ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιστολή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας σχετικά με σχόλιο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

επιστολή-της-περιβαλλοντικής-πρωτοβ-159594

Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή, την οποία υπογράφουν οι Γιάννης Γερόπουλος και Κώστας Βολιώτης:

«Στο φύλλο της εφημερίδας σας της Κυριακής 14 Ιανουαρίου 2018, δημοσιεύτηκε σχόλιο της συνεργάτιδάς σας κυρίας Ελένης Χάνου με τίτλο: «Με τη δική μου ματιά». Σε αυτό σχολιάζεται ενέργεια και ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, σχετικά με επεισόδιο που έγινε κατά τη διάρκεια κλαδέματος πλατάνου σε πάρκο της πόλης του Βόλου. Μακριά από εμάς η αμφισβήτηση της ομορφιάς της συνεργάτιδάς σας, κάθε άλλο, αλλά φοβούμαστε ότι «αλληθωρίζει» προς τη μεριά του Δήμου Βόλου, όπως πιστεύουμε και η εφημερίδα σας. Επί του σχολίου όμως έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Η πόλη είναι γεμάτη από ξερά δέντρα από τα «επιστημονικά» κλαδέματα του Δήμου Βόλου, διαχρονικά. Με την παρούσα Δημοτική Αρχή όμως το πράγμα έχει τελείως ξεφύγει και συχνές είναι οι διαμαρτυρίες των πολιτών.

2) Στο «κλάδεμα» του συγκεκριμένου πλατάνου, πολίτες αντέδρασαν, έβαλαν τις φωνές στο συνεργείο και μας ειδοποίησαν. Εξάλλου το «κλάδεμα» που είχε γίνει τις προηγούμενες μέρες στα δέντρα της πλατείας είναι μάρτυρας (το αποτυπώσαμε στις φωτογραφίες που σας στείλαμε) της «επιστημονικότητας» με την οποία κλαδεύει ο Δήμος Βόλου.

3) Δεν έχουμε αντίρρηση να γίνονται επεμβάσεις σε περιπτώσεις που κλαδιά, αλλά έστω και δέντρα, διαπιστώνεται ότι εγκυμονούν κινδύνους για πολίτες ή υλικές αξίες. Αυτό όμως, πολλές φορές, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την κατακρεούργηση δέντρων και μάλιστα πολλές φορές για «εξυπηρετήσεις» πολιτών.

4) Επιστήμονες δεν έχει μόνο ο Δήμος Βόλου, αλλά και η οργάνωσή μας. Τα συνεργεία των εργολάβων όμως δουλεύουν χωρίς την παρουσία επιστημόνων της υπηρεσίας πρασίνου και με άγνωστο προορισμό της ξυλείας που προκύπτει.

5) Το πόσο όμως σέβεται η παρούσα Δημοτική Αρχή τις απόψεις των επιστημόνων της το έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις καταξιωμένων υπαλλήλων στο «ψυγείο», όπως συγκοινωνιολόγος στο κοιμητήριο και πρόσφατα ο προϊστάμενος της ίδιας της υπηρεσίας πρασίνου, γιατί «δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις» του ενός και μοναδικού «πανεπιστήμονα» και ανευθυνοϋπεύθυνου της Δημοτικής Αρχής.

6) Όσον αφορά την κατάσταση του πρασίνου στην πόλη του Βόλου, εκτός από το κουτσούρεμα, αντί για κλάδεμα των δέντρων, πάρα πολλά δέντρα έχουν ξεραθεί ή κοπεί χωρίς, στα τρεισήμισι χρόνια της παρούσας Δημοτικής Αρχής, να έχει φυτευτεί έστω και ένα δέντρο, παρά μόνο λουλουδάκια, με μεγάλο κόστος και μηδαμινό αποτέλεσμα στο μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου.

Απάντηση

Είναι γνωστή ευρέως πλέον, η προσφιλής τακτική των επί δεκαετίες ίδιων (;) εκπροσώπων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας να βάλλουν εναντίον όσων δεν τους κάνουν… τα χατίρια.

Η μη αποδοχή κριτικής δείχνει, όμως, κάθε άλλο παρά ειλικρινή έγνοια για ό,τι τους έχουν αναθέσει τα μέλη τους να εκπροσωπούν. Μόνο από το περιεχόμενο της απάντησής τους γίνεται απόλυτα εμφανές ότι θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω όλων: εκάστοτε δημάρχων, αντιδημάρχων, επιστημόνων σε θέσεις ευθύνης, υπηρεσιακών παραγόντων, υπαλλήλων κ.ά.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέθεσε μέσα από στήλη του άποψη συγκεκριμένη. Διαφωνίες και αντιθέσεις μπορεί να προκληθούν. Θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας. Όμως, επιβολή απόψεων με το «έτσι θέλω» και εύκολοι παπαγαλισμοί, δημοκρατία δεν θυμίζουν.

Γι’ αυτό εσείς (οι δύο που υπογράφετε την επιστολή) που έχετε δήθεν το μονοπώλιο των περιβαλλοντικών ευαισθησιών σ’ αυτή την πόλη, μαζέψτε λίγο τις άστοχες και αβάσιμες φανφάρες σας για την εφημερίδα, η οποία προβάλλει κάθε άποψη, όπως κάθε φορά και τη δική σας. Το ποιος «αλληθωρίζει», κύριοι παντοκράτορες, και προς πού είναι γνωστό.

Δεν ξέραμε να σας ρωτήσουμε πριν γράψουμε, αν σας αρέσει η άποψή μας. Αντε κλείστε καμιά περιβαλλοντική… συμφωνία, και αν χαλάσει, ξέρετε εσείς…

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου