθούν διαλέξεις για τις δασικές πυρκαγιές, την αεροπυρόσβεση, τα μέτρα ασφαλείας.

Οι αξιωματικοί που έχουν βοηθήσει στη βελτίωση του τμήματος είναι οι Νίκος Καραχάλιος επικεφαλής, Αντώνης Πατινιώτης και Γιάννης Σακελλαρίου.

Στόχος το καλύτερο αποτέλεσμα

Η κρίση ακούμπησε και το πεζοπόρο τμήμα. «Θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη περισσότερο εξοπλισμό και μέσα πιο σύγχρονα από αυτά που διαθέτουμε όμως με τις προσπάθειες των υπαλλήλων, τη συντήρηση στα μέσα, επιτυγχάνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» είπε ο κ. Αθανασίου.

Το πεζοπόρο τμήμα σίγουρα χρειάζεται πιο πολλά μέσα. Ομως ο ίδιος είπε, γίνονται προσπάθειες και χορηγούνται κάποια υλικά. Το προσωπικό του αγαπάει τη δουλειά και παρέχει γενναιόψυχα τις υπηρεσίες του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου