ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το νέο έτος, Ετος αρετής και αγάπης

το-νέο-έτος-ετος-αρετής-και-αγάπης-171123

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Ένας ακόμη χρόνος έφυγε και μαζί του γεγονότα και πρόσωπα γνωστά και αγαπημένα. Στο κατώφλι του νέου έτους αισθανόμαστε βαθειά ευγνωμοσύνη προς τον Πανάγαθο Θεό, ο Οποίος μας αξίωσε να ανοίξουμε μία ακόμη σελίδα στο βιβλίο της ζωής και Τον ευχαριστούμε γι’ αυτή τη μεγάλη του ευεργεσία.

Θείο δώρο και πολύτιμο, ο χρόνος που μας δίδεται από το Θεό, όχι βέβαια για να τον χάνουμε σπαταλώντας τον αποκλειστικά για εφήμερα και παροδικά πράγματα, αλλά πρωτίστως και κυρίως, για να κερδίσουμε την αιωνιότητα κατά το Θείο θέλημά του. Και γι’ αυτό ακριβώς παρατείνει το χρόνο της ζωής μας. Για να τον αξιοποιήσουμε με έργα αρετής και αγάπης.

Ο άνθρωπος ποθεί και λαχταρά τη ζωή, αφού πλάστηκε από το Δημιουργό του για να ζήσει αιώνια. Εύχεται να ζήσει πολλά χρόνια και ποθεί να αποκτήσει αγαθά – τις περισσότερες φορές – υλικά και πρόσκαιρα, όπως δόξα, πλούτο, γνώσεις, δύναμη, πιστεύοντας ότι αυτά θα του χαρίσουν την ευτυχία και θα ξεπεράσει το χρόνο, τη φθορά και το θάνατο που απειλούν τη ζωή του.

Όμως, κάπου, κάποτε… στη διάρκεια αυτού του αγωνίσματος ανακαλύπτει τη ματαιότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων. Και τότε αναζητά επίμονα το αληθινό νόημα της ζωής, την αληθινή πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από Εκείνον, τον Μεγάλο Αναμενόμενο, τον εραστή των ψυχών μας. «Εγώ ειμί η αλήθεια και η ζωή».

Ο Θεάνθρωπος Ιησούς είναι στ’ αλήθεια η μεγάλη ανακάλυψη και ο βαθύτερος πόθος κάθε ψυχής. Αυτόν αναζητά το «είναι» μας. Διότι, Εκείνος με την ενανθρώπιση και τη σταυρική Του θυσία, εξύψωσε και αυτή την ανθρώπινη σάρκα μας, έδωσε το αληθινό νόημα στην επίγεια ζωή μας. Και το σπουδαιότερο. Νίκησε το θάνατο για να ζήσουμε εμείς μαζί Του την ουράνια μακαριότητα!

Τώρα ο πιστός μαζί με το Λυτρωτή του, προχωρεί στη ζωή και μέσα από τις αντιξοότητες, τον πόνο, τη θλίψη, τα δάκρυα και τους ποικίλους πειρασμούς, που η αγάπη Του επιτρέπει, προγεύεται την αιωνιότητα και δοξάζει το όνομα του Μεγάλου Θεού «πάντων ένεκεν». Και μ’ αυτή τη πρόγευση της αληθινής ζωής, ενδυναμώνεται και αντιμετωπίζει καρτερικά τον προκείμενο αγώνα προσδοκώντας την ανάσταση και την αιώνια χαρά και ανάπαυση στον τόπο των δικαίων και των αγίων.

Για τον καινούργιο χρόνο, ας παρακαλέσουμε τον «εν Τριάδι» Θεό μας και Λυτρωτή Ιησού Χριστό, να είναι οδηγός και συνοδοιπόρος στην ανηφορική πορεία μας επάνω στη γη, ώστε να γίνει με τη δική Του χάρη και ευλογία πορεία προς την τελείωση και τον αγιασμό μας.

Ας Του ζητήσουμε αυτό το χρόνο και σ’ όλη τη ζωή μας να γίνει και να μείνει για πάντα ο εκλεκτός της καρδίας μας, για να τη φλογίζει με τη Θεία Αγάπη Του. Είθε το 2018 να γίνει για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους ο φωτεινός φάρος για μια αληθινή «εν Χριστώ» αναγέννηση. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου