ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι αριστεροί πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

οι-αριστεροί-πλειστηριασμοί-και-κατα-227955

Του Νικήτα Παπαντωνίου – Καρτάλη

Το διάστημα 2010-2015 ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ, δια στόματος των αρχηγών τους αλλά και διαφόρων στελεχών τους, έκαναν επιθέσεις στις τότε κυβερνήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Μιλούσαν για την άγρια φορολογική επιδρομή στην πλάτη των Ελλήνων, ενώ ακούστηκαν ατάκες όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «έξω τα κοράκια των αγορών» και «όσο υπάρχει Σύριζα δεν θα υπάρχει πλειστηριασμός». Το μόνο σίγουρο είναι και πλειστηριασμούς θα έχουμε και δυστυχώς τον Σύριζα.

Επιπρόσθετα, στις προτάσεις του Σύριζα ήταν η απαγόρευση της πώλησης των δανείων (κόκκινων ή μη) σε διάφορα fund ώστε αυτά να μην κερδοσκοπήσουν εις βάρος του Έλληνα δανειολήπτη. Τελικά, επί της κυβερνήσεως των Σύριζα-ΑΝΕΛ, τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν και φτάσανε στο 45% του συνόλου στο τέλος του 2016, παρόλλο που οι τράπεζες προχωρήσαν και σε αρκετές διαγραφές τους. Δηλαδή ένα στα δύο δάνεια είναι «κοκκινισμένο» επί των ημερών Σύριζα-ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα γίνονται 1.800 κατασχέσεις την ημέρα κατά μέσο όρο για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Άλλη μία κοινωνική προσφορά της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Η πολιτική κοροϊδία είναι τέτοια που προσβάλλει τη νοημοσύνη κάθε Έλληνα. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομικών της χώρας μας και γνωστός μαρξιστής κατά τα λεγόμενά του δήλωσε με περίσσεια άνεση ότι «Οι πλειστηριασμοί πρέπει να προχωρήσουν γιατί αν δεν γίνουν οι τράπεζες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, και αυτό θα έχει επίπτωση σε όλη την πορεία εξόδου από το μνημόνιο». Αυτά από τον άνθρωπο που καθόταν σε τραπεζάκια στην πλατεία Συντάγματος και έστηνε λαϊκά δικαστήρια με προτάσεις σεισάχθειας για τους δανειολήπτες χωρίς βέβαια τότε να κάνει αναφορά στους τραπεζικούς ισολογισμούς και την βιωσιμότητα τους.

Επιπρόσθετα, είναι άξιο αναφοράς ότι το πολιτικό ψέμα και ο λαϊκισμός δεν έχουν τέλος. Ο κύριος Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι πλειστηριασμοί για την α’ κατοικία αφορούν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ, αφού έχει γίνει συμφωνία με τις τράπεζες. Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα σύγχρονα ψέματα της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση για την προστασία των δανειοληπτών με ακίνητα α΄κατοικίας κάτω των 300.000 ευρώ, απλά οι τράπεζες αρχικά θα ασχοληθούν με τα μεγαλύτερα ακίνητα. Προστασία δεν το λες πάντως, ειδικά τώρα που τελειώνει και ο νόμος Κατσέλη στο τέλος του έτους.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι σημερινοί κυβερνώντες έκαναν ακόμη μία γνωστή και ανά την υφήλιο «kolotoumba» πουλώντας πολιτικό οπαδιλίκι εμπλουτισμένο με αριστερό λαϊκισμό για να υφαρπάξουν την ψήφο του Έλληνα πολίτη. Οι κυβερνώντες αφού γύρισαν τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω λόγω της γνωστής «Βαρουφακιάδας» στο 1ο εξάμηνο του 2015, δήλωσαν αφελώς πολιτικά απροετοίμαστοι έχοντας «αυταπάτες», τελικά προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα, και λόγω της ιδεοληψίας και κωλυσιεργίας τους οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο εξαιρετικά ακριβά. Αυτά, προς υπενθύμιση για αυτούς που τους ψήφισαν δύο φορές το 2015 πιστεύοντας στην επανάσταση των ανθρώπων που είχαν αυταπάτες. Δυστυχώς, όταν έχεις«αυταπάτες» ούτε δουλειές μπορείς να φέρεις μα ούτε και ανάπτυξη.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου