ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

To νησί Σίκινος

to-νησί-σίκινος-752764

Το ησυχαστήριον των Κυκλάδων και των υπεραγροτών!

Ιούλιος 2018 ημέρα Σάββατον, ώραν 7ην πρωινήν 28 του αυτού μηνός:

Έλαβα μήνυμα από μέλος της οικογενείας μας και έλεγε ότι πρέπει να βρισκόμαστε την Κυριακήν 29 Ιουλίου εις τον λιμένα του Πειραιώς ώραν 7:00 πρωινήν για αναχώρισιν εις την νήσον ΣΙΚΙΝΟΝ.

Με χαράν και προσπάθειαν και με την βοήθειαν του Θεού έγινε: και ώραν 7:00 πρωινήν βρεθήκαμε εις το πλοίον ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. Η διαδρομή ευχάριστος, το πλοίον εξόχου ναυπηγήσεως και ώραν 14:35 αγκυροβόλησε εις τον λιμένα της ΣΙΚΙΝΟΥ «ΑΛΟΠΡΟΝΟΙΑ». Ώρα 14:40 ο κ. Δημήτριος ο ιδιοκτήτης του Ξενώνος ΓΑΛΗΝΗ μας δέχτηκε και μας οδήγησε εις το άνετον και εύμορφον ενδιαίτημα ανατολικόν και με ορατότητα όλον το ΑΙΓΑΙΟΝ με την ευχήν να ζήσομαι 14 ημέρες ευχάριστες και έτσι ΕΓΙΝΕ:

Πρώτη έξοδός μας από τον Ξενώνα ώρα 19:00 γνωριμία με το εν γένει λιμάνι, τα καταστήματα, και εστιατόρια και θερμοπωλεία όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει έξοχα εδέσματα θερμά ποτά και γλυκίσματα. Η αμμώδης παραλία του λιμανιού όπως και στις άλλες η δημοτική αρχή της ΣΙΚΙΝΟΥ ανάμεσα εις τις ΑΛΜΥΡΗΘΡΕΣ (παραθαλάσσια δένδρα) έχει εγκαταστήσει αναπαυτικά έδρανα και οι λουόμενοι έχουν ευχάριστη παραμονή: Η ΣΙΚΙΝΟΣ έλαβε το όνομά της από τον ΣΙΚΙΝΟΝ, υιόν του ΘΟΑΝΤΟΣ βασιλέως της Λήμνου και της ΣΙΚΙΝΙΑΣ νύμφης ΝΗΪΔΟΣ. Εκαλείτο δε και ΟΙΝΟΗ ως εκ των πολλών επ’ αυτής αμπέλων. Η ΣΙΚΙΝΟΣ διετήρησε το όνομά της αναλλοίωτον. Μόνον οι Φράγκοι την έλεγον ΣΙΚΑΝΔΡΟΝ… Η ΣΙΚΙΝΟΣ έχει έδαφος ημιορεινόν και το μεγαλύτερον ύψος του νησιού είναι 553 μ. η κορυφή ΤΡΟΥΛΟΣ. Ο επισκέπτης άνετα μπορεί να γνωρίσει όλες τις εύμορφες ακρογιαλιές της και τις γραφικές πλαγιές κάνοντας ορειβασίαν μέχρι το Μοναστήριον της Ζωοδόχου Πηγής στο δεύτερον κατοικημένο τμήμα το νησιού με το ιστορικόν Γυμνάσιον της ΣΙΚΙΝΟΥ και τους παμπάλαιους ανεμόμυλούς του.

Επίσης το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΝ ΜΑΝΑΛΗ εις την Δυτικήν πλαγιά του Νησιού που το περιβάλλει ο φημισμένος αμπελώνας, το κτίσμα είναι συναρπαστικόν, έχει το ύφος του νησιού και εντός οι χώροι κοσμούνται με τα εργαλεία της εποχής, φιάλες, τα καλάθια της συγκομιδής εις τον τοίχον του εσωτερικού το ΗΣΙΟΔΕΙΟΝ ΑΡΟΤΡΟΝ. Άλλο κόσμημά του είναι και το χαλύβδινον πιεστήριον όπου γίνεται η σύνθλιψη των σταφυλιών περιστρέφοντας τον ΚΟΧΛΙΑΝ… Η θέσις του οινοποιείου όπου το περιβάλλει ο αμπελώνας είναι σε ύψος περίπου 190 μ., είναι ειδυλλιακός όπου συνδέεται με αμαξιτή οδόν ανά μίαν ώραν, έχει έως ώρας 24:00 δρομολογημένα οχήματα.

Σε αυτό το ευλογημένο νησί την ΣΙΚΙΝΟΝ έδωσε η ταπεινότης μου τον χαρακτηρισμό ότι οι κάτοικοι της ΣΙΚΙΝΟΥ είναι ΥΠΕΡΑΓΡΟΤΕΣ! Μέσα στις δεκατέσσερις ημέρες παραμονής μας εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας με την ανάβασή μας έως το μοναστήριον Ζωοδόχου Πηγής βλέποντας το ιστορικόν κτίσμα και αναπολώντας την αγροτικήν ζωήν των κατοίκων της Σικίνου. Βεβαίως, χωρίς δισταγμό ονομάσαμε τους σεβαστούς προγόνους της ΝΗΣΟΥ ΥΠΕΡΑΓΡΟΤΕΣ – ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Τώρα η ώρα πλησίαζε για να απολαύσομε το βασίλεμα του Ηλίου. Το Λυκόφως: Ώρα 20:20 ο ήλιος έγειρε και σε λίγο θα καλυφθεί στα ήρεμα ύδατα του Αιγαίου, ο ορίζων εμπλουτίστηκε από τα χρώματα ερυθρόν προς το εξωτερικόν και το κυανόν προς το εσωτερικόν και συνέχεια μια φαντασμαγορία και μας περιβάλλει πλέον η νύκτα .. όπου ο ουράνιος θόλος θα στολισθεί με τα πολυάριθμα άστρα. Πρώτος ο αποσπερίτης Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Και όσο προχωρεί η νύχτα, ο πολικός αστέρας, η μικρά Άρκτος, η μεγάλη Άρκτος και οι Πλειάδες, ο αστερισμόςαυτός είναι κοντά εις τον αστερισμόν το Ταύρου από επτά αστέρια δηλαδή το όνομα εκάστης θυγατέρας του ΑΤΛΑΝΤΟΣ. Θέαμα συναρπαστικόν – συγκινητικόν μεγαλειώδες. Το θαυμάζεις αμέσως μετά την 24:00 ώραν. Υπέρ ΕΥΤΥΧΙΑ!

Η ώρα 22:10. Η ΣΙΚΙΝΟΣ απαράμιλλη και ειδυλλιακή και η ξεχωριστή εδαφικότητά της, αγροτικά προϊόντα, ο τρόπος ΑΡΩΣΕΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ εις τους κατοίκους της ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ το υψηλόν αίσθημα πόσο οι ΣΙΚΙΝΙΟΙ ή ΣΙΚΙΝΙΩΤΑΙ ήσαν μεταξύ τους πολύ αγαπημένοι, ΕΥΓΕ!

Ακολούθησε δείπνον με εκλεκτά εδέσματα, κρασιά και γλυκίσματα. Μαζί με το οινοποιείον υπάρχει το εστιατόριον άριστα οργανωμένον. Άρα, το δείπνον αυτό το χαρακτηρίσαμε το ευμορφώτερον για την φυσιολατρικήν μας ιδέα και φυσικήν μας ζωήν. Ο υπέρλαμπρος ουρανός της ΣΙΚΙΝΟΥ και η υπερθάλασσά μας το ΑΙΓΑΙΟΝ οι ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΕΣ ΜΑΣ! Ο έξοχος ΛΑΜΑΡΤΙΝΟΣ είπε: Η ζωή μέσα στην φύσιν χαρίζει εις τον ΑΝΘΡΩΠΟΝ το υπέροχον νόημα της πραγματικής ζωής… Βέβαια έπρεπε τώρα να γνωρίσωμε και την καλήν μας γείτονα με ημερήσιαν εκδρομήν. Την Νήσον ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΝ. Το όνομά της το έχει πάρει από τον υιόν του ΜΙΝΩΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΝ. Έχει γοητευτικά ακρογιάλια και τα εστιατόριά της έχουν υπέροχην μαγειρικήν. Κυριαρχεί ο ζωμός από τις συναγρίδες… Εις τις ΚΥΚΛΑΔΕΣ το μεγαλύτερον κατοικημένον τμήμα του Νησιού έχει τον χαρακτηρισμόν του, ονομάζεται ΧΩΡΑ ή ΚΑΣΤΡΟΝ…

Ερχόμαστε πάλι εις την ΣΙΚΙΝΟΝ. Από τις αρχές του 15ου αιώνος ο Φλωρεντίνος ιερέας Κριστόφορο Μπουοντελμόντι επισκέφθηκε τις Κυκλάδες και βρήκε την ΣΙΚΙΝΟ ακαλλιέργητη, διότι, λόγω των πολλών πειρατών. Οι πρώτοι κάτοικοι της Νήσου ήταν ΙΩΝΕΣ και εις το νησί λατρευόταν ο ΑΓΟΡΑΙΟΣ ΕΡΜΗΣ, ο Πύθιος ΑΠΟΛΛΩΝ και ο ΣΑΒΑΖΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Από το 1770 – 1774 άρχισαν να αυξάνονται οι κάτοικοι και η ΣΙΚΙΝΟΣ άρχισε πλέον να αναπτύσσεται σε όλους τους επαγγελματικούς αγροτικούς οραματισμούς και γενικής αναδημιουργίας.

Η διάρκεια των δεκατεσσάρων ημερών που γνωρίσαμε την ΣΙΚΙΝΟΝ, μας ήταν ένας διαρκής ενθουσιασμός! Οι κάτοικοι που συναντούσαμε, μας ομιλούσαν ως παλαιοί γνώριμοι και μας παρότρυναν ώστε στις δύο Κυριακές που πρόκειται να μας χαρίσει, Θεού θέλοντος, ο Αύγουστος 5 και 12 του αυτού μηνός να βρεθούμε εις την Παντάνασσα, που είναι ο μητροπολιτικός Ναός της ΣΙΚΙΝΟΥ και έτσι έγινε: Ώρα 7:35 έγινε ο ασπασμός του ιερού Ευαγγελίου. Είναι το ΕΩΘΙΝΟΝ από το πλήρωμα και συνέχεια ο όρθρος έως την Δοξολογίαν και η Θεία λειτουργία. Μεγάλην η κληρονομιά για μας τους Έλληνες η βυζαντινή μας ιστορία, τα λογοτεχνήματα αυτά που τα μελοποίησαν οι γνωστοί μύσται ΦΩΚΑΕΥΣ, ΠΡΙΓΓΟΣ, ΒΑΛΑΣΗΣ, μέσα στον ιερόν ναόν της Παντάνασσας, οι έξοχοι ιερείς ΣΠΥΡΙΔΩΝ και ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο ιεροψάλτης κύριος ΜΑΡΚΟΣ, καλλίφωνοι μυστικιστικοί, το φως να εισέρχεται από τα γραφικά παράθυρα, η οσμή του θυμιάματος και η άλμη της θαλάσσης (μικρή πνοή αέρος) και οι αυστηρές μορφές των Αγίων. Όλο το εκκλησίασμα βρεθήκαμε σε κατάστασιν εκστάσεως από την ανάγνωσιν των μαθημάτων – μελοποιημένα από τους προαναφερθένες μελωδούς και καταλάβαμε ότι βρισκόμαστε σε υπερουράνιον Ναόν και οι θρυλικές μορφές των εικόνων με ελαφρές προστατευτικές θωπείες μας φρόντιζαν. Οι ξεχωριστές Κυριακές της Ζωής μας που ζήσαμε στην ΣΙΚΙΝΟΝ είναι αυτές που μας χάρισε η εκδρομή μας εις το μοναδικό νησί των Κυκλάδων. Βέβαια και οι επίτροποι και οι κυρίες που φροντίζουν τον ναόν, όλοι γεμάτοι από τα θρησκευτικά ιδεώδη.

Η εκδρομή σήμερα 12 Αυγούστου έλαβε τέλος. Δεκατέσσερις ημέρες, ένας διαρκής ενθουσιασμός από τα πνευματικά δώρα που μας χάρισαν οι Σικίνιοι. Και με τα φιλόξενα αισθήματα έγινε ο αποχαιρετισμός, με την προσδοκία ότι θα μας βοηθήσει ο ΚΥΡΙΟΣ και θα μας φροντίσουν με την ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΝ. ΚΑΛΗΝ ΑΝΤΑΜΩΣΙΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΣΙΚΙΝΙΟΙ!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 12 του αυτού μηνός, ώρα 15:00

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου