ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Προπαγάνδα και αποπροσανατολισμός

προπαγάνδα-και-αποπροσανατολισμός-79418

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη,

Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων, BEng MSc AMIEE MILT

Οι τακτικές αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από σημαντικά τρέχοντα θέματα είναι πάγια τακτική πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Στο τομέα της προπαγάνδας, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, οι ηγέτες της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη καθώς και οι ηγέτες της ελληνικής Αριστεράς διατηρούν τα σκήπτρα, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση.

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξή της καθώς επίσης και τη μελλοντική οικονομική της πορεία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο όπου όλα μπορούν να πάνε στραβά και να πέσουμε πάλι στα «νύχια των γερακιών», που αναμένουν να φάνε ό,τι σάρκες έχουν απομείνει για να κρατούν τον σκελετό της Ελλάδος ή μπορεί να αρχίσει να φαίνεται φως μέσα από το σκοτεινό τούνελ των τελευταίων 8 ετών. Πριν λίγες ημέρες αναβάλαμε την έκδοση 7ετών ομολόγων γιατί φοβηθήκαμε το μίνι κραχ στην wallstreet. Άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία και η Φιλανδία προχώρησαν στην έκδοση των ομολόγων τους και εξασφάλισαν πολλαπλά ποσά από αυτά που ζήτησαν. Αυτό καταδεικνύει το πόσο ευαίσθητη είναι η ελληνική οικονομία σε οποιαδήποτε μικρή οικονομική διαφοροποίηση μπορεί να συμβεί στην άλλη άκρη του κόσμου.

Σήμερα η χώρα μας ταλαιπωρείται ξανά από ένα εθνικό ζήτημα, το Σκοπιανό. Ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αρχή ατελείωτων προβλημάτων για την χώρας μας και την εθνική της ακεραιότητα. Όταν αναφέρομαι σε εθνική ακεραιότητα να τονίσω ότι δεν αναφέρομαι σε άμεση απώλεια εδαφών, αλλά σε κλοπή μέρους της ταυτότητας μας από ένα λαό ο οποίος κατασκεύασε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα προκειμένου να οικειοποιηθεί μέρος της Ελληνικής Ιστορίας. Ένα αφήσουμε να συμβεί αυτό, μακροπρόθεσμα, η διεκδίκηση εδαφών μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όποιες δικαιολογίες περί εθνοτικών μειονοτήτων.

Σήμερα η χώρα μας ταλαιπωρείται από μετανάστες τους οποίους δεν μπορεί να συντηρήσει και να περιθάλψει. Οι ροές μεταναστών συνεχίζονται προς τα νησιά μας και η κυβέρνηση δεν έχει βρει τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν δήλωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 450.

Σήμερα η χώρα μας ταλαιπωρείται από ένα γείτονα εξ Ανατολών, ο οποίος για ακόμη μια φορά άρχισε τους λεονταρισμούς και απειλεί προκειμένου να εξάγει τα δικά της εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα.

Σήμερα η χώρα με τους χειρισμούς της στο θέμα της Μακεδονίας έχει να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού για τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων στην Ηπειρο.

Τέλος οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών συνεχίζονται απρόσκοπτα με ολέθριες συνέπειες στην προσωπική ζωή των πασχόντων.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό πέφτει σαν βόμβα το σκάνδαλο της NOVARTIS. Δεν είναι τυχαίο που το συγκριμένο θέμα προέκυψε αυτήν την περίοδο. Η τακτική του αποπροσανατολισμού σε όλο της το μεγαλείο. Το θέμα δεν είναι εάν πρέπει να πληρώσουν όσοι και εάν έφταιξαν για αυτό το θέμα. Ασφαλώς και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να σκιάσει τα ζωτικής σημασίας οικονομικά και εθνικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα στην παρούσα φάση.

Επιπλέον, κάποιες φορές η αλλαγή ατζέντας επιτυγχάνεται και από ανώδυνες αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων (όπως αυτές που έχουν ως πρωταγωνιστή τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη κατά καιρούς). Όταν όμως γίνεται συζήτηση για αποφάσεις που επιφέρουν αποτελέσματα στις ζωές των πολιτών, τότε ζήτημα δεν είναι η κοινή γνώμη την ημέρα της ανακοίνωσης, αλλά τα ίδια τα αποτελέσματα.

Τέλος, κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης από αυτές που χαρακτηρίζονται αποπροσανατολιστικές ακολουθούνται από άλλες που περιλαμβάνουν επώδυνα μέτρα. Και είναι πολύ λογικό ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης να μοιράζεται ανάμεσα στην ιδεολογία της και στις διεθνείς υποχρεώσεις. Ίσα ίσα που η συγκεκριμένη Κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες έχει καταστρατηγήσει κάθε χρονικό όριο, που η ίδια έχει θέσει.

Τα οικονομικά και τα διεθνή θέματα τρέχουν για τη χώρα μας και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με άλλα ζητήματα ελάσσονος σημασίας. Είναι πάγια κυβερνητική τακτική, αν και η κοινή γνώμη διαμορφώνεται πλέον και από τα social media, τα οποία δεν ελέγχονται από κυβερνητικές πλειοψηφίες. Ωστόσο, η Κυβέρνηση έχει πάντα το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την υποχρέωση να τοποθετούνται θετικά ή αρνητικά, αλλά και να αντιπροτείνουν. Η αντιπρόταση είναι το δικό τους πλεονέκτημα, το οποίο καθίσταται δυσκολότερα αξιοποιήσιμο στο σημερινό επικοινωνιακό και πολιτικό περιβάλλον.

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα σημαντικά προβλήματα, τα οποία αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η χώρα, δεν είχε ούτε στο παρελθόν, ούτε θα έχει στο μέλλον θετικά αποτελέσματα για την πατρίδα μας. Η προπαγάνδα και η σαθρή ενημέρωση μαζί με τις κυβερνητικές τακτικές μόνο καταστροφικά αποτελέσματα θα φέρουν και ας ελπίσουμε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα αυτών των τακτικισμών θα μπορούν να διορθωθούν στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου