ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επί προσωπικού

επί-προσωπικού-797996

Απάντηση του Αρχιτέκτονα Τάσου Γ. Καπουρνιώτη

Διάβασα το τι έγινε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 11/7/2018.

Μεταξύ των άλλων και τις δηλώσεις του Δημήτρη Καντόλα.

Συγκεκριμένα στην διαμάχη που είχε με κάποιους συμβούλους της αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ των άλλων και τα πιο κάτω:

… «Έφθασε άνθρωπος από τη συμπολίτευση να πει να καταδικαστώ για να μου πάρει τη θέση…

…Ντρέπομαι για αυτόν που παρακαλάει να γίνει σύμβουλος στη θέση μου»…

Μάλλον σε μένα λοιπόν αναφέρεται ο φίλος Δημήτρης γιατί εγώ θα έπαιρνα ως πρώτος επιλαχών την θέση του στο Δ.Σ. αν αυτός έφευγε λόγω καταδίκης.

Προσωπικά δεν θεωρώ πως αποτελώ κάποιον ανώνυμο άνθρωπο (όπως με αποκαλεί), θα προτιμούσα λοιπόν να ανέφερε το όνομά μου.

Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα αλλά και δυνατότητα (άσχετο αν δεν το κάνει) ενημέρωσης, γι΄αυτό οφείλω με την σειρά μου να αναφέρω την πραγματικότητα, το δικαιούμαι άλλωστε.

Ήμουνα λοιπόν στο Λονδίνο με το σκεπτικό της μόνιμης εγκατάστασης.

Απρόσμενα και κόντρα στα σχέδιά μου, από το Νομικό τμήμα του Δήμου, με κάλεσαν επειγόντως να γυρίσω για να ορκιστώ ως πρώτος επιλαχών, στην θέση ενός από τους αιρετούς (Καντόλα) που είχε μπλεξίματα με την δικαιοσύνη (πρωτόδικη απόφαση για καταδίκη 7 χρόνων).

Επειδή στην ομάδα του Μπέου συμμετείχα για να προσφέρω ως Αρχιτέκτονας (ακούγεται εγωιστικό αλλά αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας) στην εξέλιξη αυτής της πόλης, πήρα την απόφαση και γύρισα.

Ενώ λοιπόν βρισκόμουνα στον Βόλο γι΄αυτό τον σκοπό μία μέρα πριν την ορκωμοσία από το γραφείο του γενικού γραμματέα του Δήμου με ενημέρωσαν, έτσι απλά (λες και ήμουνα το πιόνι) πως η ορκωμοσία αναβάλλεται μέχρι να βγει τελεσίδικη απόφαση μετά από την έφεση που ο Δημήτρης Καντόλας είχε κάνει.

Για (3) τρία χρόνια (από τον Σεπτέμβριο του 16 μέχρι πρόσφατα τα μέσα του Ιουνίου του ΄18) η μία αναβολή της δίκης διαδεχόταν την άλλη με αποτέλεσμα να είμαι σε μια αβεβαιότητα ως προς το τι θα έκανα.

Στην ζωή μου πάντα είχα και έχω μάθει να πρωταγωνιστώ στην προσπάθεια για πραγματική πρόοδο.

Έχοντας την τύχη να ζήσω σε οργανωμένες κοινωνίες άλλων χωρών, όπου η συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απέβλεπε διαμέσου της οποιασδήποτε προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και όχι στην προσωπική προβολή, κάποια πράγματα στην περίπτωση Καντόλα δεν μου πήγαιναν.

Συγκεκριμένα δεν μπορείς να δεσμεύεις για χρόνια μια θέση αποδοτική επειδή έτυχε να έχεις κάποιο πρόβλημα προσωπικό και μάλιστα όταν το έχεις δημιουργήσει ο ίδιος.

Στην περίπτωση Καντόλα κανέναν δεν παρακάλεσα για να πάρω την θέση του, πολύ δε περισσότερο δεν δήλωσα ότι επιθυμούσα την καταδίκη του.

Όλοι της ομάδας Μπέου ξέρουν πολύ καλά αν με ενδιέφερε για καταξίωση η θέση αυτή, έχω καταξιωθεί από την ιδιότητά μου του Αρχιτέκτονας.

Επίσης ξέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα (όταν μου ζητήθηκε) προσέφερα αφανώς την βοήθειά μου όπου μπορούσα.

Το μόνο που έκανα ήταν να στείλω την πιο κάτω επιστολή διευκρινίζοντας τα πάντα.

Επιστολή:

«Προς, Την Ομάδα πλειοψηφίας, Του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Αγαπητοί Φίλοι,

Πριν δυόμιση χρόνια βρεθήκαμε όλοι μας και μαζί με τον Αχιλλέα Μπέο, δημιουργήσαμε την «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΒΟΛΟΣ 2014» και διεκδικήσαμε την Δημοτική Αρχή της Πόλης μας! την οποία και κερδίσαμε!.

Ακόμη θυμάμαι τα λόγια του Αχιλλέα Μπέου μετά την ΝΙΚΗ, είχε πει συγκεκριμένα:

…«Όλα για τον Βόλο και όχι για την καρέκλα»…

Με το σκεπτικό αυτό ο καθένας από το πόστο του, θα προσέφερε ότι μπορούσε και ανάλογα με τις δυνατότητές του, για το καλό της πόλης και μόνο.

Είναι γνωστό πως κάθε Δημοτική Αρχή ασκεί μια σειρά (στην κυριολεξία ένα πλήθος) από αρμοδιότητες.

Οι αρμοδιότητες αυτές σχετίζονται με την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την απασχόληση, την κοινωνική μέριμνα και φτάνουν έως την οργάνωση της πολιτικής προστασίας.

Από την άλλη, ο κάθε Δήμος, αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο σε μια σειρά από θέματα, όπως η επέκταση του σχεδίου πόλεως και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Άρα ένας φόρτος εργασιών και θεμάτων με καθημερινή απασχόληση, φροντίδα και απαιτήσεις.

Όλοι ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ, γνωρίζεται πως τις αρμοδιότητες αυτές έχετε κληθεί να τις υπηρετήσετε και πιστεύω αποδεδειγμένα πως το κάνετε με τον καλύτερο τρόπο.

Στην προσπάθεια όμως αυτή, ένας από εσάς τους αιρετούς, ο φίλος Δημήτρης Καντόλας, αδυνατεί να συμμετέχει.

Ο λόγος: Το μπλέξιμό του με την δικαιοσύνη, συγκεκριμένα, στις αρχές Αυγούστου 2015 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας του επέβαλε ποινή κατά της οποίας ο ίδιος όπως είχε δικαίωμα άσκησε έφεση.

Έχει δικαίωμα και αυτός όπως ο καθένας να υπερασπιστεί το τεκμήριο της αθωότητας, κανένας δεν μπορεί να του το αμφισβητήσει.

….. «Το τεκμήριο αθωότητας καθιερώθηκε για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 στο άρθρο 9. Σήμερα κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το τεκμήριο αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και η Πολιτεία μέσω των οργάνων της, οφείλει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου, όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του»……

Η υπόθεση ορίστηκε να εξεταστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Παράλληλα όπως ορίζει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο ίδιος τέθηκε σε ΑΡΓΙΑ με την επιβολή περιοριστικών μέτρων και μέχρι εκδόσεως τελεσίδικης αθωωτικής ή μη απόφασης.

Σύμφωνα πάντα με τον Κώδικα η καταδικαστική απόφαση δεν σημαίνει ότι εκπίπτει από δημοτικός σύμβουλος Βόλου, αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση καταδίκης.

Απλώς διατηρείται σε αργία μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Μέχρι εδώ όλα δίκαια και ωραία, ΑΛΛΑ!.

ΣΙΓΟΥΡΑ ο Κώδικας πολύ σοφά! όταν συντάχτηκε προέβλεπε ότι για οποιαδήποτε παρόμοια υπόθεση η αναγκαία αναμενόμενη απόφαση θα έβγαινε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως όπως θα γνωρίζετε η υπόθεση για διάφορους λόγους εκκρεμεί!..

Η εκδίκαση είχε προσδιοριστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, τότε όμως αναβλήθηκε και στην πορεία η μία αναβολή ακολουθεί την άλλη.

Ήδη πριν λίγες μέρες 25 Μαΐου 2017 δόθηκε η τελευταία, με νέα ημερομηνία στον Φεβρουάριο του 2018.

Είναι πλέον προφανές ότι και στην υπόθεση αυτή, εφαρμόζεται το προσφιλές στα Ελληνικά δικαστήρια σύστημα των αναβολών, παραπέμποντας εκ των πραγμάτων σε κάποια πιθανή πρόθεση υστεροβουλίας.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να κάνω μια παρατήρηση, βεβαίως και είναι δικαίωμα του καθένα να υπερασπίζεται τον εαυτό του όπως ο ίδιος νομίζει και θέλει, όμως είναι άκομψο και εγωιστικό η συμπεριφορά του αυτή να δεσμεύει και να έχει επιπτώσεις στην λειτουργία ενός συνόλου, δεσμεύοντας μια καθόλα αναγκαία και αποδοτική θέση!… στην προκειμένη περίπτωση αυτή του Δημοτικού Συμβούλου!…. με τις επεκτάσεις και δυνατότητες προσφοράς στα κοινά.

Με τις αναβολές αυτές ο φίλος Δημήτρης και να αθωωθεί, που του το εύχομαι ολόψυχα! αμφιβάλλω αν θα προλάβει να προσφέρει, για τον σκοπό που εκλέχτηκε.

Δεν κρύβω πως το δικό μου ενδιαφέρον συνίσταται στο ότι ως πρώτος επιλαχών θα μπορούσα να τον έχω αναπληρώσει (κάτι σχετικό άλλωστε είχε ανακοινωθεί) και να εκπλήρωνα την επιθυμία μου για προσφορά στην πόλη.

Έχω αποδείξει ότι μπορώ, αν και νομίζω ότι το ίδιο θα έκανε και οποιοσδήποτε άλλος ήταν στην θέση μου.

Από σχετική ερώτηση που έκανα στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ η απάντηση ήταν ότι την λύση εκτός από τον ίδιο ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ!… μπορεί να την δώσει η ομάδα πλειοψηφίας με σύμφωνη, ομόφωνη κόσμια!… απόφαση για πρόταση να πειστεί ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, γ΄ιαυτό άλλωστε και σας απευθύνω την συγκεκριμένη επιστολή.

Τον ίδιο τον συμπαραστέκομαι στην προσπάθειά του για δικαίωση, αλλά ταυτόχρονα τον καλώ και εγώ με την σειρά μου να παραιτηθεί!.

Ειλικρινά! Λυπάμαι!

Νομίζω όμως ότι αν το πράξει θα προσφέρει το ίδιο με αυτό που θα προσέφερε αν δεν είχε συμβεί το γεγονός που τον υποχρέωσε σε αργία.

Με το να μένει έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση δεν κερδίζει τίποτα, απλά ικανοποιεί τον εγωισμό του.

Κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει πως η θέση του ανήκει, ψηφίστηκε για να προσφέρει και για να πάρει την πλειοψηφία η ομάδα στην οποία συμμετέχει, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και όλοι οι άλλοι, ΕΜΕΙΣ!

έστω και με τις λιγότερες ψήφους μας.

Είναι άτοπο να νομίζει πως η θέσει που κατέχει του παρέχει ασπίδα, άλλοθι ή οτιδήποτε άλλο θα συνηγορούσε για την αθώωσή του.

Επίσης δεν είναι κομψό και κόσμιο να περιμένει αποζημίωση στην περίπτωση αθώωσης, σε αργία καλώς ή κακώς τέθηκε από δική του υπαιτιότητα.

Του ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ!, αν με την κίνησή μου αυτή τον στενοχωρώ ή του χαλάω τα σχέδια, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχει πρωτόδικη καταδίκη, ο κατηγορούμενος έστω και αν πιστεύει πως είναι αθώος. ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! για τον χρόνο που διαθέσατε για το διάβασμα αυτής της επιστολής, όπως και για τον χρόνο που θα διαθέσετε για να πάρετε κάποια απόφαση (θετική – αρνητική) σχετική με την πρότασή μου».

Τέλος επιστολής.

Αυτή η ξεκάθαρη επιστολή ήταν η μόνη αξιοπρεπής ενέργεια που νομίζω πως όφειλα να κάνω, στην οποία δεν υπάρχει καμιά πρόθεση προσβολής, υποτίμησης και κυρίως δεν συμβαδίζει μετο πνεύμα των αναφορών Καντόλα.

Άλλωστε την επιστολή την έχω στείλει στην ομάδα πλειοψηφίας εδώ και πολύ καιρό και είχε όλο τον χρόνο να μου αποταθεί προσωπικά, περίμενε να αθωωθεί πρώτα;… γιατί δεν ήταν σίγουρος;

Από όλα αυτά και για άλλη μια φορά διαπιστώνω το πώς πράττουν μερικοί που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω όλων.

Μπορεί με την απάντηση αυτή να δυσαρεστήσω κάποιους, όμως εγώ την όφειλα στον εαυτό αλλά και στους πολίτες αυτής της πόλης.

Τα υπονοούμενα είναι για να δημιουργούν εντυπώσεις και μόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου