ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων και η ονομασία τους

το-γλωσσικό-ιδίωμα-των-σκοπίων-και-η-ον-168270

Του Γιώργου Κ. Καρανικόλα,

εκπροσώπου Μαγνησίας Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς»

Η Δημοκρατία των Σκοπιών γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1945, μέσα στην Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία του Τίτο και ονομάστηκε Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έγινε το υπ’ αριθμόν δεύτερον μεγάλο Εθνικό μας θέμα, μετά από το Κυπριακό. Και όπως γνωρίζουμε όλοι η προσοχή μας στρέφεται στη ρίζα του κακού που αρχίζει από το όνομα. Και δεν είναι λίγοι, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, που εύλογα μας ρωτούν: Μα, καλά, τόσα χρόνια δεν λεγόταν Μακεδονία και δεν σας ενοχλούσε και τώρα σας ενοχλεί;

Μάλιστα, τώρα μας ενοχλεί. Γιατί απλούστατα τώρα παίρνει σάρκα και οστά μέσα στη Διεθνή Κοινότητα ως Μακεδονική Εθνότητα με μια σειρά από ιστορικές παραχαράξεις. Στη Δημοκρατία αυτή, μια καινούρια γενιά γεννιέται και ανατρέφεται από την παιδική της ηλικία με συνθήματα και σύμβολα που τα ονομάζουν «Μακεδονικά». Διδάσκονται στα Σχολεία και πείθονται πως είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.

Ο Μέγας Αλέξανδρος έχει περάσει σε ευρεία κλίμακα ως δικός τους Ήρωας και προπάτορας. Αλλά και η αντίληψη που έντεχνα τους έχει εμφυτευθεί ότι αυτοί αποτελούν τους μόνους συνειδητούς απογόνους των Μακεδόνων και δικαιωματικά αγωνίζονται να αφυπνίσουν και τους υπόλοιπους και να αναστήσουν τη Μεγάλη Μακεδονία. Με το σύνθημα η Μακεδονία στους Μακεδόνες.

Για μας τους Έλληνες όλα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κωμικά όπως και χαρακτηρίστηκαν στην αρχή. Φυσικά αν δεν ήταν επικίνδυνα. Λόγω κυρίως του φανατισμού και της πετυχημένης διεθνούς προπαγάνδας που έως σήμερα τόσο σε λαϊκό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, έχουν πετύχει. Το σημαντικότερο μέσο που μεταχειρίστηκαν οι αρχές της Δημοκρατίας αυτής για να κατασκευάσουν την εθνότητα των φανατικών «ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ» ήταν η παιδεία. Πρόβαλαν μέσα σε διεθνή λεξικά και την διεθνή βιβλιογραφία την Μακεδονική Γλώσσα.

Είναι ανάγκη εδώ να ρίξουμε μια ματιά στο συγκεκριμένο αυτό θέμα που το θεωρώ σημαντικό για την Ελληνική πλευρά. Και όχι μόνο σημαντικό, αλλά και σχιζοφρενικό και επιστημονικά απαράδεκτο.

Να ονομαστεί μια Σλαβική διάλεκτος ως Μακεδονική και μάλιστα ως αρχαία Μακεδονική. Ισχυρίζονται πως οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και επομένως μιλούσαν και κάποια άλλη γλώσσα, δηλαδή τη δική τους γλώσσα.

Με άλλα λόγια, ο Αλέξανδρος έλεγε το ψωμί ΛΕΠ και το νερό ΒΟΝΤΑ. Η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι των Σκοπιών και που εντελώς αυθαίρετα την ονομάζουν Μακεδονική, είναι ένα Σλαβικό ιδίωμα της Βουλγαρικής και της Σερβικής γλώσσας. Μπορούν δε κάλλιστα να συνεννοηθούν πολύ καλά και με τις δύο γλώσσες.

Τώρα πότε εμφανίστηκαν οι δύο αυτοί λαοί στην περιοχή των Βαλκανίων το γνωρίζουν οι πάντες, ακόμα και τα μικρά παιδιά. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια Δημοκρατία της Μακεδονίας αν αυτή περιοριζόταν μέσα στα όρια του Μακεδονικού χώρου. Αλλά και πάλι όχι σαν Μακεδονική εθνότητα.

Τα Σκόπια είναι η παλιά Δαρδανία. Και ως το 1944 ονομάζονταν ΒΑΡΔΑΡΣΚΑ. Η περιοχή αυτή της Μακεδονίας που έχουν σήμερα οι Σκοπιανοί και εκτείνεται βόρια του Νομού Φλωρίνης και συμπεριλαμβάνει την Αχρίδα, το Περλεπές και το Μοναστήρι «Μπιτόλια», υπάγεται εντός των ορίων της ιστορικής Άνω Μακεδονίας που κατά τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε την επαρχία με το όνομα ΠΕΛΑΓΩΝΙΑ.

0 πληθυσμός της ως το 1912 που την κατέλαβαν οι Σέρβοι ήταν εις το σύνολο του ελληνικός και λόγω των καλών μας σχέσεων με τη Σερβία δεν έφυγε αλλά παρέμεινε.

Από τότε έως σήμερα οι Σκοπιανοί κατόρθωσαν να τους αλλοτριώσουν δι’ όλων των μέσων. Και φυσικά με το σλόγκαν πως «Οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες». Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα μεγάλο βήμα για να βρει μια λύση ίσως. Μακεδονία με αυτοπροσδιορισμό «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ». Όπως είναι γνωστό η Μακεδονία είναι κομμένη στα τρία, ένα κομμάτι έχει και η Βουλγαρία.

Πέρα όμως από όλα αυτά υπάρχουν και τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα από τον ξένο παράγοντα, από τους Έλληνες επιχειρηματίες, ναυσιπλοΐα – βιομηχάνους – εμπόρους – λαθρέμπορους και δεν συμμαζεύεται, και φυσικά από τον παραλογισμό που δέρνει τον σημερινό άνθρωπο χωρίς όρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου