ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας – Συγχαρητήρια, προτάσεις

σύλλογος-σοφαδιτών-ν-μαγνησίας-συγ-159559

Του Νίκου Ηρ. Ντρέγκα

Θα ήθελα να εκφράσω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας Ελένη Παπαλοπούλου -Τσέργα και τα Μέλη του Δ. Σ. για την απότιση τιμής στο πρόσωπό μου στην εορταστική εκδήλωση (13/1/2018) του Συλλόγου (στο Ξενοδοχείο PARK του Βόλου: «Πρωτοχρονιάτικη Πίτα – Χορός» ) για την παρουσίαση στον τοπικό Τύπο 10 συλλεκτικών Ημερολογίων ( 2008 -2017 ) του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας.

Παράλληλα, θα ήθελα να συγχαρώ το Δ.Σ., αλλά και το Σύλλογο Σοφαδιτών, για τη δημιουργική τους δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής των Σοφάδων στα 16 συλλεκτικά Ημερολόγια του Συλλόγου, με στόχο να διατηρηθεί ο λαϊκός πολιτισμός στο μέλλον για το καλό όλων μας. (Σημειώνω ότι στην εκδήλωση κυκλοφόρησε και νέο – το 17ο – Ημερολόγιο 2018, με υπότιτλο: «Ας γνωρίσουμε τη φύτρα μας…», ενώ η παρουσίασή του θα γίνει 7 Φεβρουαρίου 7 μ.μ. στο ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ.)

Μελετώντας τα 16 συλλεκτικά Ημερολόγια (2002 – 2017) του Συλλόγου Σοφαδιτών, μου έχουν κάνει εντύπωση δύο γεγονότα:

  • · Η Έβη Γκιζάνη, Φιλόλογος, από τη Λαμία, μετά το γάμο της με το Νίκο Σταφυλά, Φιλόλογο, από Σοφάδες, συντάχτηκε στο πλευρό του συζύγου της και έγινε Σοφαδίτισσα, όπως μαρτυρούν τα 16 Ημερολόγια του Συλλόγου.

Το γεγονός αυτό τιμά και τους δύο, και είναι αξιέπαινο παράδειγμα προς μίμηση.

  • · Τα 16 συλλεκτικά Ημερολόγια του Συλλόγου Σοφαδιτών

Μαγνησίας είναι έργο, κυρίως, δύο Φιλολόγων:

Της Έβης Σταφυλά και της Ελένης Παπαλοπούλου – Τσέργα,Προέδρου τα τελευταία έξι χρόνια του Συλλόγου Σοφαδιτών – με έξιΗμερολόγια (2012 – 2017), που αποτελούν ένα υπέροχο δίδυμοΦιλολόγων, και τις συγχαίρω για την ανεκτίμητη προσφορά τους.

Ακόμη θα ήθελα να συγχαρώ και τρεις φίλους μου Σοφαδίτες:

  • · Τον Κλεισθένη Βασιλείου, Φιλόλογο, που διετέλεσε 5 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών σε δύσκολα χρόνια, αμέσως μετά την ίδρυση – 1981 του Συλλόγου.
  • · Το Νίκο Σταφυλά, Φιλόλογο, που διετέλεσε 12 χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου και επί των ημερών του – το 2002 – άρχισε η έκδοση των Ημερολογίων – συνολικά 10 (2002 -2011), και
  • · Το Νίκο Τσιμπίδα, Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε., που είναι τα τελευταία χρόνια Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Σοφαδιτών.

v Τέλος θα ήθελα να πω λίγα λόγια για ένα θέμα, το οποίο μας ενδιαφέρει όλους.

Ως κάτοικος Αγίου Στεφάνου Βόλου, παρατηρώντας ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν ασχολούνται αποτελεσματικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στο Σχολείο, είχα προτείνει, εγγράφως, την 1η Σεπτεμβρίου 2014, στον κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στον κ. Δήμαρχο Δήμου Βόλου μεταξύ άλλων τα εξής: (Η αναφορά – αίτησή μου δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή σε τοπική εφημερίδα).

Οι αρμόδιοι συνεργάτες του κ. Πρωθυπουργού, σύντομα, να δώσουν οδηγίες στους Διευθυντές Π.Ε. και στους Δημάρχους των Δήμων, μεταξύ άλλων, για τα εξής:

Οι Διευθυντές Π. Ε. κάθε χρόνο να δίνουν οδηγίες στους Διευθυντές των Σχολείων, ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες και τα προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών, να επισημαίνονται σε ειδική συγκέντρωση του διδακτικού προσωπικού και των γονέων, να συζητούνται και να γνωστοποιούνται οι αποφάσεις – προτάσεις στους αρμόδιους, για να ενημερώνονται η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες.

Έτσι, όλες οι ανάγκες και τα προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών θα θεραπεύονται εγκαίρως και αποτελεσματικά, για το καλό των μαθητών, αλλά και της κοινωνίας μας.

Δυστυχώς, το αίτημα αυτό δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη του κ. Πρωθυπουργού και των συνεργατών του.

Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να μην έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ενώ επί χρόνια οι γονείς κάθε χρόνο να πληρώνουν χρήματα σε φροντιστήρια, για να μαθαίνουν τα παιδιά τους αυτά, που πρέπει να μαθαίνουν στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς, που μισθοδοτούνται από τους πολίτες.

Συνεπώς, είναι ανάγκη, μπορούμε όλοι μας, να κάνουμε το εξής:

Να προτρέπουμε τους γονείς, οι οποίοι έχουν παιδιά στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο – και βιώνουν τα προβλήματα των παιδιών τους στην εκπαίδευση – να πρωτοστατούν και να συμμετέχουν ενεργά στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων. Έτσι, με πρωτοβουλία των γονέων και σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό των Σχολείων, να καταγράφονται κάθε χρόνο, από την ημέρα που αρχίζουν τα μαθήματα, οι ανάγκες και τα προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών, να συζητούνται σε ειδική συγκέντρωση των γονέων και του διδακτικού προσωπικού, και να γνωστοποιούνται οι αποφάσεις – προτάσεις στους αρμόδιους και στον τοπικό τύπο, για την αντιμετώπισή τους.

Πιστεύω, ότι μόνο η εκπαίδευση μπορεί να κάνει καλύτερους ανθρώπους και καλύτερη κοινωνία στην πατρίδα μας.

Το εύχομαι. Καλή χρονιά!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου