ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εφευρέσεις και εφαρμογές

εφευρέσεις-και-εφαρμογές-304363

Tου Περικλή Αργύρη, Βρυξέλλες

Η πιο παλιά εφεύρεση γνωστή στο κόσμο ήταν ο τροχός, ίσως η πιο σπουδαία στην εφαρμογή της. Και κανένας δεν πρέπει να ξεχνά τον Thomas Edison, έναν από τους πιο μεγάλους εφευρέτες της Αμερικής που μας έφερε το φως, με τη ηλεκτρική λάμπα του.

Αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι της επιστήμης, όπως και ο Einstein, ο Αργύρης και ο Καραθεοδωρής, μας προσέφεραν φοβερές εφαρμογές με τις εφευρέσεις τους και τις μελέτες τους. Εκείνο βέβαια που είναι πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι στην ιστορία εφευρέσεων, οι πιο σημαντικές μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, έγιναν από Έλληνες επιστήμονες και σχεδόν όλες είχαν επιτυχίες και χρήσιμες εφαρμογές.

Αυτό βέβαια είναι το πιο σημαντικό, διότι το να εφεύρεις κάτι είναι μία καλή απόδειξη γνώσης και μυαλού, αλλά το αποτέλεσμα είναι στην εφαρμογή και χρήση. Πολλοί εφευρέτες δεν έδωσαν στους ανθρώπους την εφαρμογή και έτσι οι εφευρέσεις τους παρέμειναν μόνο σε πατέντες. Μία πολύ καλή απόδειξη ότι η εφαρμογή είναι το πιο σημαντικό, είναι οι εφευρέσεις και ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας, η οποία μας επέκτεινε τη ζωή μας. Η έρευνα στον τομέα αυτόν έχει διακριθεί παγκοσμίως για τα αποτελέσματά της.

Θυμάμαι, όταν είχα τη διεύθυνση ενός τμήματος ερευνών και είχα στην ομάδα μου επιστήμονες, τους έλεγα πως θέλω να είναι στα γραφεία κάθε πρωί στις 8:00, όπως όλοι οι άλλοι υπάλληλοι, αλλά δεν με ενδιαφέρει τι ώρα θα φύγουν από το γραφείο τους ή τι μελέτες θα κάνουν σε βιβλιοθήκες ή στα πανεπιστήμια (τότε δεν υπήρχαν οι υπολογιστές), το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να μας δώσουν τουλάχιστον μία εφεύρεση τον μήνα. Ζητώντας πάντοτε την προσπάθειά τους και τη συνεργασία τους για να έχουμε αξιόλογες εφαρμογές. Για μια εταιρία, η εφαρμογή μίας νέας τεχνολογίας είναι απαραίτητη, και γι’ αυτό σε μία ομάδα επιστημόνων η συνεργασία είναι πολύ σπουδαίος παράγων.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε καινούργιες τεχνολογίες και τις εφαρμογές αυτών. Ταυτόχρονα, βέβαια, βλέπουμε και πολλές καινούργιες τεχνολογίες οι οποίες δεν εφαρμόζονται ή κακώς εφαρμόζονται. Προπαντός στις ηλεκτρονικές τεχνολογίες, μετά το 1965, που είδαμε την εξέλιξη του ηλεκτρονικού εγκεφάλου, βρεθήκαμε σε μία καινούργια κοινωνική ζωή που αρχίζει από μικρές ηλικίες παιδιών.

Η αυτοματοποίηση με τη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας είχε μεγάλη εφαρμογή στη βιομηχανία και προπαντός στη βιομηχανία αυτοκινήτων, η πιο μεγάλη βιομηχανία στο κόσμο μετά από τη πετροχημική βιομηχανία. Αυτή η αυτοματοποίηση μας προσέφερε την ακριβή επανάληψη και την ταχύτητα στη βιομηχανία, και λιγόστεψε το ανθρώπινο λάθος.

Βέβαια κόστισε πολύ στη χρήση του εργάτη και μας έφερε τρομερή ανεργία. Αλλά, όταν υπάρχει καλή και σωστή διαχείριση, με σωστούς στόχους για ανάπτυξη, ο εργάτης πάντοτε έχει δουλειά.

Σήμερα, μετά από πενήντα χρόνια, έχουμε δύο σπουδαίες τεχνολογίες που μας έχουν διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, προπαντός των μεγάλων ανθρώπων και των επιχειρηματιών αλλά και γενικώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το GPS, το παγκόσμιο σύστημα τοποθέτησης, μας επέτρεψε να μπορούμε να οδηγούμε χωρίς χάρτες, και να μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα όταν οδηγείς μόνος σου ή είσαι σε μία μεγάλη πόλη, όπου όλοι οι δρόμοι είναι άγνωστοι. Αυτή η τεχνολογία βέβαια δεν είναι εντελώς καινούργια, αεροπλάνα και καράβια την μεταχειρίζονται για πολλά χρόνια, η εφαρμογή στο αυτοκίνητο ή στο χέρι ενός πεζού είναι καινούργια.

Σιγά, σιγά, με αυτή την ανάπτυξη του GPS, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, εδώ και δέκα χρόνια εφαρμόζουν αυτή την τεχνολογία. Βέβαια την βοήθησε και η τεχνολογία των διαστημοπλοίων και των δορυφόρων. Με τους δορυφόρους σήμερα έχουμε τις καλύτερες τηλεπικοινωνίες, που στα παλιά χρόνια εξαρτώμεθα από καλώδια. Αλλά, αν κάποιος σκεφτεί πως λειτουργεί το σύστημα με τους δορυφόρους, προπαντός με τα τηλέφωνα και πως σε χρεώνουν για τη χρήση, θα καταλάβει στην πραγματικότητα τι προσφέρει και τι εφαρμογή έχει αυτή η εφεύρεση.

Η άλλη τεχνολογία που έχει κατακτήσει σχεδόν όλον τον κόσμο είναι το κινητό τηλέφωνο. Αυτό που είναι εφεύρεση Ελλήνων και Γερμανών, όχι μόνο έχει διευκολύνει την επικοινωνία αλλά είναι σωτήρας σε περίπτωση ανάγκης. Θυμάμαι στα παλιά χρόνια, στις δεκαετίες πριν του ογδόντα πόσο δύσκολο ήταν να ζητήσεις οδική βοήθεια όταν κάτι συνέβαινε στους δρόμους εκτός πόλεως και πόσο επικίνδυνο ήταν για μια γυναίκα μόνη της. Τώρα ο καθένας ή η κάθε μία έχει ένα κινητό τηλέφωνο μαζί του και μπορεί από οπουδήποτε είναι να τηλεφωνήσει.

Αυτή όμως η τεχνολογία βελτιώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και επιπλέον του ότι είναι ένα κινητό τηλέφωνο, έγινε και ένας υπολογιστής χειρός. Αυτή η εφαρμογή έφερε πολλά πλεονεκτήματα, αλλά δυστυχώς και μειονεκτήματα. Από την σωστή χρήση έχουμε την τηλεφωνική επικοινωνία όπου και να είμαστε και όχι μόνο, αλλά μπορούμε να κάνουμε ότι μπορούμε με τον υπολογιστή στο γραφείο ή στο σπίτι, το οποίο είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τον καθένα που έχει ευθύνες.

Αυτό δε, το κινητό τηλέφωνο έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των ιατρών, δεν είναι πια όπως στα παλιά χρόνια που έπρεπε να ψάξεις να βρεις το ιατρό, η όταν είχαν τη τεχνολογία του συστήματος τηλεειδοποίησης, που ο ιατρός ελάμβανε το μήνυμα, αλλά έπρεπε να βρει ένα τηλέφωνο για να μιλήσει. Σήμερα, κάθε λεπτό, κάθε ώρα μπορεί να μιλήσει στο τηλέφωνο, όπου και να είναι, διότι το κινητό τηλέφωνο το έχει μαζί του.

Τα μειονεκτήματα όμως αυτού του καινούργιου κινητού τηλεφώνου είναι ότι, χωρίς να προσέχουμε, το μεταχειριζόμαστε όταν περπατάμε στο δρόμο, και ακόμα χειρότερο όταν περπατάμε σε διάβαση πεζών, όχι μόνο να μιλάμε, αλλά ως υπολογιστή που μας αναγκάζει να το κοιτάζουμε. Αυτό έχει γίνει τόσο επικίνδυνο που σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες απαγορεύεται να μιλάς ή να το κοιτάς όταν οδηγείς ή όταν διασχίζεις στη διάβαση πεζών.

Αυτή η τεχνολογία του κινητού τηλεφώνου, που έχει παγκόσμια εφαρμογή, δυστυχώς έχει φθάσει και στις νέες ηλικίες παιδιών και νεαρών. Τώρα από σχεδόν έξι ετών τα παιδάκια αρχίζουν να μαθαίνουν να μεταχειρίζονται αυτόν τον υπολογιστή της χειρός, αρχικά για να παίζουν παιχνιδάκια και να βλέπουν κινηματογραφικά έργα, και αργότερα για διάφορες πληροφορίες από το Ίντερνετ και κάτι περίεργα, επικίνδυνα παιχνίδια που αυτή η τεχνολογία προσφέρει. Έχουν φθάσει στο σημείο που δεν μιλούν μεταξύ τους ή με τους δικούς τους και συνέχεια από το πρωί ως το βράδυ με αυτό το ηλεκτρονικό στο χέρι.

Στη νέα ηλικία, οι τότε ερωτευμένοι, μιλούσαν μεταξύ τους και πιανόντουσαν από το χέρι, τώρα στέλνουν συνεχώς μηνύματα με αυτά τα κινητά τηλέφωνο και ούτε βλέπονται προσωπικώς, μόνο σε αυτή τη μικρή οθόνη.

Αυτή η ίδια τεχνολογία, που προσφέρει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα επικοινωνίας, έχει φέρει και καταστροφές στα διαφορά επίπεδα των ανθρώπων. Η παρακολούθηση και η κατασκοπεία θριαμβεύει, και σχεδόν κάθε μέρα έχουμε παραδείγματα και παράπονα, βέβαια, που μας παρακολουθεί κάποιος και μπορεί και ηχογραφεί αυτά που λέμε στο τηλέφωνο.

Κάθε εφεύρεση και κάθε καινούργια τεχνολογία, είναι κάτι το ευπρόσδεκτο όταν η εφαρμογή της είναι χρήσιμη, αλλά η εφαρμογή της πρέπει να έχει σωστή απόδοση και όχι να τη μεταχειριζόμαστε λανθασμένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου