ΤΟΠΙΚΑ

Ανασφάλεια στην εμπορική αγορά του Βόλου

ανασφάλεια-στην-εμπορική-αγορά-του-βό-711411

Κάμψη στην αγοραστική κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας παρατηρείται για δεύτερη εβδομάδα μέσα στο Σεπτέμβριο.

Παρά τα υψηλά ποσοστά προσφορών, οι καταναλωτές έχουν επικεντρωθεί στην αγορά όλων των ειδών που αφορούν στο σχολείο και μόνο.

Τα εμπορικά καταστήματα με άλλα είδη αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία, μετά και από μία εκπτωτική περίοδο η οποία σε σχέση με πέρυσι είχε μείωση της τάξης του 30%.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Τσέλιος, τα εμπορικά καταστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα για τη συντήρησή τους.

Η κίνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι μικρή, με αποτέλεσμα αρκετά ταμεία να είναι άδεια και να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, αλλά και ανασφάλεια για τον χειμώνα που ακολουθεί.

Οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατηθούν ζωντανοί. Παρά τα οικονομικά προβλήματα αλλάζουν τα εμπορεύματά τους και προετοιμάζονται, όμως βλέπουν ότι τα έξοδα δε βγαίνουν.

Φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, άλλα τρέχοντα έξοδα φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνονται και στο τέλος του μήνα που πρέπει να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις αρκετοί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ικανοποίησαν τον εμπορικό κόσμο. Ο κ. Τσέλιος είπε ότι το «πάγωμα» των εισφορών και ο ακατάσχετος λογαριασμός για πληρωμή προμηθευτών, ΔΕΚΟ, είναι δεσμεύσεις που οι επαγγελματίες περιμένουν να υλοποιηθούν εδώ και καιρό.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα για την τήρησή τους: «Βλέπουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους θεσμούς. Δεν ξέρουμε τελικά κατά πόσο οι εξαγγελίες θα εφαρμοστούν. Ποιο θα είναι το τελικό πλαίσιό τους. Από τη δέσμευση μέχρι την υπογραφή του Νόμου υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εμπορικός κόσμος, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται σε αναμονή. Αν δεν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες και αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά, τα Χριστούγεννα θα υπάρξουν πολλά προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου παραπέμπει ενδεικτικά στην έρευνα οικονομικού κλίματος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας, η οποία προβλέπει για το επόμενο εξάμηνο 18.000 λουκέτα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και απώλεια 33.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης.

«Υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανασφάλεια για το χειμώνα και έντονη αβεβαιότητα», ανέφερε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου