ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H συμμετοχή των Αγραφιωτών στους Εθνικούς Αγώνες 1897—1912 -΄13

h-συμμετοχή-των-αγραφιωτών-στους-εθνικ-794403

Του Χρήστου Μηλίτση

Υστερα από 27 χρόνια, μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος και συγκεκριμένα το 1897, με τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο, η Θεσσαλία καταλήφτηκε και πάλι από τους Τούρκους. Η κατοχή βάσταξε έξι μήνες περίπου. O Ελληνικός στρατός, υπό την ηγεσία του Ταξιάρχη Σμολένσκι και του αντισυνταγματάρχη Γιαννικώστα, εγκατέλειψε τη Μελούνα και τον Τύρναβο κάτω από την πίεση των Τούρκων. O στρατός μας υποχωρώντας, αναγκάζεται να δώσει μάχες χωρίς αποτέλεσμα, στο Βελεστίνο και στα Φάρσαλα, με τους πασάδες Ετέμ και Σουλεϊμάν και να οπισθοχωρήσει προς Δομοκό. Oι Τούρκοι εγκατέστησαν φρουρές στο Παλιόκαστρο- Φανάρι και Φράγκου, αφού είχαν καταλάβει όλα τα κράσπεδα του Δυτικού Θεσσαλικού κάμπου, από το Μουζάκι ως τη Ραχούλα.

Oι οπλαρχηγοί Λεπενιώτης, Νάκας, Τάκας, Πλέτσας, Παπαποστόλου και καπετάν Χριστούλας παρακώλυαν την προέλαση των Τούρκων. Έκαψαν τους στρατώνες στο Φανάρι και για να αποφύγουν τα αντίποινα, διέδωσαν ότι έβαλαν φωτιά οι ληστές. Oι κάτοικοι της περιοχής του τέως Δήμου της Νεβρόπολης, πολέμησαν τότε, μαζί με τους άλλους Αγραφιώτες και κατά την περίοδο αυτή και κατά το Βαλκανικό πόλεμο του 1912-1913 εναντίον των Τούρκων και των Βουλγάρων. Είχαν ενταχθεί στο 1/38 σύνταγμα Ευζώνων, που αποτελούνταν αποκλειστικά από Αγραφιώτες και είχαν σπείρει το φόβο και το τρόμο στους εχθρούς της Πατρίδας. Κάτω από την πίεση των Μεγάλων δυνάμεων, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και από ένα μέρος της Θράκης. Η δεκαετία του 1900-1910, ήταν εποχή μεγάλων πολιτικών εξελίξεων. Ήταν τα χρόνια της εξέγερσης των κολίγων. Τότε η Θεσσαλική γη ποτίστηκε με άφθονο αθώο αίμα μαρτύρων.

Γνωστά τα γεγονότα του Κιλελέρ και του Τουλάρ στα οποία πρωτοποριακό ρόλο έπαιξε η πρωτεύουσα της Επαρχίας μας η Καρδίτσα. Γύρω στα 1902 στη Καρδίτσα, νέοι επιστήμονες όπως, οι Δικηγόροι Λάμπρος Καταφυγιώτης, Δημ. Μπούσδρας, Δημ. Τσικρίκης, Δ. Καπνουτσής και άλλοι, καθώς και μερικοί γιατροί, όπως ο Βαγγέλης Γουλιανός, Παν. Παπαποστόλου, και Αθαν. Θανόπουλος δημιούργησαν το Σύλλογο (Ηώς) και φώτισαν το λαό της Θεσσαλίας, που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από Κολίγους και τους παρότρυναν να αγωνισθούν με κάθε μέσο, για να γίνουν κύριοι των αγροκτημάτων που καλλιεργούσαν, όπως και έκαναν. Με τη στρατιωτική επανάσταση του 1909, πρωταρχικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε ο πατριώτης μας Στρατηγός και αργότερα Πρωθυπουργός της χώρας Νικόλαος Πλαστήρας, ο Θρυλικός Μαύρος Καβαλάρης. Tέλος η αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών έγινε, χάρις στη αγροτική πολιτική που εφήρμοσε το 1920 η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Νικολάου Πλαστήρα το 1923, όταν έγινε η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και η αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών. O πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, με τη διαφωνία του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, έφερε το διχασμό στο Έθνος και επισώρευσε αρκετές καταστροφές στη χώρα μας. Τα δεινά έρχονταν το ένα κοντά στο άλλο.

Η Α.Ν.Τ.Α.Ν.Τ για αντίποινα, έκανε τον αποκλεισμό στα λιμάνια της Ελλάδας και μας έφερε την πείνα. Ήρθε ο πόλεμος του 1921-22, που έφερε την καταστροφή της Μ. Ασίας και γέμισε την Ελλάδα από προσφυγιά. Και πάλι στο προσκήνιο ο Νικ. Πλαστήρας, που με τη δική του πρωτοβουλία έσωσε το προσφυγικό στοιχείο, από βέβαια και ολοκληρωτική καταστροφή. Σε όλους αυτούς τους Εθνικούς αγώνες, ήταν τόσο υψηλό το εθνικό φρόνημα των συγχωριανών μας, που και από την Αμερική ακόμα, ήρθαν να πολεμήσουν οι: Σιώκος Γεώργιος του Φωτίου, Μήτσιος Κωνσταντίνος του Ηλία, Μήτσος Δημήτριος του Βοΐου και Ζάχος Γεώργιος του Βασιλείου. Στο Μικρασιατικό πόλεμο, σκοτώθηκαν οι χωριανοί μας Γακιόπουλος Ηρακλής του Θεοδοσίου. Σταφυλάς Κωνσταντίνος του Παναγιώτη. Βλάτσιος Ηρακλής του Αναστασίου. Κατσιάκος Αριστείδης του Αθανασίου. Σφήκας Γεώργιος του Αναστασίου. Κατσιάκος Αριστείδης του Αθανασίου. Κουτσίκας Στέφανος του Δημητρίου. Σφέτσιος Ιωάννης του Δημητρίου και Παϊζάνος Γεώργιος του Νικολάου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου